بر اساس گزارشها، سازمانهای تروریستی فعال در کشورهای همسایه افغانستان سلاحهای بهجامانده از نیروهای آمریکایی و دولت پیشین این کشور را از طالبان میخرند و علیه متحدان آمریکا در این منطقه استفاده میکنند.
فارین پالیسی در گزارشی که روز پنجشنبه ۱۵ تیر منتشر کرد، نوشت بازرگانانی که از طالبان مجوز گرفتهاند، سلاحهای رهاشده آمریکایی در افغانستان را در بازارهای مناطق ناامن خریدوفروش میکنند و تجارت اسلحه نیز مانند تروریسم در حال رونق گرفتن در این منطقه است.
سلاحهایی آمریکایی که در بازارهای غیرقانونی اسلحه در افغانستان، پاکستان و برخی کشورهای دیگر معامله میشوند، عبارتاند از عینک دید در شب، اسلحه تکتیراندازی، سلاحهای تهاجمی اتوماتیک و مهمات مربوط به این سلاحها.
دیدهبان صلح افغان اخیرا در گزارشی نوشت که یک اسلحه ام۴ (M4) آمریکایی که بیشتر در اختیار نیروهای امنیتی دولت پیشین افغانستان بود، حالا به قیمت حدود دو هزار و ۴۰۰ دلار در بازارهای غیرقانونی اسلحه در افغانستان خریدوفروش میشود. این در حالی است که برخلاف بهای گزاف سلاحهای آمریکایی، کلاشنیکفهای ساخت پاکستان را میتوان با پرداخت ۱۳۰ دلار هم تهیه کرد.
به نوشته این رسانه، طالبان و القاعده در راس این تجارت پرسود قرار دارند و علاوه بر درآمد هنگفت از تجارت اسلحه، از خریدوفروش مواد مخدر هم میلیونها دلار به جیب میزنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فارین پالیسی نوشت: «اکنون به نظر میرسد که آنها [طالبان] برای الهامبخش کردن پیروزی خود اسلحههای کوچک را به سمت افراطگرایان همفکرشان میفرستند؛ بهویژه به همسایگان خود یعنی تحریک طالبان پاکستانی در مناطق قبایلی شمالغرب پاکستان و جداییطلبان در بلوچستان ناآرام که به منظور تشدید جنگ با دولت پاکستان، از سلاحهای ساخت آمریکا برای کشتن نیروهای پلیس و سربازان استفاده میکنند.»
پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، طالبان به ذخایر بزرگ اسلحه بهجامانده از دولت افغانستان و نیروهای آمریکایی دست یافتند. بر اساس گزارش وزارت دفاع آمریکا که آوریل ۲۰۲۲ منتشر شد، سلاحهای آمریکایی رهاشده در افغانستان بیش از هفت میلیارد دلار میارزند. این سلاحها و تجهیزات نظامی رهاشده در افغانستان که عبارتاند از تانکهای نظامی، پهپادهای اسکنایگل، تفنگهای تهاجمی و تکتیرانداز، دوربین دید در شب، تجهیزات ضدمین، وسایل کنترل آنتنهای مخابرات و انواع خودروهای نظامی، اکنون در اختیار طالبان قرار دارند.
چند ماه پس از سلطه طالبان بر افغانستان، سلاحهای آمریکایی در بخشهای مختلف پاکستان و هند در دست شبهنظامیانی که علیه دولتهای این دو کشور میجنگند، دیده شدند. عکسهایی که از جنگجویان تحریک طالبان پاکستان، ارتش آزادیبخش بلوچستان و شبهنظامیان فعال در کشمیر منتشر شد هم نشان میدهد که آنان نیز به سلاحهای آمریکایی رهاشده در افغانستان دست یافتهاند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده، بارها از رها شدن سلاحها و تجهیزات آمریکایی در افغانستان انتقاد و ادعا کرده که اگر او در زمان خروج نظامی از افغانستان مسئولیت میداشت، نمیگذاشت دست طالبان به سلاحها و تجهیزات پیشرفته برسد. با این حال، جو بایدن با دفاع از عملکرد خود در خروج از افغانستان، میگوید از آنچه انجام داده است، پشیمان نیست.
بایدن اخیرا برای نخستینبار به رسانهها گفت که برای مبارزه با القاعده از طالبان کمک گرفته است.