پس از آنکه رسانههای دولتی جمهوری اسلامی در روز سهشنبه ۱۶ خرداد ادعا کردند از اولین موشک هایپرسونیک ایران با نام «فتاح» در نیروی هوافضای سپاه پاسداران رونمایی شده است، کشورهای غربی به این خبر واکنش نشان دادند.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در تازهترین نشست خبری خود درباره رونمایی از موشک فتاح گفت: «نگرانی ما در مورد برنامه موشکی ایران ثابت شده است. رژیم ایران به بی ثبات کردن منطقه خاورمیانه با روشهای مختلف از جمله توسعه سلاحهای خطرناک ادامه میدهد.»
او تاکید کرد: «آمریکا به همکاری با متحدان و شرکای خود برای بازدارندگی و مقابله با رفتار بیثباتکننده ایران ادامه میدهد. ما برای رسیدگی به تلاشهای توسعه و اشاعه موشکی ایران به استفاده از طیف وسیعی از ابزارهای در دسترس متعهدیم و تحریمهایی که درباره ایران اعلام کردیم، بر این تعهد تاکید میکند.»
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، نیز در پاسخ به پرسشی درباره رونمایی از موشک فتاح گفت: «دولت بایدن از ابتدا، علیه فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه بهویژه توسعه برنامه موشکهای بالیستیک پیشرفته این کشور دقیق و قاطعانه اقدام کرد. من در خصوص جزئیات گزارشهای مربوط به این موشک ادعایی هایپرسونیک صحبتی نمیکنم اما تاکید میکنم که تحریمهای خود را خیلی شفاف وضع کردهایم وبا فعالیتهای ایران در منطقه از جمله برنامه موشک بالیستیک عملا مقابله میکنیم.»
اشاره این دو مقام آمریکایی به تحریمهای جدیدی است که ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد و بیش از دهها فرد و نهاد در ایران، چین و هنگکنگ را به دلیل تشکیل شبکه تدارکاتی برای حمایت از برنامه موشکی و نظامی ایران در بر میگرفت. وزارت خزانهداری آمریکا میگوید که این شبکه از افراد و نهادها معاملات برای خرید قطعات و فناوریهای حساس و حیاتی برای بازیگران کلیدی در توسعه موشکهای بالیستیک ایران از جمله وزارت دفاع و نیروهای مسلح ایران را که از طرف آمریکا تحریم شدهاند، تسهیل کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزارت خارجه بریتانیا نیز در واکنش به رونمایی از موشک فتاح، در بیانیهای اعلام کرد: «ادامه برنامه موشکی ایران با وجود هشدارهای مکرر شورای امنیت، نشاندهنده بیاحترامی این کشور به محدودیتهای بینالمللی و تهدید این رژیم علیه امنیت جهانی است.»
در ادامه بیانیه وزارت خارجه بریتانیا تاکید شده است: «ما به همراه شرکای خود متعهدیم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و پاسخگو کردن این رژیم در ارتباط با فعالیتهای مخربش در نقاط مختلف جهان، همه اقدامهای دیپلماتیک لازم را در پیش گیریم.»
پیش از انتشار این بیانیه، سیدمهدی حسینی متین، کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن، با انتشار توییتی، رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح را یکی از دستاوردهای قابلتوجهی خوانده بود که «با وجود تحریمهای مخرب اقتصادی و تروریسم اقتصادی» به دست آمده است.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، نیز روز سهشنبه در جریان بازدید از یک قرارگاه نظامی، به ادعای جمهوری اسلامی مبنی بر ساخت موشک هایپرسونیک واکنش نشان داد. او با تاکید بر اینکه «اسرائیل همیشه راهحلی برای مقابله خواهد داشت»، افزود: «دشمنانمان در مورد پیشرفتهای تسلیحاتیشان لاف میزنند. ما همیشه پاسخ بهتری برای مقابله داریم. ما برای دفاع یا تهاجم از طریق زمینی، هوایی و دریایی کاملا آمادهایم.»
او در یک بیانیه ویدیویی هم تاکید کرد: «اسرائیل میداند چگونه از شهروندانش دفاع کند و اگر دشمنان جنگی را علیه ما شروع کنند، میدانیم چگونه آنها را با یک ضربه درهم بکوبیم.»
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه مدعی شده که برد موشک فتاح ۱۴۰۰ کیلومتر است، «در محدوده هدف بهصورت دقیق اصابت میکند» و سرعت آن ۱۳ تا ۱۵ ماخ است. رسانههای حکومتی نیز با انتشار تصاویری از این موشک ایران مدعی شدند که فتاح قادر است سامانههای پدافند هوایی را دور بزند و منهدم کند.
حاجیزاده با ادعای اینکه برد این موشک افزایش خواهد یافت، تاکید کرد: «اینکه موشک فتاح را با برد فعلی ساختیم، مفهومش این نیست که موشک با برد دو هزار کیلومتر با این مشخصه را در آینده نخواهیم داشت؛ بلکه فعلا بردش در همین حد است. در آینده، برد آن را اضافهتر هم خواهیم کرد». حاجیزاده همچنین مدعی شد چنانچه موشکی به سمت این هایپرسونیک ایرانی شلیک شود، این موشک بهراحتی از آن عبور میکند.
با وجود مخالفت آمریکا و اروپا، جمهوری اسلامی در سالهای اخیر برنامه موشکی خود را گسترش داده و البته مدعی است که این برنامه صرفا ماهیتی پدافندی و بازدارنده دارد.
در هفتههای گذشته، وزارت دفاع جمهوری اسلامی از ساخت یک موشک بالیستیک با نام «خیبر» که از خانواده موشکهای بالیستیک «خرمشهر» است، نیز خبر داد. شلیک آزمایشی موشک خیبر هم با واکنشهای گستردهای در سطح بینالمللی مواجه شد و سخنگوی وزارت خارجه فرانسه این اقدام نظامی حکومت ایران را ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل خواند.
بر پایه مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، جمهوری اسلامی ایران از فعالیت در زمینه ساخت و توسعه موشکهایی که برد آنها بیش از ۳۰۰ کیلومتر باشد، منع شده است.