بر اساس یک مقاله پژوهشی جدید، ناسا موفق شده است «مولکولهای آلی» در مریخ کشف کند. این کشف پیشرفتی جدید در زمینه یافتن حیات و اجزای سازنده آن در سیاره سرخ محسوب میشود.
به گزارش نیویورکپست، محققان یادآور شدهاند که این مولکولها را مریخنورد پرسویرنس در دهانه جیزور پیدا کرده است. این ناحیه از مریخ احتمالا در گذشتههای دور حوضچهای باستانی با مواد معدنی متنوع بود و از این رو دانشمندان گمان میکنند که احتمالا در آن حیات وجود داشته است.
این مولکولهاــ که درون برخی مواد معدنی مریخ قرار گرفتهاندــ ممکن است به طور خاص در سنتز آلی، انتقال یا حفظ این مواد نقش مهمی ایفا کرده باشند و احتمالا درباره گونههای شیمیایی که هنوز برای ما ناشناختهاند هم اطلاعات مهمی در اختیارمان قرار میدهند. چنین مولکولهایی ممکن است میان «دو ناحیه سکونتپذیر» دهانه پیدا شوند. گمان میرود یکی از این دو ناحیه حدود چهار میلیارد سال پیش در اثر برخورد یک سیارک شکل گرفته باشد.
همچنین در اثر این برخورد، در دهانه جیزرو یک حوضه دریاچه ایجاد شده است که میتواند نشانهای منحصربهفرد از ظرفیت و احتمال وجود حیات در این منطقه باشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نکته مهم این است که [این مولکولها] ممکن است در اثر فرایندهایی ایجاد شوند که به حیاتــ دستکم حیاتی که برای ما شناخته شده است- مرتبط نباشند. از این رو مولکولهای آلی بهخودیخود و بدون در اختیار داشتن شواهد تکمیلی کافی، دلیلی بر وجود حیات نیستند. به گفته جوزف رازل هالیس در گفتوگو با نیوزویک، تنها آن دسته از مولکولهای آلی که با فرایندهای غیرزیستی قابل توضیح نیستند، میتوانند نشانهای از وجود حیات باشند.
او میگوید ما برای شناسایی این نشانهها کنجکاو و علاقهمندیم چرا که ممکن است منشا زیستی داشته باشند و این احتمال وجود دارد که اجزای سازنده حیات مدتی طولانی روی سطح مریخ و در بیش از یک ناحیه وجود داشته باشند.
اگرچه این مولکولها باید برای تجزیه و تحلیل دقیقتر ماهیت و خاستگاهشان به زمین آورده شوند، هالیس میگوید که این نتایج نشان میدهند که «ممکن است چرخه ژئوشیمیایی آلی پیچیدهتری [در مریخ] وجود داشته باشد».
به گفته هالیس ما قادر خواهیم بود این مولکولها را با جزئیاتی بسیار بیشتر از آنچه مریخنورد پرسویرنس انجام داده است، بررسی کنیم و امیدواریم به برخی از پرسشهای بزرگتر در مورد اینکه آیا دهانه جیزرو زمانی حاوی اجزای سازنده حیات بوده است یا خیر پاسخ دهیم.» او میگوید اما مهمتر از همه این است که دقیقا خواهیم دانست هر یک از این نمونهها در مریخ از کجا آمدهاند.