اتاق بازرگانی لاهور خواهان جلوگیری از قاچاق کالا به افغانستان شد

سقف دادوستد تجارتی میان دو کشور حدود پنج میلیارد دلار در سال است

اسلام‌آباد می‌گوید قاچاق کالا به افغانستان به اقتصاد پاکستان ضربه شدیدی وارد کرده است‌ــ YJC.news

اتاق بازرگانی و صنعت لاهور از دولت پاکستان درخواست کرد به منظور افزایش صادرات و رسمی کردن تجارت میان پاکستان و افغانستان برنامه‌ای تدوین کند و در دو کشور اتاق‌های بازرگانی و صنعت ویژه ایجاد شود تا تجارت دوجانبه به صورت رسمی و قانونی درآید.

روزنامه انگلیسی‌زبان نیشن چاپ پاکستان از قول محمد اعجاز تنویر، عضو اتاق بازرگانی و صنعت لاهور، نوشت: در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش برای پاکستان فرار دلار به سوی افغانستان است. قاچاق کالا به افغانستان هم به اقتصاد پاکستان ضربه شدیدی وارد کرده است‌.

او پیشنهاد کرد: «داشتن یک برنامه صادراتی می‌تواند برای پاکستان و افغانستان مفید باشد زیرا می‌تواند به این کشورها کمک کند محصولات و خدمات صادراتی خود را که دارای مزیت رقابتی در بازارهای بین‌المللی‌اند، شناسایی کنند. این همچنین می‌تواند به این کشورها کمک کند بر توسعه این محصولات و خدمات تمرکز کنند و منابعشان را به تولید و بازاریابی آن‌ها تخصیص دهند.»

به باور اعجاز تنویر، یک طرح صادراتی می‌تواند به پاکستان و افغانستان در توسعه استراتژی‌های بازار برای محصولات و خدمات صادراتی آن‌ها یاری برساند؛ از جمله از طریق شناسایی بازارهای صادراتی بالقوه، اجرای تحقیقات روی بازار برای شناسایی تقاضا‌ها برای محصولات و توسعه کارزارهای بازاریابی برای ترویج محصولات و خدمات آن‌ها. به همین ترتیب، یک طرح صادراتی می‌تواند به پاکستان و افغانستان کمک کند رقابت‌پذیری خود در بازارهای بین‌المللی را با شناسایی مناطقی که به بهبود نیاز دارند، مانند کیفیت محصول، مقرون به صرفه بودن یا نام تجاری، افزایش دهند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در حال حاضر میزان تجارت رسمی میان افغانستان و پاکستان حدود پنج میلیارد دلار است اما بازرگانان دو کشور می‌گویند با توجه به نیاز بازار افغانستان به کالاهای پاکستانی و همچنان نیاز پاکستان به برخی کالاهای افغانستان، ظرفیت دادوستد تجاری میان دو کشور بیش از این است. 

افغانستان در حال حاضر بیشتر کالاهای موردنیاز خود را از پاکستان وارد می‌کند و در قبال آن، بخشی از کالاهای خود را به پاکستان و بخشی دیگر را از طریق پاکستان به کشورهای دیگر صادر می‌کند. افغانستان به دلیل احاطه شدن در خشکی و راه نداشتن به دریاهای آزاد به بندرهای پاکستان نیاز اساسی دارد. همین مسئله باعث شده است تا پاکستان در عرصه اقتصادی همیشه دست بالا را بر افغانستان داشته باشد.

در زمان حکومت اشرف غنی، آخرین رئیس‌جمهوری افغانستان، دولت افغانستان در نظر داشت وابستگی خود به پاکستان را کاهش دهد. در راستای این تصمیم واردات از پاکستان به زیر یک میلیارد دلار در سال کاهش یافت و دولت اشرف غنی تلاش کرد واردات کالا از بندرعباس و چابهار در ایران و همچنین کشورهای آسیای میانه انجام شود. هرچند این روند تا حدی اجرایی شد، به دلیل هزینه بالای مسیر آسیای میانه واردات کالا از این مسیرها به‌صرفه نبود.

پس از سقوط جمهوریت و سلطه طالبان، دادوستد میان دو کشور دوباره رونق گرفت و در حال حاضر افغانستان تقریبا بیشتر نیاز روز خود را از پاکستان وارد و در عوض صنایع دستی، میوه خشک و مواد معدنی به‌خصوص زغال‌سنگ به پاکستان صادر می‌کند.