داعش خراسان، که از دشمنان سرسخت طالبان در افغانستان بهشمار میرود، در ۲۱ ماه گذشته و پس از روی کار آمدن طالبان در این کشور، حملههای مرگباری به این گروه کرده است. علیرغم ادعاهای طالبان مبنی بر مهار شدن داعش خراسان، این گروه همچنان حضور قدرتمند خود را در افغانستان حفظ کرده است.
با این حال، همچنان گزارش دقیقی در مورد تعداد اعضای داعش خراسان منتشر نشده است. سازمانهای اطلاعاتی برخی کشورها، از جمله روسیه، ارقام اغراقآمیزی در مورد شمار اعضای داعش خراسان منتشر کردهاند و طالبان هم از صحبت کردن در این مورد خودداری میکنند.
در گزارش اخیر سربازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) که اواخر آوریل سال جاری منتشر شد، شمار اعضای داعش خراسان بین «یک تا سه هزار نفر» اعلام شد که در افغانستان و بخشهایی از پاکستان حضور دارند. داعش خراسان، که قلمرو ولایت خود را افغانستان و بخشهایی از پاکستان میداند، هر از گاهی حملههایی را در این دو کشور اجرا میکند. حملههای داعش در پاکستان بیشتر ترورهای انفرادی، حمله به کاروان نظامیان و حمله انتحاری در اماکن مذهبی است، اما در افغانستان، بیشتر مقامهای طالبان را هدف قرار داده است.
سیگار با اشاره به حملههای مرگبار داعش خراسان که جان شماری از مقامهای کلیدی طالبان را نیز گرفت، میافزاید تهدید داعش حتی به کاهش چشمگیر شمار دیپلماتهای برخی از کشورها از جمله عربستان سعودی و ترکیه و امارات متحده عربی در کابل منجر شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در ژوئیه سال ۲۰۲۲، ضمیر کابلوف، فرستاده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور افغانستان، شمار اعضای داعش خراسان را حدود ۶ هزار نفر اعلام کرد. به باور کابلوف، در هفتههای نخست بازگشت طالبان به قدرت، شمار اعضای داعش خراسان حدود ۲ هزار تن بود، اما یک سال پس از روی کار آمدن طالبان، این تعداد سه برابر افزایش پیدا کرد.
کابلوف تاکنون چند مرتبه از افزایش اعضای داعش ابراز نگرانی کرده و گفته است که شمار زیادی از اعضای داعش در شمال افغانستان مستقر شدهاند که هممرز با کشورهای آسیای میانه است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز چند بار در مورد افزایش قدرت داعش در افغانستان هشدار داد. دو هفته پیش، او در سخنانی در تاجیکستان، آمریکا را به حمایت از داعش خراسان برای بر هم زدن نظم در آسیای میانه متهم کرد.
همچنین، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز پنجشنبه گذشته (۲۵ خرداد) در حاشیه نشست بینالمللی اقتصاد سن پترزبورگ گفت برخی از کشورهای غربی از داعش حمایت میکنند. مقامهای روسیه تاکنون هیچ سند و مدرکی برای اثبات این ادعایشان ارائه نکردهاند.
اواسط فوریه امسال، آناتولی سیدوروف، فرمانده ستاد مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی، گفت شمار جنگجویان داعش خراسان در افغانستان به ۶۵۰۰ نفر میرسد که از آن میان، ۴هزار نفر در شمال افغانستان و بهویژه در مرز با تاجیکستان مستقر شدهاند.
در ژانویه ۲۰۲۲، شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشی نوشت شمار جنگجویان داعش خراسان حدود ۴ هزار نفر است.
در اواخر مارس امسال، ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده نیروهای آمریکا در خاور میانه (سنتکام)، در سخنانی در وزارت دفاع آمریکا، در مورد قدرتگیری روزافزون داعش خراسان در افغانستان هشدار داد. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، در پاسخ به سخنان این نظامی آمریکایی گفت: «اعضای داعش در افغانستان بهمراتب کمتر شده است.»
با این حال، از میان ارقام گزارش شده در مورد شمار اعضای داعش در افغانستان، کمترین آن یک هزار نفر و بیشترین آن ۶۵۰۰ نفر است. با وجود اینکه طالبان وجود داعش و قدرتگیری این گروه در افغانستان را رد میکنند، اما همسایههای افغانستان و بهویژه روسیه و جمهوریهای آسیای میانه از قدرتگیری داعش نگراناند.
طالبان برای مقابله با داعش خراسان از روسیه و آمریکا کمک دریافت میکنند. سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت دولت روسیه در زمینه تبادل اطلاعات برای مقابله با داعش، با طالبان همکاری میکند. دولت آمریکا نیز که همواره از اقدام طالبان علیه داعش ستایش میکند کمکهایی در اختیار این گروه قرار داده است.
طالبان اخیرا ادعاهایی را در مورد کشته شدن شماری از سران داعش مطرح کردند، اما جز قاری فاتح که عکسی از جسد وی منتشر شد، در دیگر موارد، اسناد و شواهد معتبری منتشر نشده است. دو حمله مرگبار اخیر داعش خراسان در بدخشان که هممرز با تاجیکستان است، نگرانیها را از نفوذ روزافزون داعش در شمال افغانستان افزایش داد. در حملههای اخیر داعش در بدخشان، مولوی نثار احمد احمدی، معاون استانداری طالبان در بدخشان، و مولوی صفیالله صمیم، از فرماندهان این گروه، همراه با شماری از غیرنظامیان کشته شدند.