سخنان جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده مبنی بر «دیکتاتور» خطاب کردن رهبر چین، با واکنش کریس هیپکینز، نخستوزیر نیوزیلند، همراه شد که پیش از سفر رسمی خود به چین در پایان ماه جاری، روز پنجشنبه اول تیرماه (۲۲ ژوئن) گفت که با اظهارات جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا مبنی بر اینکه شی جینپینگ، رهبر چین، یک دیکتاتور است موافق نیست.
نخستوزیر نیوزیلند به خبرنگاران گفت: «شکل حکومتی که چین دارد مربوط به مردم چین است.» هیپکینز در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید آیا مردم چین میتوانند درباره شکل حکومت حرفی بزنند، گفت: «اگر آنها میخواستند سیستم حکومتی خود را تغییر دهند، آنوقت این موضع به خود آنها مربوط میشد.»
هیپکینز قرار است از ۲۵ تا ۳۰ ژوئن از چین بازدید کند و رهبری یک هیئت تجاری شامل برخی از بزرگترین شرکتهای نیوزیلند را بر عهده دارد. او قرار است با شی جینپینگ، رئیسجمهوری، لی چیانگ، نخستوزیر و ژائو لجی، رئیس کمیته دائمی کنگره ملی خلق، دیدار کند.
از سوی دیگر جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، روز پنجشنبه پس ازاینکه جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، رهبر چین را «دیکتاتور» خطاب کرد، گفت که حفظ روابط ایالات متحده آمریکا و چین برای اینکه بتوانند در چالشهای جهانی با هم همکاری کنند، «حیاتی» است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گزارش آسوشیتدپرس، یلن در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاریس گفت: «من فکر میکنم رئیسجمهوری بایدن و من هر دو معتقدیم که حفظ ارتباطات حیاتی است... برای رفع سوءبرداشتها و محاسبات اشتباه ما باید تا جایی که امکان دارد با هم کار کنیم.»
او افزود: «اما ما اختلافنظر داریم و بهصراحت هم تایید میکنم که اختلافنظر داریم.»
یلن اخیرا از بهبود روابط بین ایالات متحده و چین حمایت کرده است و استدلال میکند که همکاری برای حفظ ثبات جهانی لازم است.
جو بایدن که در یک گردهمایی جمعآوری کمکهای مالی در روز سهشنبه در کالیفرنیا سخن میگفت، شی جینپینگ، رهبر چین را «دیکتاتور» خطاب کرد و گفت که چین «مشکلات واقعی اقتصادی» دارد. این اظهارات درست یک روز پس از پایان سفر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده به پکن ابراز شد، اظهاراتی که شکاف جدیدی را در مناسبات بین دو ابرقدرت ایجاد کرده و خوشبینی اولیه از کاهش تنشها بین دو کشور را با تردید مواجه کرده است.
سفر بلینکن به چین به دنبال شکستن یخ روابط دوجانبه بود که به پایینترین سطح تاریخی خود رسیده است.
چین روز پنجشنبه اعتراض رسمی خود را به اظهارات بایدن ارائه کرد. شی فنگ، سفر چین، در بیانیهای خطاب به مقامهای ارشد کاخ سفید و ایالتی گفت که واشینگتن «باید اقدامات جدی برای خنثی کردن تاثیر منفی» گفتههای بایدن انجام دهد یا «تمام عواقب آن را متحمل شود.»
در این بیانیه آمده است: «با آخرین اظهارات غیرمسئولانه درباره نظام سیاسی چین و رهبر ارشد آن، مردم نمیتوانند صداقت طرف آمریکایی را در تلاش برای تثبیت روابط زیر سوال نبرند. دولت و مردم چین هیچگونه تحریک سیاسی علیه رهبر ارشد چین را نمیپذیرند و به آن قاطعانه پاسخ خواهند داد.»
در میانه این تنشها، جنت یلن در سخنانی همزمان با برگزاری همایش دو روزه در پاریس با هدف بهبود واکنش مالی جهانی به تغییرات آبوهوایی، گفت: «مطمئنا از شرکت چین در این نشست خوشحالم.» او همچنین افزود که مانند رئیسجمهور بایدن معتقدم که مهم است که دو اقتصاد بزرگ جهان با هم در مقابله با چالشهای جهانی کار کنند.