همزمان با پایان آتشبس طرفهای درگیر در سودان، بار دیگر تبادل آتش میان ارتش ملی این کشور و نیروهای پشتیبانی سریع شدت یافت.
خبرگزاری رویترز بهنقل از شاهدان عینی نوشت ساکنان خارطوم، پایتخت سودان، روز یکشنبه را با غرش جنگندههای ارتش ملی سودان و صدای انفجارها و تبادل آتش در نقاطی از شهر آغاز کردند.
با اینکه ارتش سودان در روز چهارشنبه هفته گذشته مذاکرات صلح جده را که با هدف تمدید آتشبس در جریان بود، به تعلیق انداخت، عربستان سعودی و ایالات متحده میگویند به رایزنی و مذاکره با نمایندگان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع ادامه میدهند.
ریاض و واشنگتن در روز یکشنبه، ۴ ژوئن (۱۳ خرداد)، با انتشار بیانیهای مشترک، طرفین درگیری در سودان را به ازسرگیری مذاکرات رسمی تشویق کردند. این بیانیه در هشتمین هفته درگیریها در این کشور، بار دیگر از طرفین خواست ضمن پذیرش آتشبس جدید، تعهدات خود را مطابق با بیانیه ۱۱مه جده بهمنظور حفاظت از جان غیرنظامیان سودان، به شکلی موثر اجرا کنند.
بیانیه مشترک عربستان سعودی و آمریکا همچنین تاکید دارد مذاکرات باید بر تسهیل کمکهای بشردوستانه و نیز دستیابی به توافق در مورد گامهای کوتاهمدتی که طرفین باید پیش از آغاز مجدد مذاکرات جده بردارند، متمرکز باشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در پی خروج ارتش ملی سودان از مذاکرات صلح جده، آمریکا و عربستان سعودی هم رسما این مذاکرات را به حالت تعلیق درآوردند. یک روز پس از آن، ایالات متحده ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع را مسئول «خونریزیهای اسفناک» در این کشور دانست و تحریمهایی را علیه طرفهای متخاصم وضع کرد.
آخرین آتشبس از رشته آتشبسهای شکننده، ۲۲ مه آغاز شد و عصر روز شنبه، سوم ژوئن، پایان یافت. آتشبس در این مدت پیدرپی نقض شد و هرچند اندکی از خشونتهای طرفین کاست، نتوانست حتی یک روز آرام و بدون درگیری را در سودان ثبت کند.
هر یک از طرفهای درگیر در سودان، طرف دیگر را به نقض آتشبس متهم میکند. ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش ملی سودان، و ژنرال محمد حمدان دقلو، فرمانده نیروهای واکنش سریع، که زمانی در کنار یکدیگر در جریان کودتای اکتبر ۲۰۲۱، دولت غیرنظامی سودان را سرنگون کردند، از میانه آوریل سال جاری میلادی درگیر جنگی شدهاند که کشور را به ورطه ویرانی و فاجعهای تمامعیار کشانده است.
جنگ داخلی در سودان تاکنون نزدیک به یک و نیم میلیون آواره، نزدیک به دو هزار کشته و هزاران زخمی به جا گذاشته است و به گزارش سازمان ملل متحد، بیش از ۴۲۵ هزار نفر به خارج از کشور گریختهاند.
بنا به هشدار این نهاد بینالمللی، بیش از نیمی از جمعیت ۵۰ میلیون نفری سودان، اینک بیش از گذشته به کمکهای فوری و اضطراری نیاز دارند.