هشدار آمریکا به استرالیا در مورد «جنایت جنگی» این کشور در افغانستان

امکان دارد طرح اتهام جنایت جنگی علیه نیروهای نظامی استرالیا باعث شود آمریکا برخی همکاری‌های نظامی‌اش با این کشور را پایان دهد

سربازان ارتش استرالیا و نیوزیلند در ملبورن در مراسم یادبود سربازان کشته‌شده در افغانستان WILLIAM WEST / AFP

سه سال پس از انتشار «گزارش بریتون» مبنی بر دست داشتن شماری از نیروهای ارتش استرالیا در قتل دست‌کم ۳۹ تن از غیرنظامیان در طول جنگ افغانستان، روز چهارشنبه، ۳۱ مه ۲۰۲۳، بلندپایه‌ترین مقام نظامی استرالیا با حضور در مجلس سنا تایید کرد مقام‌های وزارت دفاع آمریکا هشدار رسمی داده‌اند که طرح اتهام جنایت جنگی علیه نیروهای نظامی استرالیا ممکن است باعث شود آمریکا به همکاری‌های نظامی خود با استرالیا در هنگ خدمات هوایی ویژه این کشور پایان دهد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی در روز چهارشنبه، به‌نقل از آنگوس کمپل، فرمانده ارشد نیرو‌های دفاعی استرالیا، نوشت نامه‌ای در ماه مارس سال ۲۰۲۱ از وابسته نظامی آمریکا در کانبرا، پایتخت استرالیا، دریافت کرده است که نشان می‌دهد وزارت دفاع آمریکا درباره طرح اتهام‌های جنگی علیه نیروهای نظامی استرالیا، در قالب نیروهای ائتلاف در جنگ افغانستان، «ملاحظات قانونی» داشته و هشدار داده که ممکن است این اتهام‌ها موجب قطع برخی از همکاری‌های نظامی میان دو کشور شود.

این نخستین بار است که یک مقام ارشد نظامی استرالیا درباره هشدار قانونی آمریکا در مورد طرح اتهام‌های جنگی در افغانستان به نمایندگان مجلس سنا توضیح می‌دهد. این اقدام به تنش‌های سیاسی در میان احزاب و سیاست‌گذاران استرالیایی منجر شده است.

گزارش بازرس کل نیروهای نظامی استرالیا در افغانستان معمولا به «گزارش بریتون» شناخته می‌شود و گزارش سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد شواهدی درباره قتل دست‌کم ۳۹ غیرنظامی و زندانی، «به دست» یا «به دستور» نیروهای ویژه استرالیا در افغانستان، وجود دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس گزارش قاضی پل بریتون، نیروهای نظامی استرالیا در افغانستان همچنین تلاش کرده‌اند تا آن قتل‌ها پنهان بماند یا شواهد موجود مخفی شود.

این گزارش بازرس کل نیروهای نظامی استرالیا در افغانستان، محدود به بازه زمانی سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۶ است. بیشتر موارد این ۳۹ قتل غیرنظامیان یا زندانیان در افغانستان در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ گزارش شده است.

به گفته فرمانده ارشد نیروهای نظامی استرالیا، وابسته نظامی آمریکا در نامه رسمی خود، ضمن اشاره به مفاد «گزارش بریتون»، هشدار داد که داده‌های این گزارش می‌‌تواند مصداق «نقض فاحش حقوق بشر» باشد و به ‌موجب «قانون لیهی» (Leahy Law) مانع ادامه همکاری با هنگ خدمات هوایی ویژه استرالیا شود.

طبق «قانون لیهی»، که در دسته قوانین حقوق بشری آمریکا می‌گنجد، وزارت امور خارجه و وزارت دفاع آمریکا از ارائه کمک‌های نظامی به واحدهای خارجی که مرتکب جرایم جنگی یا نقض حقوق بشر شده‌اند منع شده‌اند.

نام این قانون برگرفته از حامی اصلی طرح سناتور پاتریک لیهی است. او از اعضای برجسته حزب دموکرات در مجلس سنای ایالات متحده آمریکا بود که ژانویه سال جاری میلادی درگذشت.

در طول ۲۰ سال جنگ افغانستان، بیش از ۳۹ هزار نیروی نظامی استرالیا، در قالب یک ائتلاف بین‌المللی نظامی به ‌رهبری آمریکا، در افغانستان حضور داشتند. آخرین نیروهای استرالیایی در سال ۲۰۲۱، پیش از قدرت‌گیری دوباره طالبان، از افغانستان خارج شدند.

بیشتر از جهان