حسن کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان، در دیدار با داوود سینیرلی اوغلو، هماهنگکننده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان، گفت که سیاستهای طالبان به معنی ادامه مشکل آوارگان و مهاجران غیرقانونی و مشکلات مواد مخدر و ناامنی است.
این دیدار در مرکز مطالعات وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی انجام شد.
کاظمی قمی ادعا کرد روزانه پنج هزار مهاجر افغان وارد ایران میشوند و روزی سه هزار ویزا برای شهروندان افغانستان صادر میشود که ۹۸ درصد آنها در ایران میمانند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان گفت که طالبان به توافقنامه حقابه ایران عمل نمیکنند و باید برای حل مشکل حقابه اقدام شود. او افزود: «مشکلات زیست محیطی منطقه و خشک شدن تالابها موجب کوچ مردم میشود و سازمان ملل باید به حل این مسئله کمک کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کاظمیقمی ادعا کرد شمار مهاجران قانونی و غیرقانونی افغان در ایران به بیش از شش میلیون نفر رسیده است و آنها از خدمات و یارانههای مختلف انرژی و مواد غذایی استفاده میکنند.
او گفت که طی یک دهه اخیر، ۷۲۰ هزار دانشآموز و ۶۰ هزار دانشجوی افغان در ایران تحصیل کردهاند. همچنین بیش از یک میلیون کارگر افغان در ایران زندگی میکنند که هزینه سالانه آنها به ۱۰ میلیارد دلار میرسد.
سفیر جمهوری اسلامی در افغانستان در ادامه، شکلگیری یک دولت فراگیر و گفتوگوهای بین افغانها را تنها راهحل مشکل سیاسی افغانستان دانست و بر مبارزه با تروریسم هم تاکید کرد.
در حالی که تقاضا برای سفر قانونی و غیرقانونی به ایران در دوران حکومت طالبان به منظور فرار از حملات انتقامجویانه و وضعیت بد اقتصادی به بالاترین میزان رسیده، روند اخراج مهاجران افغان از ایران هم افزایش یافته است. وزارت مهاجران و عودتکنندگان طالبان اعلام کرد که روز شنبه ۲۴ تیر بیش از دو هزار مهاجر از طریق گذرگاه اسلامقلعه استان هرات وارد افغانستان شدهاند.
این وزارتخانه افزود که ۳۴۷ تن از این افراد برای دریافت کمک به سازمان بینالمللی مهاجرت معرفی شدهاند.
پس از سرنگونی حکومت افغانستان در اوت ۲۰۲۱، پاکستان و ایران میزبان بیشترین تعداد مهاجران افغاناند. بیشتر این مهاجران در ایران در مشاغل سخت و سنگین مشغول به کار میشوند.