توافق میان عربستان سعودی و ژاپن برای همکاری در زمینه انرژی‌های پاک 

هدف «ابتکار فانوس دریایی» به نمایش گذاشتن رهبری عربستان سعودی و ژاپن در پروژه‌های انرژی پاک و مواد پیشرفته پایدار، و نیز اطمینان از وجود زنجیره تامین پایدار و اتکاپذیر است

استقبال شاهزاده محمد بن سلمان از کیشیدا فومینو،‌ نخست‌وزیر ژاپن- Bandar AL-JALOUD / SPA / AFP

عربستان سعودی و ژاپن دوشنبه، ۱۷ ژوئیه (۲۶ تیر)، از تصمیم خود برای ایجاد ابتکار مشترک دو کشور موسوم به «ابتکار فانوس دریایی برای همکاری در زمینه انرژی پاک» خبر دادند. 

به گزارش نشریه اینترنتی سعودی‌گازت، شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، و کیشیدا فومینو، نخست‌وزیر ژاپن، پس از مذاکرات طولانی و یک جلسه دوجانبه در جده که یکشنبه، ۱۶ ژوئیه، برگزار شد، درباره شروع این ابتکار تصمیم‌ گرفتند. 

در بیانیه‌ مشترک عربستان سعودی و ژاپن آمده است که این اقدام به مثابه الگو و فانوسی روشنگر مسیر، برای سایر مناطق و کشورهای جهان در راه به صفر رساندن تولید گازهای کربن عمل خواهد کرد. 

عربستان سعودی قصد دارد تا ۲۰۶۰ تولید گازهای کربن و گازهای گلخانه‌ای را در این کشور به صفر برساند و از انرژی تجدیدپذیر و کم‌هزینه هیدروژنی، و نیز موقعیت راهبردی خود در مسیرهای تجاری نقل‌وانتقال کالاهای انرژی جهانی، در این راه استفاده کند.

ژاپن نیز اهداف بلندپروازانه‌ای‌ را برای کربن‌زدایی دنبال می‌کند و قصد دارد تا ۲۰۵۰ تولید گازهای کربن خود را به صفر برساند. توکیو از پیشگامان فناوری انرژی‌های پاک در سطح جهان است. 

هدف ابتکار فانوس دریایی، به نمایش گذاشتن رهبری عربستان سعودی و ژاپن در پروژه‌های انرژی‌های پاک و مواد پیشرفته پایدار، و نیز اطمینان از وجود زنجیره تامین پایدار و اتکاپذیر است. این ابتکار از تلاش‌های مستمر عربستان سعودی برای تبدیل شدن به کانونی برای انرژی پاک، منابع معدنی و زنجیره تامین ملزومات انرژی، حمایت می‌کند. 

ابتکار مشترک ریاض و توکیو موسوم به فانوس دریایی، شامل تلاش‌هایی برای تسهیل مشارکت شرکت‌های پیشرو از عربستان سعودی و ژاپن است و همکاری‌های مداوم آن‌ها را گسترش می‌دهد تا تولید مواد مختلف در زنجیره تامین انرژی میسر شود و در نهایت، توسعه پروژه‌های فانوس دریایی، از جمله رسیدن به انرژی تجدیدپذیر، ممکن شود.

این مشارکت، پروژه‌های فانوس دریایی را برای هدایت انرژی پاک، با تمرکز بر حوزه‌هایی چون سوخت‌های هیدروژنی و امونیاک، اقتصاد چرخه کربن و بازیافت کربن، جذب مستقیم هوا، مواد معدنی حیاتی ضروری برای بخش انرژی و تامین زنجیره تامین، مواد پیشرفته پایدار، و نیز تبادل تحقیقات و دانش، توسعه می‌دهد. 

به منظور توانمندسازی ابتکار فانوس دریایی در رسیدن به اهداف خود، هر دو کشور با همراه کردن برنامه‌ها و ترکیب شرکت‌ها و موسسه‌های دو کشور و همکاری برای گسترش بازار انرژی پاک و کاهش قیمت زنجیره تامین موافقت کردند. 

در طول این مسیر، دو کشور عربستان سعودی و ژاپن به توسعه برنامه کاری کمک می‌کنند و با شناسایی فهرستی از شرکت‌کنندگان بیشتر، با آن‌ها برای پیوستن به این شراکت منطقه‌ای تماس خواهند گرفت. 

رهبران عربستان سعودی و ژاپن در حالی در مورد ابتکار فانوس دریایی به توافق رسیده‌اند که نخست‌وزیر ژاپن در نخستین ایستگاه از سفرش به سه کشور عرب خاورمیانه، به جده رفته است. کیشیدا فومینو در ادامه این سفر به قطر و امارات متحده عربی خواهد رفت. 

نخست‌وزیر ژاپن یکشنبه، ۱۶ ژوئیه، در دیدار با مقام‌های عربستان سعودی در جده، ۲۶ توافقنامه همکاری در زمینه‌های مختلف، از گردشگری تا بخش انرژی، امضا کرد. 

بیشتر از جهان