سازمان ملل متحد در گزارش تازه‌ای از رونق بازار کوکائين و آمفتامین در دنیا خبر داد

شمار مصرف‌کنندگان مواد مخدر از ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۲ نزدیک به ۲۳ درصد افزایش داشته و به ۲۹۶ میلیون نفر رسیده است

بسته‌های کوکائین شناور در سواحل شرقی سیسیل در جریان عملیات پلیس ایتالیا - AFP

بر اساس گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، که یکشنبه، ۲۵ ژوئن (۴ تیر) منتشر شد، عرضه و تقاضا برای کوکائین در سراسر جهان فزونی گرفته و قاچاق ‌آمفتامین، مرزهای بازارهای متداول را درنوردیده است. 

بنا به اعلام دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، تعداد افرادی که در ۲۰۲۱‌ (آخرین سالی که داده‌های آن در دسترس است) مواد مخدر مصرف کرده‌اند در مقایسه با ۲۰۱۱، یعنی صرفا یک دهه، ۲۳ درصد افزایش داشته است. در ۲۰۱۱ نزدیک به ۲۴۰ میلیون نفر مواد مخدر مصرف کرده‌اند. ۱۰ سال بعد، این رقم به ۲۹۶ میلیون نفر رسیده است. به گفته این نهاد بین‌المللی، فقط نیمی از این افزایش را می‌توان به رشد جمعیت دنیا نسبت داد.

بر اساس این گزارش، تخمین زده می‌شود که در مجموع ۲۰۹ میلیون نفر غنچه و برگ شاهدانه (کانابیس) مصرف می‌کنند. نزدیک به ۶۱ میلیون نفر مواد افیونی دارای ترکیبات شیمیایی طبیعی و صنعتی، ۳۴ میلیون نفر آمفتامین، ۲۱ میلیون نفر کوکائین و ۲۰ میلیون نفر هم  اکستازی مصرف می‌کنند.

در همین حال، تعداد افرادی که به سوء‌مصرف مواد مخدر دچار می‌شوند، در این بازه زمانی ۱۰ ساله ۴۵ درصد بالاتر رفته و به ۳۹.۵ میلیون نفر رسیده است. در گزارش سازمان ملل آمده است که در ۲۰۲۱، فقط یک نفر از هر پنج نفر مبتلا به سوء‌مصرف مواد مخدر تحت درمان قرار گرفته است.

بر اساس یافته‌های این گزارش، سراسر دنیا در حال حاضر شاهد افزایش عرضه و تقاضای کوکائین است. این وضعیت، می‌تواند فراتر از مرزهای سنی، بازارهای تازه‌ای را هدف قرار دهد. از این‌رو، بیم آن می‌رود که افراد نابالغ، از جمله نوجوانان و حتی کودکان، در معرض عرضه غیرقانونی مواد مخدر قرار گیرند. 

اگرچه بازار جهانی کوکائین همچنان بر قاره‌های آمریکا، اروپای غربی و مرکزی و نیز استرالیا تمرکز دارد، رشد قاچاق کوکائین در بازارهای در حال توسعه در آفریقا، آسیا و اروپای جنوب شرقی به شدت سرعت گرفته است؛ هرچند، میزان مصرف در این نواحی بسیار پایین‌تر از کانون‌های اصلی است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

افزون بر این، تقریبا ۹۰ درصد آمفتامین‌های کشف‌شده در سراسر دنیا، مربوط به دو منطقه آسیای شرقی و جنوب شرقی و آمریکای شمالی است. با این حال، داده‌های دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل نشان می‌دهد که قاچاق آمفتامین‌ در دیگر نقاط، نظیر خاورمیانه و غرب آفریقا، افزایش یافته است.

این گزارش همچنین می‌افزاید که یافته‌های مربوط به آمفتامین تولیدشده در افغانستان، از تحول اقتصاد مواد مخدر در این کشور حکایت دارد. کشوری که دست‌کم ۸۰ درصد خشخاش تریاک دنیا را تامین می‌کند، به تولید هروئین هم رو آورده است. اما هنوز مشخص نیست که در موازنه بازار، کدام کفه بچربد و اقبال عمومی به کدام‌یک بیشتر خواهد بود.

بر اساس این گزارش، بیشتر ۹۰ هزار مرگ‌ومیر ناشی از مصرف بیش از اندازه مواد افیونی در آمریکای شمالی در ۲۰۲۱، ناشی از مواد مخدر مصنوعی بوده است.

گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که جنگ اوکراین می‌تواند موجب افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر مصنوعی شود.

بیشتر از جهان