دولت فیلیپین بر سر دوراهی پذیرفتن یا نپذیرفتن موقت مهاجران افغان

برخی اعضای دولت فیلیپین می‌گویند حضور مهاجران افغان خطر حملات تروریستی را افزایش می‌دهد

گروهی از شهروندان افغان در جریان عملیات تخلیه نظامی کابل در سال ۲۰۲۱-ANNA MONEYMAKER/AFP

در حالی که چند روزی است بحث انتقال هزاران شهروند افغان به فیلیپین برای اسکان موقت بحث روز رسانه‌ها شده، دولت فیلیپین با اختلاف نظر مقام‌های دولت این کشور روبرو شده است. با اینکه برای اسکان موقت مهاجران افغان در فیلیپین تا زمان مهاجرت به آمریکا با استفاده از برنامه اعطای ویزا ویژه، توافقی کلی به دست آمده بود، برخی سیاستمداران فیلیپینی همچنان با حضور هزاران مهاجر افغان مخالف‌اند و آن را برای امنیت این کشور چالش‌‌آفرین می‌دانند.

ایمی مارکوس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای فیلیپین و خواهر رئیس‌جمهوری این کشور، روز یکشنبه در یک نشست خبری گفت که او در کل با مهاجران مشکلی ندارد اما بحث این است که حضور افغان‌ها آن هم به صورت موقت می‌تواند پای سازمان‌های تروریستی از جمله القاعده و داعش را به این کشور باز کند. او گفت: «ما دروازه‌های خود را به روی مهاجران باز کرده‌ایم و آنان می‌توانند به کشور ما بیایند، به‌خصوص کسانی که جهان آنان را فراموش کرده است اما افغان ها مهاجر نیستند. آنان به شکل موقت به فیلیپین خواهند آمد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مقام‌های امنیتی فیلیپین نیز از احتمال حمله هواداران طالبان، القاعده و حتی داعش به فیلیپین ابراز نگرانی کرده‌اند. با این حال موافقان طرح اسکان موقت مهاجران افغان در فیلیپین نیز زیادند. خوان پونس انریله، مشاور حقوقی ارشد ریاست‌جمهوری و رئیس سابق مجلس سنای فیلیپین، می‌گوید برای اسکان موقت مهاجران افغان در فیلیپین هیچ مشکلی وجود ندارد و این کشور سابقه اسکان مهاجران را داشته است.

او گفت: فیلیپین زمانی پذیرای مهاجران روس و ویتنامی بود. حالا نوبت افغان‌ها رسیده است. مسلما مردم در این باره نظر خواهند داد اما اگر نظر مرا بخواهید، من موافق‌ام که مهاجران افغان به صورت موقت اسکان داده شوند. او در پاسخ به نگرانی‌های مردم از مصرف بودجه دولت برای تامین غذا و سرپناه خاطرنشان کرد که تامین غذای این مهاجران به عهده سازمان ملل متحد خواهد بود.

با این حال رودریگو دوترته، رئیس‌جمهوری پیشین فیلیپین، معتقد است دولت این کشور باید درباره تصمیم اسکان موقت افغان‌ها بازنگری کند. او می‌گوید: اگر آمریکا در زمان تصدی من این درخواست را مطرح می‌کرد، من جواب رد می‌دادم. در ضمن، من فکر می‌کنم فیلیپین نباید تسلیم شود. من می‌خواهم این را به رئیس‌جمهوری بگویم تا جلو این مسئله را بگیرد. اما اگر خواسته باشد ترجیح می‌دهم نپذیرم.

طرح انتقال مهاجران افغان به فیلیپین تا زمان پردازش درخواست و روند انتقال آنان به آمریکا از اکتبر ۲۰۲۲ مطرح شد. خوزه مانوئل رومالدز، سفیر فیلیپین در آمریکا، پیش از این گفته بود که مقام‌های آمریکایی از دولت فیلیپین درخواست کرده‌اند یک مرکز پردازش درخواست‌ انتقال مهاجران افغان به آمریکا ایجاد کند. البته به گفته سفیر فیلیپین در آمریکا، این مسئله هنوز در دست بررسی است و نهایی نشده است.

با این حال نگرانی‌های امنیتی از هدف قرار گرفته شدن مردم فیلیپین به دلیل حمایت از مهاجران افغان همچنان پابرجا می‌ماند. مقام‌های امنیتی مانند خوزه جوستو یاپ، معاون عملیات دفتر ملی تحقیقات، و ژنرال ریکاردو دی لئون، مدیر کل سازمان هماهنگی اطلاعات ملی، هشدار داده‌اند که گروه‌های تروریستی غیرفعال ممکن است به دلیل حضور افغان‌ها در این کشور حملاتی را ترتیب دهند. گروه تروریستی داعش در فیلیپین فعال است و نیروهای امنیتی این کشور همین دو روز قبل یک فرمانده داعش را در خاک این کشور کشتند.

از سوی دیگر فدراسیون کارگران فیلیپین حمایت خود را از حضور مهاجران افغان در این کشور اعلام کرده است. آن‌ها در بیانیه‌ خود تاکید کرده‌اند که این کشور به مهمان‌نوازی از مهاجران موقت شهرت داشته و پیش از این هم با مهاجران زیادی از کشورهای مختلف همکاری و زمینه اسکان آن‌ها را مهیا کرده است. حالا درهای فیلیپین باید یک بار دیگر این بار به روی مهاجران افغان باز شود.

قرار است حدود ۵۰ هزار مهاجر افغان که برای ویزای ویژه مهاجرت به آمریکا درخواست کرده‌اند، در فیلیپین اسکان داده شوند تا روند بررسی پرونده‌های آنان در این کشور انجام شود.

بیشتر از جهان