ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل، روز پنجشنبه ۲۲ تیر (۱۳ ژوئیه)، خواستار پایان محدودیت آموزش و کار زنان در افغانستان شد و از جامعه جهانی خواست که به صدای زنان افغان گوش کنند.
او در مصاحبه با سیانان هشدار داد که افغانستان بدون حق کار و آموزش زنان، آیندهای نخواهد داشت و ادامه محدودیت علیه زنان افغان قابلقبول نیست.
یوسفزی گفت: «افغانستان واقعا سقوط کرده است و نیمی از جمعیت آن از حق کار و آموزش محروم شدهاند. تقریبا دو سال است که آموزش دختران تعلیق شده است و آنان نمیتوانند به مدرسه و دانشگاه بروند و محدودیتهای تازه علیه زنان مانند ممنوعیت رفتن به سالنهای آرایش وضع میشود.»
او گفت که زنان در افغانستان بهدلیل جنسیت از کار و آموزش محروم شدهاند، «ممنوعیت کار و آموزش زنان هیچ توجیه دینی و فرهنگی ندارد و من هم از فرهنگی مشابه فرهنگ افغانستان آمدهام و میخواهیم بگویم که در هیچ دین و فرهنگی این محدودیت وجود ندارد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او تاکید کرد که برخلاف افغانستان، در دیگر کشورهای اسلامی آموزش دختران منع نشده است.
ملاله یوسفزی، روز چهارشنبه ۱۲ ژوئیه، در خانه سازمان ملل در نیجریه گفته بود که میلیونها دختر افغان خانهنشین شدهاند و به همین دلیل امید به آینده را از دست دادهاند. او از «عقبگرد» کامل زنان در بخش آموزشوپرورش انتقاد کرد.
توماس وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان، ۱۳ ژوئیه، روز تولد ملاله یوسفزی را «روز ملاله» نامگذاری کرده است. او در توییتر نوشت: «زنان و دختران افغان سرمایه بینهایت بزرگی برای آینده افغانستاناند و برای دستیابی به تواناییهایشان مستحق دسترسی کامل به آموزشاند.»
همزمان، رینا امیری، فرستاده ویژه رئیسجمهوری آمریکا در امور حقوق بشر و زنان افغانستان، در توییتر سالروز تولد ملاله را تبریک گفت و از تلاش او برای دفاع از حق آموزش دختران سپاسگزاری کرد.
ملاله یوسفزی در ۱۵ سالگی بهدلیل اعتراض به ممنوعیت آموزش دختران در سوات پاکستان، هدف حمله طالبان قرار گرفت و بهشدت زخمی شد.
یوسفزی از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در اوت ۲۰۲۱، همواره دادخواه زنان افغان بوده و در بسیاری از نشستهای بینالمللی دراینباره سخنرانی کرده است.