طالبان می‌گویند در نشست مسکو در مورد افغانستان از طرف روسیه «دعوت» شده‌اند

در نشست سال گذشته، روسیه از نمایندگان طالبان به‌دلیل ایجاد نکردن حکومت «همه‌شمول سیاسی-قومی» دعوت نکرده بود

سرپرست وزارت خارجه طالبان همچنین خواستار سهولت در صدور روادید روسیه برای تاجران افغان شده است - عکس از وزارت خارجه طالبان

گروه طالبان می‌گویند که سفیر روسیه در کابل از وزیر خارجه این گروه در نشست آتی مسکو در مورد افغانستان «دعوت» کرده است.

ضیا تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان، روز شنبه ۲۵ تیر (۱۵ ژوئیه)، در صفحه تویترش نوشت که دیمیتری ژیرنوف، سفیر روسیه در کابل، در دیدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، از او برای شرکت در نشست آینده «فرمت مسکو» در مورد افغانستان دعوت کرد.

وزیر خارجه طالبان نشست‌های مسکو در مورد افغانستان را برای هماهنگی در منطقه مهم خواند و اظهار امیدواری کرد که در دیدار از مسکو مناسبات دیپلماتیک حکومت طالبان با روسیه گسترش یابد. او همچنین خواستار سهولت در صدور روادید روسیه برای تاجران افغانستان شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تاکنون وزارت خارجه روسیه در مورد تاریخ این نشست و دعوت از طالبان رسما اظهار نظری نکرده است. در نشست قبلی فرمت مسکو در مورد افغانستان در نوامبر ۲۰۲۲، روسیه از نمایندگان طالبان به‌دلیل ایجاد نکردن حکومت «همه‌شمول سیاسی-قومی» دعوت نکرد. در نشست قبلی منطقه‌ای، نمایندگانی از ۱۰ کشور منطقه از جمله ایران و پاکستان شرکت کردند.

تاکنون چهار نشست منطقه‌ای تحت این عنوان در مسکو برگزار شده است.

فرمت مسکو یک مکانیسم گفت‌وگو است که در سال ۲۰۱۷ و زمانیکه نیروهای آمریکایی در حال آماده شدن برای خروج از افغانستان بودند، با هدف رسیدگی به مسائل پیرامون افغانستان تشکیل شد و شامل افغانستان، چین، ایران، پاکستان، هند و روسیه می‌شد. در ادامه، نمایندگانی از ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و قزاقستان نیز به این اجلاس پیوستند.

در چهارمین دور از نشست‌های «فرمت مسکو» که سال گذشته به میزبانی وزارت خارجه روسیه و شخص ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در امور افغانستان، برگزار شد، بیش از ۱۰۰ دیپلمات و کارشناس از کشورهای روسیه، هند، پاکستان، ایران، ترکیه، قطر، چین، عربستان سعودی و کشورهای آسیای مرکزی شرکت کرده بودند.

نمایندگان کشورهایی که در این نشست حضور یافتند، با ابراز نگرانی از تداوم و گسترش حضور تروریست‌های خارجی در افغانستان، گفتند که باید اطمینان حاصل شود که افغانستان بار دیگر به پناهگاه تروریسم بین‌المللی تبدیل نمی‌شود.

نمایندگان کشورهای تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان در این نشست، در سخنرانی‌‎های خود از گسترش ناامنی در مرزهای آسیای مرکزی با افغانستان ابراز نگرانی کردند. نماینده تاجیکستان گفت: «ما از فعالیت القاعده، داعش، جماعت انصارالله و بقیه گروه‌های تروریستی در افغانستان نگرانیم. اخیرا نیز تحریک طالبان تاجیکستان در افغانستان ایجاد شده است.»

روسیه از معدود کشورهایی است که سفارت افغانستان را به طالبان واگذار کرده است. با این حال، پنج ماه پس از آنکه روسیه در آوریل ۲۰۲۲ سفارت افغانستان در مسکو را به طالبان واگذار کرد، سفارت خودش در کابل تحت حاکمیت طالبان، هدف حمله قرار گرفت. این حمله که از نوع انتحاری بود، پنجم سپتامبر در برابر سفارت روسیه در کابل رخ داد و به کشته‌شدن دو دیپلمات روس و ۱۸ شهروند افغانستان منجر شد. با این حال، به روابط روسیه و گروه طالبان خدشه‌ای وارد نشد و تاکنون مسکو با طالبان روابط نزدیکی داشته است.