کانال دوازده تلویزیون اسرائیل میگوید که دفتر نخستوزیری آن کشور در تلاش است هرچه سریعتر مقدمات دیدار بنیامین نتانیاهو و رجب طیب اردوغان را فراهم کند.
بر اساس گزارش کانال دوازده، مقامهای اسرائیلی بر این باورند که «رئیسجمهوری ترکیه خواهان دیدار با شخص نخستوزیر» است.
دیدار بین نتانیاهو و اردوغان پس از سالها سردی رابطه بین دو کشور صورت میگیرد.
یک مقام دیپلماتیک اسرائیلی در گفتوگو با کانال دوازده تاکید کرد که تماسها بین وزارت خارجه دو کشور برای برقراری این دیدار در مراحل پیشرفتهای است.
منابع دیپلماتیک اسرائیلی بر این باورند که اردوغان انتظار دارد که محور اصلی این دیدار «کمک به حل مسائل اقتصادی ترکیه» باشد.
ترکیه در ماههای اخیر با تورم بیسابقهای روبهرو بوده است و اردوغان پس از انتخاب مجدد در ماه گذشته قصد دارد تحولی در چرخه اقتصادی ترکیه ایجاد کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، پیش از این در ماه فوریه با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، دیدار کرده بود.
الی کوهن پس از زلزله مرگبار ترکیه به آن کشور سفر کرد و وعده کمکهای اقتصادی به ترکیه داد.
بنیامین نتانیاهو دو هفته پیش، پس از انتخاب مجدد رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاستجمهوری ترکیه، با او تماس تلفنی گرفت و به رئیسجمهوری ۶۹ ساله پیروزیاش را تبریک گفت.
ترکیه و اسرائیل سال گذشته تصمیم گرفتند پس از سالها تنش، سفارتخانه و کنسولگریهایشان را بازگشایی کنند.
در دسامبر گذشته، ایریت لیلیان، سفیر اسرائیل در ترکیه، استوارنامه خود را به اردوغان تقدیم کرد. در ماه مارس نیز شاکر اوزکان تورنلار در مقام سفیر جدید ترکیه در اسرائیل، با تقدیم استوارنامه به اسحاق هرتزوگ، مشغول به کار شد.
اما از همه مهمتر، سفر تاریخی اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهوری اسرائیل، به ترکیه بود. هرتزوگ در ماه مارس گذشته، پس از سه تماس تلفنی بین دو رئیسجمهوری، در نهایت راهی آنکارا شد. سفر هرتزوگ پس از یک دوره تنش بین دو کشور نخستین سفر رئیسجمهوری اسرائیل به ترکیه در بیش از یک دهه بود.
تنش بین اسرائیل و ترکیه از سال ۲۰۰۸ میلادی و زمانی آغاز شد که ایهود اولمرت، نخستوزیر وقت اسرائیل، چند روز بعد از دیدار با اردوغان، جنگ با حماس در غزه را آغاز کرد. ترکیه در آن زمان جنگ غزه را شدیدا محکوم کرد.
پس از آن، در سال ۲۰۱۰ میلادی، در پی کشته شدن ۹ غیرنظامی در حمله کماندوهای دریایی اسرائیل به ناوگان ترکیه و کشتی مرمره، که حامل کمکهای بشردوستانه برای نوار غزه بود، روابط بین دو کشور بهطور کامل قطع شد.
دو کشور شش سال بعد روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند و در سال ۲۰۱۶ بار دیگر سفیران آنها در کشور مقابل مستقر شدند، اما دو سال بعد، آنکارا بهعلت کشته شدن گروه زیادی از فلسطینیان در واکنش ارتش اسرائیل به تظاهرات مرزی غزه، سفیر اسرائیل را اخراج کرد.
اردوغان در سال ۲۰۲۱ میلادی بارها اعلام کرد که ترکیه آماده بهبود روابط با اسرائیل است، اما به گفته تحلیلگران، این تغییر رویکرد ممکن است بهدلیل بحران اقتصادی آن کشور و همچنین تنشها در رابطهاش با آمریکا باشد.