دولت بایدن درصدد توافق با دولت چین در راستای همکاری با آن برای مبارزه با مواد مخدر است. روزنامه والاستریت ژورنال دوشنبه، ۲۴ ژوئیه (دوم مرداد)، به نقل از منابع مطلع خبر داد که واشنگتن مشغول مذاکره درباره رفع احتمالی تحریمها بر یک نهاد پزشکی قانونی پلیس چین در ازای همکاری با این کشور در مبارزه با بحران فنتانیل است. نهاد مذکور در زمان دولت ترامپ به اتهام مشارکت در نقض حقوق بشر، هدف تحریم قرار گرفت.
واشنگتن مدتی است میکوشد از تنشهای موجود با پکن بکاهد و مجراهای ارتباطی با این کشور را بهبود بخشد. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در جریان سفر ماه گذشته خود به چین، پیشنهاد برپایی یک گروه کاری جدید را در پیوند با ازسرگرفتن مذاکرات برای مقابله با فنتانیل، مطرح کرده بود. اما به گفته منابع مطلع، مقامهای چینی تاکید کردهاند که هرگونه همکاری آنها با آمریکا در این زمینه، منوط به رفع تحریمها بر «موسسه علوم پزشکی قانونی» خواهد بود که بخشی از وزارت امنیت عمومی چین است. دولت ترامپ سه سال پیش این موسسه را به اتهام نقش داشتن در نقض حقوق بشر مسلمانان اویغور در چین، تحریم کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فنتانیل داروی افیونی مسکنی است که معمولا برای مقابله با درد استفاده میشود، اما مصرف گسترده آن در آمریکا باعث اعتیاد بسیاری از شهروندان و موارد متعدد مرگومیر شده است. دولت بایدن سخت میکوشد از ورود فنتانیل به آمریکا پیشگیری کند. چین در این میان نقش مهمی دارد، چون مواد اولیه این دارو عمدتا در شرکتهای چینی تولید میشود، اما سپس به دست کارتلها در مکزیک میرسد و آنها با استفاده از این مواد، فنتانیل تهیه میکنند و آن را قاچاقی به بازار آمریکا میرسانند.
کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا در واکنش به گزارش والاستریت ژورنال اعلام کردند که در مورد مباحثات درونی خود اظهارنظر نمیکنند. اما یکی از سخنگویان وزارت خارجه تاکید کرد که بلینکن در سفر به چین، هیچگاه پیشنهاد رفع تحریمها بر موسسه علوم پزشکی قانونی چین را مطرح نکرده است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت: «هیچیک از اعضای هیئت آمریکایی پیشنهاد لغو تحریمها بر نهادهای جمهوری خلق چین را مطرح نکرد و نگفت که ما به چنین چیزی فکر میکنیم. وزیر خارجه در مورد ایجاد یک گروهکاری با موضوع فنتانیل سخن گفت که به دو کشور امکان میدهد نگرانیهای خود را مطرح کنند و به گفتوگو بگذارند. ما همچنان از پکن میخواهیم از انتقال مواد شیمیایی اولیه فنتانیل از چین به کارتلها جلوگیری کند.»
در حالیکه در شماری از مسائل بزرگ ژئوپلیتیک، از جنگ روسیه در اوکراین تا اوضاع هنگکنگ و تایوان، اختلافاتی عمده بین واشنگتن و پکن وجود دارد، دولت بایدن امیدوار است که در مواردی مانند تغییرات اقلیمی و فنتانیل، با چین همکاری کند. اما به نظر میرسد که از نگاه پکن، این مسائل به هم مربوط میشوند. حدود یک سال پیش و در پی سفر نانسی پلوسی، رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا، به تایوان، بود که پکن همکاری خود را با واشنگتن در زمینه مبارزه با مواد مخدر قطع کرد.