زنان و بهویژه زنان خانهدار طبقه کارگر که بستر اصلی حمایت از رجبطیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در دور اول انتخابات ریاست جمهوری ترکیه بودند، قشری تاثیرگذار از جامعه ترکیهاند که اپوزیسیون ترکیه میکوشد آنها را متقاعد کند در دور دوم به کمال قلیچداراوغلو، رقیب اردوغان، رای دهند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در جامعه زنان ترکیه نیز نبردی میان دو قشر مخالف و مخالف اردوغان در جریان است. صدایی فمینیستی از پشت سبدهایی پر از توتفرنگی و زیتون در بازار استانبول به گوش میرسد: «بیا از شر اردوغان خلاص شویم.» در طرف دیگر، زنی که حامی اردوغان است میگوید: «رئیس پیروز خواهد شد.» این «رئیس»، اردوغان است که دو دهه بر ترکیه حکومت کرده و در دور اول انتخابات ریاست جمهوری ۱۴ مه، نتوانست به آرای لازم برای انتخاب شدن دست یابد و اینک باید منتظر دور دوم انتخابات در ۲۸مه باشد.
از سوی دیگر، در رایگیری دور دوم انخابات ریاستجمهوری در خارج از ترکیه که زودتر از موعد آغاز شده است، تاکنون یکونیم میلیون شهروند ترکیه رای خود را به صندوق انداختهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اقدام اردوغان در حذف محدودیتهای پوشش و اعمال مذهبی در این جمهوری عمدتا مسلمان اما رسما سکولار، این رهبر اسلامگرا را به قهرمانی در میان محافظهکاران ترکیه تبدیل کرده است. براساس نظرسنجی ایپسوس، حمایت از او در میان زنان خانهدار که اینک میتوانند هر جا که میخواهند، حجاب داشته باشند، در آخرین انتخابات ۲۰۱۸ به ۶۰ درصد رسید که تقریبا هشت درصد بالاتر از آرای او در سطح ملی است.
با این حال، همین زنان نیز به پیامدهای تورم قیمتها در بدترین بحران اقتصادی ترکیه از دهه ۱۹۹۰ تاکنون و خرید با لیرهایی که ارزش خود را در پنج سال گذشته بهشدت از دست دادهاند، حساساند.
آکسوی از شهروندانی است که بین غرفههای لباسهای دستدوم میچرخد و خواهان تغییر است. او میگوید، به آنها یادآوری میکنیم که حتی اگر اردوغان و حزب او بیش از ۲۰ سال در قدرت بودهاند، حتی اگر همه ابزارهای تبلیغاتی را در اختیار داشته باشند، باز هم کاملا پیروز نشدهاند.
کمال قلیچداراوغلوی چپگرا در دور اول انتخابات ۴۴.۹ درصد آرا را به دست آورد، اما برای دور دوم نتوانست حمایت سینان اوغان، که جایگاه سوم را در مرحله اول انتخابات کسب کرد، به دست آورد. با این حال، او اینک حمایت اومود اوزداغ، رهبر حزب ظفر از «ائتلاف آتا» را با خود دارد که گفته است که برای دور دوم انتخابات ریاستجمهوری از قلیچداراوغلو پشتیبانی میکند.
اپوزیسیون ترکیه به دلیل نداشتن منابعی که حزب حاکم در کنترل رسانهها در سطح ملی برای دسترسی به رایدهندگان دارد، به رسانههای اجتماعی وابسته است که مشکلات و محدودیتهای خاص خود را دارد.
اکرم امام اوغلو، شهردار استانبول، که مخالف اردوغان است، هفته گذشته گفت: «آگاهیم که تودههایی وجود دارند که نمیتوانیم به آنها دسترسی یابیم؛ بهویژه زنان خانهدار.»
در مقابل، اردوغان از زمانی که در دهه ۱۹۹۰ شهردار استانبول شد، لشکری از حامیان زن را پیرامون خود سازماندهی کرد که خانهبهخانه برای او تبلیغ میکردند. امینه اردوغان، همسر رئیس جمهوری، یکی از رهبران این شبکه گسترده مردمی اسلام سیاسی است.
پرونل آیمه، استاد علوم سیاسی در دانشکده علوم سیاسی پاریس، میگوید که زنان خانهدار طبقه کارگر، ذینفعان اصلی مراکز اجتماعیاند که حزب عدالت و توسعه در کشور ساخته است.