در انتخابات زودهنگام اسپانیا، حزب راست میانه «مردم» با کسب ۱۳۶ کرسی، توانست اکثریت نسبی ۳۵۰ کرسی مجلس نمایندگان (مجلس سفلی) را در پارلمان کشور به دست آورد.
با اینکه حزب مردم پیشتاز است، از شرط لازم برای تشکیل دولت، یعنی در اختیار داشتن بیش از نیمی از کرسیهای مجلس نمایندگان، برخوردار نیست. از این رو، باید به ائتلاف با دیگر احزاب روی آورد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آلبرتو نونیز فیخو، رهبر حزب مردم، که از نخستین ساعات انتشار نتایج رایگیری گفته است که برای تشکیل دولت ائتلافی تلاش میکند، احتمالا روی همکاری با حزب راست افراطی «بکس» حساب خواهد کرد که در این انتخابات ۳۳ کرسی به دست آورده است.
اما این دو حزب در ائتلاف با هم در مجموع ۱۶۹ کرسی مجلس را در اختیار خواهند داشت و باز هم قادر به تشکلیل دولت ائتلافی نخواهند بود. از این رو، کار جناح راست در تشکیل دولت پیچیده شده است.
اما در سوی دیگر طیف، حزب حاکم، «حزب کارگران سوسیالیست اسپانیا» به رهبری پدرو سانچز، نخستوزیر، توانست ۱۲۲ کرسی را از آن خود کند و پس از حزب مردم، بیشترین تعداد کرسیها را در اختیار دارد.
نزدیکترین گزینه برای این حزب در تشکیل دولت ائتلافی، حزب چپگرای افراطی «سومار» است که در این انتخابات ۳۱ کرسی به دست آورده است. اما صرفا ائتلاف با این اتحاد که برای نخستین بار ۱۵ حزب کوچک را گرد هم آورده است، چاره کار نیست، چرا که ائتلاف چپها و سوسیالیستها نیز در مجموع فقط ۱۵۳ کرسی پارلمان را در اختیار آنان میگذارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دیگر گزینهها برای ائتلاف احزاب چپ محلی، حزب استقلالطلب کاتالونیا، و در آخر دو حزب راستگرای محلی است که هر یک به ترتیب، ۱۹، ۷ و ۲ کرسی پارلمان را از آن خود کردهاند.
پدرو سانچز، پس از شکست حزب کارگران سوسیالیست اسپانیا و «پودموس»، متحد چپ افراطی آن، در انتخابات محلی و منطقهای ماه مه، از برگزاری انتخابات زودهنگام خبر داد. انتخابات مزبور یکشنبه، ۲۳ ژوئیه (اول مرداد)، و در اوج گرمای تابستان و در میانه تعطیلات برگزار شد.
اینک که نتایج این انتخابات نامعمول بیرون آمده است، هر دو حزب میکوشند تا در ائتلاف با احزاب دیگر، دولتی ائتلافی تشکیل دهند. به باور تحلیلگران، هر دو جناح راست و چپ مسیری بهغایت دشوار در دستیابی به اکثریت کرسیهای مجلس نمایندگان پیش رو دارند. از نظر بسیاری، این تلاشها احتمالا راه به جایی نخواهد برد.
حزب حاکم در ائتلاف با چپهای سومار و احزاب چپ محلی، باز هم به کرسیهای حزب جداییطلب کاتالونیا نیاز دارد، و برای نخستوزیر سوسیالیست، این کار «خط قرمز» محسوب میشود.
از این رو، با وجود چنین بنبستی، دور از ذهن نیست که رایدهندگان اسپانیایی به زودی یک بار دیگر پای صندوقهای رای بروند.