بنیامین نتانیاهو ابراز امیدواری کرد که عادیسازی مناسبات اسرائیل و عربستان سعودی صورت گیرد ولی تاکید کرد که نمیتواند آن را تضمین کند. او همچنین بار دیگر تاکید کرد که برای دفاع از اسرائیل در مقابل جمهوری اسلامی ایران هرآنچه لازم باشد خواهد کرد.
نخستوزیر اسرائیل در گفتوگو با شبکه خبری اسکای نیوز، که روز جمعه نهم ماه ژوئن منتشر شد، بر موضع همیشگی اسرائیل در برابر برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد و گفت که کشورش هرآنچه لازم باشد در دفاع از مردم اسرائیل انجام میدهد.
در هفتههای اخیر، گزارشهای زیادی درباره پیشرفت احتمالی مذاکرات بین تهران و واشنگتن درباره توافق هستهای جدید با هدف محدود کردن فعالیتهای هستهای تهران منتشر شده است. مقامهای اسرائیلی درباره این اخبار ابراز نگرانی کردهاند.
کاخ سفید روز پنجشنبه گزارشهای مبنی بر نزدیک بودن رسیدن به توافق را رد کرد و آنها را «نادرست و گمراهکننده» خواند.
نتانیاهو درباره مذاکره با تهران گفت: «گمان نمیکنم که دیپلماسی بهخودیخود کارساز باشد. به نظر من، دیپلماسی فقط زمانی میتواند کارساز باشد که با تهدید نظامی معتبر یا تمایل به اعمال گزینه نظامی در صورت شکست بازدارندگی همراه باشد.» او گفت: «این همان روشی است که برای جلوگیری از دسترسی صدام حسین، قذافی، و سوریه به سلاح اتمی استفاده شد ولی در مورد دو کشور اتخاذ نشد: کره شمالی و جمهوری اسلامی ایران.»
نتانیاهو گفت خطر واقعی زمانی است که اسلام افراطی به سلاح اتمی مجهز شود. او افزود که اسرائیل توانسته تولید سلاح اتمی در ایران را دستکم ده سال به تاخیر بیندازد، اما آن را متوقف نکرده است. او گفت: «هرگونه توافق با ایران به اسرائیل ربطی نخواهد داشت و اگر آیتاللههای ایران بگویند که کشور اسرائیل را نابود خواهند کرد، ما برای دفاع از خود هرچه لازم باشد میکنیم.»
نتانیاهو گفت: «ایران آشکارا خود را به نابودی اسرائیل، تکرار هولوکاست، و کشتار شش یا هفت میلیون یهودی اسرائیلی متعهد میداند.» نتانیاهو گفت: «ما دست روی دست نمیگذاریم تا تهران این کار را بکند.»
نخستوزیر اسرائیل گفت که کشورش آماده عادیسازی مناسبات با هر کشور عرب است. وی ضمن اشاره به اینکه چنین توافقی با عربستان سعودی یکی از هدفهای سیاستگذاری اسرائیل است، آن را «گام بزرگی» خواند که «تاریخ را تغییر خواهد داد.»
نتانیاهو ضمن ستایش از عادیسازی مناسبات کشورش با چهار کشور عرب در چارچوب پیمان ابراهیم گفت که عادیسازی مناسبات با عربستان سعودی برای صلح خاورمیانه و فلسطینیها نیز کمک بزرگی خواهد بود.
نتانیاهو گفت که صلح با عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب، و مقابله با جمهوری اسلامی ایران، هدفها و اولویتهایی است که در بازگشت به کرسی نخستوزیری اسرائیل برای خود در نظر گرفته است. او عربستان سعودی را «بانفوذترین کشور عرب نهتنها در جهان عرب، بلکه در جهان اسلام» خواند و برقراری ارتباط با ریاض را راهحلی برای پایان دادن به مناقشه اسرائیل و فلسطینیها توصیف کرد.
شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، پیشتر در روز پنجشنبه گفته بود که برقراری ارتباط میان دو کشور منافع فراوانی برای منطقه خواهد داشت، اما بدون استقرار کشور فلسطینی بر اساس مرزهای سال ۱۹۶۷، منفعت عادیسازی روابط محدود خواهد بود.
مقامهای عربستان سعودی بارها گفتهاند که بدون تعیین کشور مستقل فلسطینی حاضر به عادیسازی مناسبات با اسرائیل نیستند.
دولت جو بایدن اخیرا تلاش برای میانجیگری عادیسازی مناسبات اسرائیل و عربستان سعودی را تشدید کرده است. نتانیاهو در مصاحبه اخیر خود با اسکای نیوز، بایدن را دوست اسرائیل توصیف کرد. روز گذشته، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، همزمان با سفر به عربستان سعودی، در تماس تلفنی با نتانیاهو مسئله عادیسازی بالقوه مناسبات اسرائیل و سعودی را مطرح کرد و گفت: «ما از ادغام اسرائیل در خاورمیانه کاملا حمایت میکنیم و از روز اول، هم برای تعمیق توافقهای موجود و هم برای گسترش آنها به کشورهای دیگر تلاش کردهایم، و این شامل عربستان سعودی نیز میشود.»
عربستان سعودی نشان داده است که مخالفت بنیادی با عادیسازی مناسبات با اسرائیل ندارد، اما خواهان گرفتن چند امتیاز بزرگ در ازای آن از آمریکا است. یک مقام ارشد آمریکایی و یک دیپلمات ارشد خاورمیانه در این خصوص به نشریه تایمز اسرائیل گفتند که ریاض علاوه بر همکاری در زمینه برنامه هستهای غیرنظامی، خواستار ضمانتهای اقتصادی و امنیتی از دولت بایدن است.
به گفته این مقامها، عربستان سعودی در عین حال به دنبال کسب امتیازهای مهمی برای فلسطینیها خواهد بود.