جمهوری اسلامی همچنان در دنیا رکورددار است؛ «اعدام ۱۱ زندانی دیگر در روز پنجشنبه»

اخطارهای نهادهای حقوق‌بشری بین‌المللی و مقامات سیاسی کشورهای جهان به جمهوری اسلامی کارساز نیست و اجرای احکام اعدام در ایران رشد فزاینده‌ای به خود گرفته است

افزایش چندبرابری تعداد اعدام‌ها در ایران طی یک ماه اخیر، با اعدام دست‌کم ۱۱ شهروند دیگر در روز پنجشنبه چهارم خردادماه ادامه یافت. این در حالی است که نهادهای حقوق بشری و مقام‌های سیاسی بسیاری از کشورهای جهان در روزهای اخیر از جمهوری اسلامی خواسته بودند اجرای حکم «غیرانسانی و قرون‌وسطایی» اعدام که خلاف موازین حقوق بشر است را فورا متوقف کند.

حالا بر اساس گزارش‌هایی که فعالان حوزه حقوق بشر در ایران منتشر کرده‌اند، روز پنجشنبه در شهرهای کرمان، سنندج، ارومیه، گرگان، جیرفت و مراغه، ۱۱ شهروند به اتهام‌هایی همچون «افساد فی‌الارض»، «قتل عمد» و «حمل مواد مخدر» با طناب دار اعدام شده‌اند.

پیش از این، اعضای مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، هم‌زمان با این‌که جمهوری اسلامی تنها در ماه اردیبهشت‌ سال جاری ۱۱۴ شهروند را اعدام کرده بود، در انتخابی عجیب و جنجالی، نماینده جمهوری اسلامی را به ریاست نوزدهمین اجلاس این مجمع انتخاب کردند.

هه‌نگاو می‌گوید در روز پنجشنبه چهارم خرداد، حکم اعدام دست‌کم چهار زندانی به نام‌های علی شهریاری، ۴۰ ساله اهل نرماشیر، قادربخش دهانی، ۳۹ ساله اهل زاهدان، عبدالرسول جمشیدی، ۵۵ ساله و اهل استان فارس و همچنین علی سلاری اهل جیرفت به اتهام مربوط به جرائم مواد مخدر، در زندان مرکزی شهر کرمان اجرا شده است.

در ادامه و در زندان مرکزی گرگان در استان گلستان، حکم اعدام دو زندانی که پیش‌تر به اتهام «قتل عمد» این حکم را دریافت کرده بودند به اجرا درآمده است. شعبان یوسفی، یکی از این جان‌باختگان و فردی با نام خانوادگی «بزی» نیز دیگر قربانی حکم اعدام در گلستان بود.

همچنین یک زندانی دیگر به نام سعید محمدی‌فر که اهل کرمانشاه بود و او نیز به اتهام «قتل عمد» به اعدام محکوم شده بود، روز چهارم خردادماه در زندان مرکزی سنندج اعدام شد.

هم‌زمان حکم «امیر مهدی» که به اتهام افساد فی‌الارض به اعدام محکوم شده بود، در یکی از خیابان‌های شهر مراغه و در حالی که شماری از مردم، ازجمله زنان و کودکان نظاره‌گر آن بودند، به اجرا درآمد که موجی از انتقاد و خشم شهروندان ایرانی را در رسانه‌های اجتماعی به همراه داشت.

از سوی دیگر، در همین روز، حکم اعدام یک زندانی به نام علی پیری، ۴۰ ساله در زندان مرکزی ارومیه به اجرا درآمد. علی پیری از سه سال پیش به اتهام قتل عمد بازداشت و سپس در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به اعدام محکوم شده بود.

در مواردی دیگر و در زندان شهرستان جیرفت در استان کرمان، حکم اعدام دو زندانی به اتهام حمل مواد مخدر اجرا شده است. هویت این دو جوان جان‌باخته؛ مهدی سالاری، اهل جیرفت و محمد دارایی، اهل شهرستان زاهدان در سیستان و بلوچستان عنوان شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جمهوری اسلامی ازلحاظ تعداد اعدام‌ها، نسبت به جمعیت کشور، رتبه اول را در دنیا دارد و کشور چین پس از ایران قرار گرفته است.

همچنین سازمان عفو بین‌الملل، روز پنجشنبه چهارم خرداد، درباره اجرای قریب‌الوقوع حکم اعدام حسین شهبازی، جوان ۲۲ ساله که حین ارتکاب جرم ۱۷ ساله بود، هشدار داد. به گزارش عفو بین‌الملل، «اجرای حکم حسین شهبازی برای روز یکشنبه برنامه‌ریزی شده است.»

پلیس آگاهی ایران، نهم دی ۱۳۹۷ ،حسین شهبازی را در شیراز بازداشت کرد. گزارش عفو بین‌الملل حاکی از آن است که  حسین شهبازی از زمان بازداشت به مدت ۱۱ روز اجازه دسترسی به وکیل را نداشته و روزانه تحت بازجویی قرار گرفته است.

به همین دلیل جمعی از خانواده‌های محکومان به اعدام، روز چهارشنبه سوم خرداد، مقابل ساختمان مرکزی قوه قضاییه در تهران تجمع کردند و شعار «اعدام نکنید» سر دادند، زیرا در ماه‌های اخیر، اجرای احکام اعدام در جمهوری اسلامی، سرعت کم‌سابقه‌ای گرفته است.

در همین حال، مادر محمد قبادلو، معترض ۲۲ ساله محکوم به اعدام، روز پنجشنبه ۴ خرداد، با انتشار یک پیام ویدیویی از مردم ایران درخواست کمک کرد. مادر محمد قبادلو در این ویدیو گفت دیوان عالی کشور، وکلای فرزندش را عزل کرده‌اند و اجازه ملاقات با وکلا را به او نداده‌اند و حتی مانع حضور آن‌ها در دادگاه شده‌اند. او از مردم ایران درخواست کمک کرد و گفت: «می‌خواهند فورا پسرم را اعدام کنند.»

محمد قبادلو متهم به این است که در جریان اعتراضات اخیر علیه جمهوری اسلامی، با خودروی شخصی چند مامور نیروی انتظامی را زیر گرفته و باعث مرگ یکی از آن‌ها شده است. اتهامی که وکیل او به‌صراحت رد کرده است.

از سوی دیگر، وب‌سایت حقوق بشری حال‌وش خبر داده است که روز چهارم خرداد ۱۴۰۲، دست‌کم شش زندانی که به اتهام حمل مواد مخدر به اعدام محکوم شده‌اند و برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی زندان مرکزی گرمسار منتقل شده‌اند. هویت یکی از این زندانیان، عبدالله توتازهی، ۴۰ ساله و اهل شهرستان خاش در سیستان و بلوچستان معرفی شده که متاهل است و چهار فرزند دارد.