روزنامه بریتانیایی فایننشالتایمز روز پانزدهم تیرماه در گزارشی اعلام کرد که جمهوری اسلامی و روسیه در جمهوری تاتارستان روسیه، کارخانهای برای تبدیل پهپادهای غیرنظامی به نظامی تاسیس کردهاند.
آمریکا و اروپا پیش از این جمهوری اسلامی را به دلیل ارسال هزاران فروند پهپاد نظامی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، تحت تحریمهای مختلف قرار داده بودند و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نیز مقامهای تهران را به دست داشتن در کشتار وسیع شهروندان این کشور از طریق ارسال پهپادهای شاهد به روسیه متهم کرده بود.
اکنون در گزارش تازه فایننشالتایمز آمده است که شرکت آلباتروس در مرکز مشارکت فناوری روبهگسترش روسیه و ایران، برای وزارت دفاع روسیه پهپادهای شناسایی تولید میکند و ۵۰ فروند از آن را نیز برای جنگ در شرق اوکراین به ارتش ولادیمیر پوتین تحویل داده است.
آلباتروس شرکتی روسی است که پیش از این در حوزه فناوریهای کشاورزی فعالیت میکرد و حالا کارخانه جدید خود را در منطقه اقتصادی آلابوگا در تاتارستان احداث کرده است. این مرکز به محلی برای تبدیل پهپادهای غیرنظامی به پهپادهایی با مصارف نظامی و امنیتی تبدیل شده و به نظر میرسد چنین اقدامی در جهت مقابله با تحریمهای غرب علیه صادرات قطعات مورداستفاده در پهپادها به روسیه صورت گرفته است.
فایننشالتایمز مطلع شده که در ماههای اخیر، حجم فعالیتها در این تاسیسات افزایش چشمگیری داشته و آگهی برای استخدام مهندسان هواپیماهای بدونسرنشین یا فارسیزبانهایی که قادر به ترجمه اسناد فنی باشند، برای جذب در مرکز مشارکت فناوری روبهگسترش روسیه و ایران، در رسانههای اجتماعی منتشر شده است.
پیشتر ایالات متحده افشا کرده بود که این منطقه مرکز همکاری روسیه با ایران برای توسعه ظرفیت روسیه در ساخت پهپاد نظامی است. گروه ایروارز (Airwars) دانشگاه گلداسمیت لندن هم که در زمینه نظارت بر درگیریها فعالیت میکند، اعلام کرده که پارک صنعتیــتجاری واقع در نزدیکی شهر آلابوگا، از اکتبر سال گذشته تاکنون دهها آگهی استخدامی برای مشاغلی مانند مدیر تولید پهپاد، طراح پهپاد و کارشناس ارشد فناوری پهپاد منتشر کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته این گروه، در برخی از آگهیها همکاری با وزارت دفاع روسیه بهصراحت ذکر شده و در شماری از آگهیهای مربوط به فعالیت پهپادی، بر شرط درک «فرایندهای مهندسی معکوس» تاکید شده است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفته بود: «ما نگرانایم که روسیه و ایران برای تولید پهپادهای ایرانی در داخل خاک روسیه همکاری کنند.»
اکنون بهنظر میرسد که آدرس فهرستشده در فایننشالتایمز با مکان قبلی که ایالات متحده شناسایی کرده بود، مطابقت دارد.
ساموئل بندت، کارشناس تسلیحات اتوماتیک در مرکز تحلیلهای دریایی آمریکا، میگوید: «اگر روسیه میخواهد با ایران کاری مخفیانه انجام دهد، اینجا مکان سودمندی است؛ روی رودخانهای است که به ولگا میریزد و بنابراین میتوانید قطعات را مخفیانه با کشتی از ایران بیاورید. اینجا به کازان، یکی از قطبهای تولیدات فناوریهای پیشرفته روسیه هم بسیار نزدیک است و تنها کاری که باید انجام دهید، این است که با قایق سفر کنید.»
در آخرین مورد استفاده روسها از پهپادهای ایرانی در جنگ با اوکراین، روز دوشنبه هفته جاری (۱۲ تیرماه)، حمله پهپادی روسیه به یک منطقه مسکونی در شهر سومی اوکراین حداقل دو کشته و ۱۹ زخمی به جا گذاشت. ساعاتی پس از این حمله، مقامهای نظامی کییف اعلام کردند که ۱۳ تا ۱۷ پهپاد شاهد ساخت ایران در مجموعه حملات روسیه به مناطق مختلف اوکراین در این روز به کار گرفته شدند.
مقامهای اوکراین میگویند این احتمال وجود دارد که ایران بار دیگر پهپادهای مهاجر۶ خود را به روسیه برساند. به گزارش وبسایت لیگا، یوری ایهنات، سخنگوی نیروی هوایی اوکراین، این ارزیابی را بهتازگی در گفتوگویی تلفنی با خبرنگاران اعلام کرد و افزود: «کسی شکی ندارد که دشمن مدام از ایران پهپاد میگیرد. این موضوع از پروازهای مداوم هواپیماهای ترابری نظامی از تهران به مسکو پیدا است و همچنین از انتقالی که احتمالا از طریق دریای خزر انجام میشود و مقصد آنها بندرهای آستاراخان و مخاچقلعه است.»