نگرانیهای اسرائیل در مورد توسعه برنامه هستهای ایران و مذاکرات بین واشنگتن و تهران، طی تحولات اخیر عمیقتر شده است. موضوع ایران در بسیاری از بحثهای سخنرانان کنفرانس سالانه اورشلیم در نیویورک که روز دوشنبه برگزار شد مطرح شد و منعکسکننده این نگرانی بود.
در گزارش روزنامه اورشلیم پست آمده است: «دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، تلاش کرد تا پیامی اطمینانبخش به مخاطبان یهودی و طرفدار اسرائیل ارسال کند و در مورد ایران سرسختانه موضع بگیرد.»
دانا استرول، معاون وزیر دفاع آمریکا در امور خاورمیانه، در کنفرانس اورشلیم گفت: «وزارت دفاع آمریکا در تلاش است تا اطمینان حاصل کند اسرائیل و آمریکا یک گزینه نظامی بهروزشده و معتبر برای مقابله با تهدید جمهوری اسلامی در اختیار دارند.» او افزود: «دولت بایدن راه حل دیپلماتیک را ترجیح میدهد، اما این گزینه در صورت لزوم باید با اراده و توان استفاده از گزینه نظامی حمایت شود.»
صبح روز دوشنبه، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در نشست سیاست کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل گفت: «همانطور که جو بایدن بارها روشن کرده است، همه گزینهها روی میز است تا اطمینان حاصل شود که ایران به سلاح هستهای دست نخواهد یافت.»
در مقابل، وزارت امور خارجه در توییتر موضع دیگری از موضع بلینکن را منتشر کرد و نوشت: «ما همچنان معتقدیم که دیپلماسی بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.»
پس از اینکه طرفین نتوانستند توافق برجام را احیا کنند، در حال حاضر، ایالات متحده در حال مذاکره با جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق هستهای موقت است.
همانطور که منابع دیپلماتیک اسرائیل در دو هفته گذشته گفتهاند و گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، در کنفرانس نیویورک توضیح داد، توافق جدید، «برنامه هستهای ایران را متوقف میکند اما اورانیوم غنیشده یا تاسیسات هستهای ایران را به عقب بر نمیگرداند و در مقابل، جمهوری اسلامی ایران مزایای اقتصادی دریافت خواهد کرد».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته منابع اسرائیلی، هدف دولت بایدن برای توافق موقت با جمهوری اسلامی ایران، برقراری آرامش در موضوع ایران تا زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده در نوامبر ۲۰۲۴ است.
گیلاد اردان هشدار داد: «این توافق جلوی جمهوری اسلامی را نمیگیرد.» او تاکید کرد: «تنها راه بازدارندگی یک رژیم سرکش و بیرحم، یک تهدید نظامی معتبر است.»
زمان این توافق نیز نمیتوانست بدتر از این باشد، زیرا در ماه اکتبر، یکی دیگر از ممنوعیتهای توافق برجام علیه ایران که برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی طراحی شده است، پایان مییابد. این محدودیتها شامل محدودیت در توسعه موشکهای بالستیک قادر به حمل سلاحهای هستهای و نیز ممنوعیت واردات و صادرات فناوری موشکی، از جمله موشک و پهپاد با برد ۳۰۰ کیلومتر یا بیشتر است. طبق توافق، اتحادیه اروپا همچنین ملزم به لغو تحریمهای باقیمانده خود علیه برنامه هستهای ایران خواهد بود.
اگر ایران شرایط توافق را نقض کند، هر یک از طرفین میتوانند تمام تحریمها علیه جمهوری اسلامی را که قبل از سال ۲۰۱۵ اعمال شده بود، دوباره اعمال کنند. جمهوری اسلامی به وضوح تحریمهایی را که در ماه اکتبر منقضی خواهند شد، پیش از این نقض کرده است. برای مثال، صادرات پهپادهای ایرانی به روسیه برای استفاده علیه اوکراین نقض تحریمها به شمار میرود.
نزدیکی روابط تهران و مسکو در برابر کییف، اروپا را به موضع اسرائیل در مورد ایران نزدیکتر کرده است. این امر ممکن است باعث اقدام فرانسه و بریتانیا علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل شود. با این حال، اگر ایالات متحده به یک توافق موقت با ایران برسد، تمایل فرانسه و بریتانیا برای طرح موضوع ایران در شورای امنیت کاهش خواهد یافت.
به گزارش پایگاه خبری جوییش اینسایدر، سیاست جو بایدن در مقابل ایران انتقاد قانونگذاران سنا و مجلس نمایندگان آمریکا از هر دو حزب را نیز برانگیخته است. آنها خواستار تلاش بیشتر دولت بایدن برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، از جمله همکاری با متحدان اروپایی برای آمادهسازی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران شدهاند.