بازداشت خانواده‌های قربانیان معترض به تخریب مزار مهسا امینی

در حاشیه اعتراضات روز جمعه در زاهدان، دست کم هشت نفر از شهروندان بلوچ بازداشت شدند

روز جمعه، جمعی از اعضای خانواده‌های کشته‌شدگان خیزش سراسری پس از آنکه در اعتراض به تخریب مزار مهسا امینی بر سر مزار او حاضر شدند، هنگام بازگشت از آرامستان آیچی سقز، به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

خانوادهه‌های کشته‌شدگان خیزش سراسری در این تجمع اعتراضی اعلام کرده بودند که «ما مادران انقلاب کردستان هر نوع تغییر در آرامستان آیچی را محکوم کرده و قاطعانه در برابر کینه‌توزی مسئولین مبنی بر پنهان کردن و از دید خارج کردن مزار رمز انقلاب، ژینا امینی، خواهیم ایستاد و از همه مردم خواستاریم در برابر این اقدام شرم‌آور سکوت نکنند.»

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که دست‌کم ۴۰ نفر از این افراد که در دو مینی‌بوس از آرامستان بازمی‌گشتند در پی حمله نیروهای امنیتی بازداشت شده‌اند.

اتحادیه آزاد کارگران اسامی بازداشت‌شدگان را اعلام کرده است و بر اساس آن، دایه شریفه مادر رامین حسین‌ پناهی، حسن امینی برادر محمدامینی همراه با مادر و خانوادە‌اش، صدیق بهمنی پدر شاهو بهمنی همراه با خانواده‌اش، حیات مادر مومن زندکریمی همراه با خانواده‌اش، کیا مرادی، یونا مرادی ۱۶ و ۶ ساله فرزندان کوسار منبری‌، خواهران داریوش علیزاده، احمد رحیمی پدر یحیی رحیمی، خواهر شادمان احمدی همراه با خانواده‌اش، عبدالرحمان نصری همراه با خانواده‌اش، خواهران و برادران آرام حبیبی، خواهر ابراهیم لطف‌الهی، هاشم ساعدی پدر سارینا ساعدی، رادا فاتحی خواهر رامین فاتحی، عدنان فتحی، دلنیا بهمنی خواهر شاهو بهمنی، کوسار منبری و هانا منبری خواهران پیمان منبری، مائدە نصری خواهر متین نصری، در میان بازداشت‌شدگان هستند. رانندگان مینی‌بوس‌ها نیز بازداشت شده‌اند.

در میان بازداشت‌شدگان چند کودک از ۴ تا ۱۶ ساله هم حضور داشتند. روز شنبه اعلام شد که برخی از بازداشت‌شدگان آزاد شده‌اند، ولی تا لحظه تنظیم گزارش خبری از آزادی حسن امینی، صدیق بهمنی، هاشم ساعدی، احمد رحیمی، آرمان حبیبی، عبدالرحمان نصری و دو راننده مینی‎ بوس منتشر نشده و آنها کماکان در بازداشت نیروهای امنیتی به سر می‌برند.

فؤاد چوبین، از بستگان آرتین رحمانی، یکی از جان‌باختگان خیزش سراسری نیز در شرایطی مشابه و در بلاتکلیفی به سر می‌برد. علی‌رغم گذشت حدود دو ماه از زمان دستگیری فواد چوبین، او کماکان به‌صورت بلاتکلیف در زندان شیبان اهواز به سر می‌برد و خانواده‌اش اعلام کردند که اخیرا زندانبانان فواد چوبین را مورد ضرب‌و‌شتم قرار داده و سپس به یکی از سلول‌های انفرادی این زندان منتقل کرده‌اند.

به گزارش هرانا، فواد چوبین به‌رغم گذشت ۵۹ روز از زمان دستگیری، کماکان در زندان شیبان اهواز در بازداشت و بلاتکلیفی به سر می‌برد. هنگامه چوبین، خواهر فواد چوبین و مادر آرتین رحمانی درباره آخرین وضعیت او اعلام کرد: «برادرم که بدون اثبات جرم در زندان شیبان اهواز محبوس است، از دو روز قبل تاکنون هیچ تماسی با خانواده نداشته و طبق اخباری که از زندان به دست ما رسیده است، ماموران فواد را مورد ضرب‌و‌شتم نیز قرار داده و با دستبند و پابند به سلول انفرادی منتقل کرده‌اند.»

چوبین پیش‌ازاین نیز از تحت فشار گذاشتن برادر خود برای اخذ اعتراف اجباری خبر داده بود.

بازداشت معترضان در زاهدان

علاوه بر این، روز جمعه ١٩ خرداد‌، بعد از نماز جمعه زاهدان و اعتراضات هفتگی مردم این شهر، دست‌کم هشت نفر از شهروندان بازداشت شدند. به گزارش هه‌نگاو، یاسر توتازهی، روح‌الله شه‌بخش، حامد خارکوهی و علی ریگی از انتظامات مسجد مکی زاهدان و چهار شهروند دیگر به نام‌های پرویز ریگی، عبدالله خروت، سعید گرگیج و ابراهیم گرگیج به دست نیروهای امنیتی در زاهدان بازداشت شدند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس این گزارش، یاسر توتازهی، روح‌الله شه‌بخش، حامد خارکوهی و علی ریگی پس از برگزاری نماز و حین بازگشت به منزل بازداشت شدند. این چهار شهروند عضو انتظامات مسجد مکی زاهدان‌اند.

کمپین فعالین بلوچ نیز اعلام کرد که نیروهای حکومتی در جریان بازداشت پرویز ریگی، عبدالله خروت، سعید گرگیج و ابراهیم گرگیج به خشونت شدید و ضرب‌وشتم متوسل شده‌اند. تاکنون از اتهام‌های مطروحه، مکان و همچنین شرایط نگهداری این شهروندان پس از بازداشت اطلاع دقیقی در دست نیست.

تداوم بازداشت شهروندان بهایی

خبرگزاری هرانا نیز از تداوم بازداشت شهروندان بهایی خبر داد. شادی شهیدزاده، منصور امینی، ولی‌الله قدمیان و عطاءالله ظفر، شهروندان بهائی، علی‌رغم گذشت بیش از یک ماه از زمان دستگیری کماکان به‌صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به سر می‌برند. به‌رغم برگزاری جلسه دادگاه، این شهروندان کماکان تحت بازجویی قرار دارند.

هرانا بر اساس اطلاعات یک منبع آگاه نوشت: «با وجود اینکه جلسه دادگاه این چهار شهروند بهائی در دهم خردادماه امسال در دادگاه انقلاب برگزار شد، اما کماکان بازجویی از آن‌ها ادامه دارد و با گذشت بیش از یک ماه از زمان بازداشت، به‌صورت بلاتکلیف در بند ۲۰۹ زندان اوین به سر می‌برند.»

همچنین یک فرد نزدیک به خانواده یکی از شهروندان بهایی گفت: «این چهار شهروند بهایی برای اخذ اعترافات اجباری در مقابل دوربین تحت فشار قرار گرفته‌اند. همچنین علی‌رغم موافقت قاضی پرونده با انتقال آن‌ها به بند عمومی، تاکنون بازجوها به این انتقال ترتیب‌ اثر نداده‌اند و عطاءالله ظفر و منصور امینی در شرایط سختی در این بند به سر می‌برند.»

شادی شهیدزاده، منصور امینی، ولی‌الله قدمیان و عطاالله ظفر در تاریخ یازدهم اردیبهشت‌ماه امسال، بازداشت و سپس به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام‌های این شهروندان بهایی روز چهارشنبه دهم خردادماه سال جاری در شعبه بیست‌و‌ششم دادگاه انقلاب تهران برگزار شد.

بر اساس آمار منابع غیررسمی، بیش از ۳۰۰ هزار شهروند بهایی در ایران زندگی می‌کنند، اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و دین زرتشت را به رسمیت شناخته و مذهب بهاییان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به‌صورت سازمان‌یافته نقض شده است.

فرهاد شیخی، فعال کارگری، نیز علی‌رغم گذشت بیش از ۱۰ روز از زمان دستگیری، همچنان در زندان رجایی‌‌شهر کرج در بازداشت و بلاتکلیفی به سر می‌برد.

به گزارش ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فرهاد شیخی کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی به سر می‌برد. هرانا به نقل از منابع آگاه خود نوشت که شیخی همچنان در زندان رجایی‌شهر کرج در بازداشت به سر می‌برد و تاکنون از اتهاما‌ت مطرح شده علیه او اطلاعی حاصل نشده است. فرهاد شیخی روز یکشنبه هفتم خرداد‌، در منزل شخصی خود واقع در هشتگرد کرج بازداشت و چندی بعد به زندان رجایی‌شهر کرج منتقل شد.