شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در سخنانی در مراسم آغاز به کار «نخستین نشست مشترک سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه» این نشست را نماد روابط دیرینه با کشورهای آسیای میانه خواند. او مقابله با چالشهای جهان امروز را نیازمند «اقدامات متحد» دانست و از «تدوین برنامه اقدام مشترک میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و آسیای میانه» خبر داد.
نخستین نشست مشترک سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه روز چهارشنبه ۲۸ تیر در جده با سخنرانی شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، مشعل الاحمد الجابر الصباح، ولیعهد کویت، امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان، و جاسم البودایوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، آغاز به کار کرد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۲ در سخنانی در نشست مشترک سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه در شهر جده این نشست را نماد روابط دیرینه با کشورهای آسیای مرکزی دانست.
ولیعهد عربستان سعودی همچنین گفت: «مقابله با چالشهایی که جهان امروز با آنها مواجه است نیازمند تلاشهای متحد است.»
شاهزاده محمد بن سلمان همچنین بر اهمیت زنجیره غذایی و امنیت انرژی تاکید کرد و گفت که تلاشها برای برای مقابله با هر آنچه بر امنیت انرژی و زنجیره تامین غذای جهان اثر منفی میگذارد باید افزایش یابد.
در بخشی از این سخنرانی ولیعهد عربستان سعودی در جمع سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه، وی بر «لزوم احترام به حاکمیت ملی و استقلال کشورها و پرهیز از مداخله در امور داخلی آنها» تاکید کرد.
ولیعهد عربستان سعودی همچنین از «تدوین برنامه اقدام مشترک میان کشورهای خلیج و آسیای میانه» خبر داد و برداشتن چنین گامی را به همه کشورهای شرکتکننده در نشست تبریک گفت.
محمد بن سلمان همچنین با اشاره به حمایت کشورهای آسیای مرکزی از پیشنهاد عربستان سعودی برای میزبانی اکسپو ۲۰۳۰ در ریاض، از آنها قدردانی کرد.
شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح، ولیعهد کویت، نیز در سخنانش در نشست مشترک سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه در شهر جده گفت که این نشست نشاندهنده علاقه مشترک این کشورها به توسعه روابط است.
ولیعهد کویت ضمن ابراز علاقه به توسعه بیشتر روابط با کشورهای آسیای مرکزی در همه حوزهها، از حمایت کشورهای آسیای میانه برای ارتقای امنیت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس قدردانی کرد.
مشعل الاحمد الجابر الصباح همچنین گفت که کشورهای آسیای میانه شریکان ضرور برای تقویت امنیت و ثبات منطقهاند.
امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان، یکی دیگر سخنرانان نشست مشترک سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه در شهر جده بود که در سخنان خود، همکاری امنیتی با عضو شورای همکاری خلیج فارس را برای تقویت ثبات در آسیای مرکزی ضروری خواند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جاسم البودایوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، نیز در سخنانش در این نشست ضمن تاکید بر اینکه توسعه روابط کشورهای عضو این شورا با کشورهای آسیای میانه سبب تقویت همکاری مشترک خواهد شد، افزود که در این نشست «با ایجاد سازوکار اقدام مشترک برای تقویت همکاریها» موافقت شده است.
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس افزود که «برنامه اقدام مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با کشورهای مرکزی آسیا شامل فعالسازی همکاریها در زمینههای گوناگون» است.
در نخستین نشست مشترک سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه در جده، علاوه بر سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان، شوکت میرضیایف، رئیسجمهوری ازبکستان، سدیر جباروف، رئیسجمهوری قرقیزستان، قاسم جومارت توکایف، رئیسجمهوری قزاقستان، و سردار بردی محمداف، رئیسجمهوری ترکمنستان، حضور دارند.
پیش از این، نشست وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه در هفتم سپتامبر ۲۰۲۲ در جده برگزار شده بود.
هدف نشست مشترک سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای میانه تقویت همکاری و هماهنگی در عرصههای گوناگون، بهویژه با توجه به رقابت فزاینده منطقهای و بینالمللی در پنج کشور آسیای مرکزی، عنوان شده است.