در پی انتشار گزارشی درباره ربوده شدن چند دختر خردسال در جنوب تهران و «قیچی کردن موی بلند» آنها، رئیس مرکز اطلاعرسانی فرماندهی انتظامی تهران از وقوع این رویداد ابراز بیاطلاعی کرد و گفت که «تا کنون هیچگونه طرح شکایت یا تماسی درباره این موضوع به پلیس واصل نشده» است و همزمان به خانوادهها توصیه کرد برای حفاظت از دخترانشان «هنجارها» را رعایت کنند.
این اظهارات رئیس مرکز اطلاعرسانی فرماندهی انتظامی تهران واکنشی است به گزارشی با عنوان «سارقانی با نمای جدید» درباره ماجرای دزدیدن چند دختر خردسال در تهران که در شماره چهارشنبه ۱۴ تیر روزنامه شرق چاپ شد. در این گزارش، از جمله موضوع ربوده شدن یک دختر خردسال به نام «ستایش» در روز پنجم خرداد و «قیچی کردن و بریدن موی بلندش» و سپس تحویل دادن او به کلانتری روایت شده است.
بابک نمکشناس، رئیس مرکز اطلاع رسانی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، روز پنجشنبه در واکنش به گزارش روزنامه شرق درباره «قیچی کردن موهای دختران در تهران توسط سرنشینان» چند خودرو افزود: «این موضوع به قید فوریت برای بررسی و پیگیری در دستور کار فرماندهی انتظامی تهران بزرگ قرار گرفت.»
نمکشناس گفت که «طی بررسیهای تخصصی و تحقیقات میدانی مشخص شد تا کنون هیچگونه طرح شکایت یا تماسی با موضوع خبر منتشره به پلیس تهران بزرگ واصل نشده است.»
رئیس مرکز اطلاع رسانی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ همزمان با «توصیه به رعایت هنجارهای اجتماعی»، بهطور ضمنی «عدم رعایت حجاب» را دلیل بروز چنین رویدادهایی توصیف کرد.
این مقام فرماندهی انتظامی تهران همچنین روزنامه شرق را بهدلیل انتشار این گزارش و تخریب «احساس امنیت شهروندان» متهم کرد و گفت: «پلیس نسبت به رفع هرگونه عامل تهدیدکننده عینی و ذهنی احساس امنیت شهروندان اقدام کرده و پیگیر موضوع انتشار خبر قیچی کردن موی دختران از رسانه منتشرکننده است.»
در گزارش روزنامه شرق آمده است که یک خودرو روز پنجم خرداد ۱۴۰۱ در یکی از خیابانهای اطراف باغ آذری، محلهای در جنوب تهران، «با تهدید» دختری به نام ستایش، از شهروندان افغانستانی مقیم ایران، او را سوار خودرویی کرده است که «حامل دو دختر با موهای بلند و کیسههای متعدد از موهای رنگارنگ» بوده است.
بنا بر این گزارش، راننده از محلهای به محله دیگر میرود و در آخر، یکی از خیابانهای دماوند را مکان امنی برای بریدن گیس بلند سه دختر داخل ماشین میبیند و با قمهای در دست و تهدید، این دختران وادار به سکوت میکند.
به گفته ستایش، دختر ده سالهای که یکی دختران ربوده شده است، او وقتی «از مدرسه به سمت خانه میآمد»، یک خودرو با «شیشههای دودی» راه او را بریده و یک مرد از سرنشینان این خودرو «با نشان دادن چاقو» و تهدید کردن او را سوار خودرو کرده است.
این دختر ده ساله در مصاحبهای با روزنامه شرق گفت که سرنشینان خودرو «یک خانم و یک آقا بودند. وقتی سوار شدم، دو دختر دیگر هم در ماشین بودند و فقط گریه میکردند. مرد سیاه و بزرگ با چاقوی بزرگ تهدید میکرد کسی حرف نزند. چند محله که دور شدیم، کاغذی را برد تا چند نفر امضا کنند و دوباره سوار ماشین شد. کمی که گذشت، همان مرد کیسهای دستهدار برداشت و موی هر سه نفر ما را با قیچی برید و آن را گره زد.»
به گفته این دختر خردسال، داخل خودرو پر از کیسه مو، شامل موهای مشکی، طلایی، قرمز و دیگر رنگها بوده است.
ستایش گفت که مدتی بعد از اینکه سرنشینان این خود رو او را ربودند و موهای بلندش را چیدند، «جلوی کلانتری در دماوند رسیدیم؛ آن خانم و آقا گفتند حق ندارم حرف بزنم و باید اسمم را هم اشتباه بگویم. من هم ترسیدم. وقتی وارد کلانتری شدیم آن مرد کاغذ امضا شده را به مامورها داد و گفت من را در خیابان پیدا کرده و این هم امضای اهالی همان جا است. وقتی اسمم را پرسیدند، گفتم ستاره هستم.»
سپس، ماموران کلانتری این دختر خردسال را به بهزیستی تحویل دادند. چون او با تهدید ربایندگان مجبور شده بود اسم و هویت واقعی خود را در کلانتری اعلام نکند، به مدت پنج روز در یک مرکز بهزیستی «قرنطینه» شد. در نهایت، بعد از پنج روز و در حالی که موهای بلند او بریده شده بود، به خانوادهاش تحویل داده شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در این گزارش از قول یک مددکار آمده است که «فروشندگان مو به موهای منظم قیچیشده نیاز داشتند، برای همین موهای ستایش ده ساله را مرتب» کوتاه کردهاند.
به گزارش روزنامه شرق، از سرنوشت دیگر دختران ربوده شده اطلاعی در دست نیست. ستایش نیز گفته است که بعد از تحویل دادن خودش به کلانتری، چون ربایندگان «ماشین را هم کمی دورتر از کلانتری» پارک کرده بودند، دیگر آن دو دختر را ندیده است.
این گزارش به ارعاب ناشی از این ربوده شدن نیز اشاره کرد و افزود که «ستایش» بعد از ربوده شدن در پنجم خرداد و بازگشت به خانه «از هرگونه تنهایی گریزان شده، گاهی کابوس میبیند و حتی در اتاق خانه هم بدون خواهر و برادرهایش نمیماند.»
هنوز مشخص نیست که ربودن این دختران و «قیچی کردن موهای بلند» آنها به دست چه کسانی صورت گرفته و انگیزه ربایندگان از این اقدام چه بوده است.
پیشتر نیز پیدا شدن پیکر مثلهشده چند زن در چند منطقه تهران نگرانیهای گستردهای در میان شهروندان تهران و دیگر شهرهای ایران ایجاد کرده بود.
با این حال، در هفتههای اخیر و به موازات فشارهای حکومتی برای اعمال دوباره حجاب اجباری، مقامها و مسئولان جمهوری اسلامی ایران زنان و دختران را بهصراحت تهدید کردهاند.
رسول فلاحتی، امام جمعه رشت و نماینده علی خامنهای در استان گیلان، یکی از همین مسئولان است. او در نماز جمعه نهم تیر، مخالفت زنان با حجاب اجباری را «پدیدهای شوم» نامید و زنانی را که تن به حجاب اجباری نمیدهند به برخوردهای خشونتآمیز تهدید کرد و گفت: «کشف حجاب دیگر قابلپذیرش نیست و امت حزبالله و زنان محجبه منتظر یک اشاره هستند.»
تهدیدهای مقامهای حکومتی علیه زنان با هدف اعمال دوباره و کامل «حجاب اجباری» با رویدادهایی چون ربودن دختران خردسال برای قیچی کردن موهای بلندشان و جنایتهایی چون «مثله کردن زنان» ارتباط پیدا میکند. پیش از این نیز، شاهد رویدادهای مشابهی چون «قتلهای محفلی کرمان»، که در آن تعدادی از اعضای بسیج اقدام به ربودن و کشتار زنان و جوانان کردند، «قتلهای سریالی زنان در مشهد»، و «اسیدپاشی سریالی علیه زنان اصفهان» بودیم که با ادعای «پاکسازی جامعه» و «رعایت هنجارها و شئونات اسلامی» و با هدف اعمال «حجاب اجباری» صورت گرفت.