اعتبار کارت اقامت ۱.۳ میلیون مهاجر افغان در پاکستان، ۳۰ ژوئن، منقضی شده و با گذشت یک ماه، هیچ اقدامی مبنی بر تمدید این کارتها انجام نشده است.
مهاجران افغان میگویند از زمانی که اعتبار کارتهای اقامتشان خاتمه یافته است، جرات ندارند به سفر بروند و برای رفتن به سر کار هم با مشکل مواجه شدهاند. به گزارش صدای آمریکا، این مهاجران میگویند که بهدلیل انقضای کارتهایشان، پلیس پاکستان میتواند آنها را بازداشت کند.
علی زدران، مهاجر افغان که در اردوگاهی در پنجاب اقامت دارد، میگوید:«از زمانی که تاریخ کارتهای ما به سر آمد، مشکلات ما آغاز شده است. ما به جایی رفته نمیتوانیم. به سرکار هم رفته نمیتوانیم. حتی یک اتاق در هتلها رزرو کرده نمیتوانیم.» احمد شاه، پناهنده دیگر افغان که در خیبرپختونخوا زندگی میکند، میگوید:«وقتی تاریخ کارتهای اقامت ما به سر رسید، زمینه برای سوءاستفاده پلیس فراهم شد. پلیس هرکسی را که تاریخ کارتش گذشته باشد، بازداشت میکند و برای رهایی از بازداشت باید پول زیادی رشوه بدهی.»
او میگوید:«از زمانی که تاریخ کارتهای اقامت به سر رسیده، حضور پلیس هم بیشتر شده است. آنان مهاجران را متوقف میکنند و از آنان درخواست کارت میکنند. در صورتی که تاریخ کارت گذشته باشد، آنان را بازداشت میکنند.»
روند صدور کارت اقامت برای مهاجران افغان در پاکستان در سال ۲۰۰۶ آغاز شد. در آن زمان ۱.۳میلیون مهاجر افغان برای دریافت کارت درخواست دادند. دولت پاکستان آخرین بار در سال ۲۰۲۱ این کارتها را به مدت دو سال تمدید کرد. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل میگوید که از میان ۳.۷ میلیون مهاجر افغان ثبتشده در این سازمان، ۱.۳ میلیون نفر آنان کارت اقامت دارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
قیصر خان افریدی، سخنگوی دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در پاکستان، میگوید این نهاد با دولت پاکستان در تماس است تا زمینه تمدید کارتها میسر شود. او میگوید: «وزارت کشور پاکستان به دولتهای ایالتی دستور داده است که تا زمان تمدید کارتهای اقامت، پلیس کاری به کار مهاجران نداشته باشد.»
در همین حال عباس خان، از مقامهای اداره پناهندگی دولت پاکستان، میگوید که احتمال دارد کارتهای اقامت مهاجران افغان به مدت دو سال دیگر تمدید شود، ولی اگر چنین کاری صورت نگرفت، دولت به پلیس نامهای خواهد فرستاد که اقدامی علیه مهاجران افغانستان انجام ندهد.
کارتهای اقامت زمینه اشتغال افغانها در پاکستان را نیز فراهم میکند. بیشتر کارفرمایان پس از رویت کارت اقامت، به افغانهای مهاجر کار میدهند. میلاد واحدی، یک مهاجر افغان که در پیشاور زندگی میکند، میگوید:«من با یک سازمان بینالمللی کار میکنم، ولی از روزی که تاریخ اقامت کارتم تمام شده، نتوانستهام به سر کار بروم.» او میگوید اگر کارتش تمدید نشود، بهزودی از این شغل اخراج میشود . او سرپرست یک خانواده است و نمیداند بعدازآنکه شغلش را از دست داد باید چه کار کند.
علاوه بر پناهجویان قدیمی، هزاران شهروند افغانستان در دو سال گذشته از کشور فرار کردهاند و به پاکستان پناه بردهاند. این افراد بیش از دیگر پناهجویان در معرض تهدید و بازداشت پلیس پاکستان قرار دارند.
سازمان عفو بینالملل در بیانیهای که ۲۰ ژوئن منتشر کرد، گفته است که مهاجران تازهوارد بیش از مهاجران قدیمی، تهدید، شکنجه و بازداشت میشوند.
عفو بینالملل در این بیانیه از پاکستان خواسته است تا هرچه زودتر به تهدید و شکنجه و بازداشت مهاجران افغان که از خشونت طالبان فرار کردهاند، پایان دهد. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل میگوید در دو سال گذشته، ۱.۶ میلیون نفر از افغانستان فرار کردهاند که ۶۰۰ هزار تن از آنان به پاکستان رفتهاند. هرچند آمار غیررسمی بیش از این تعداد است.