اولین دستاورد پس از حذف ارز ترجیحی؛ دلار هفت‌نرخی شد

دبیرکل کانون صرافان: در این مدت کمترین قیمت دلار ۴۸ هزار و ۳۰۰ تومان بود

تحلیلگران بازار ارز می‌گویند در میان‌مدت و محدوده زمانی شش ماهه نرخ دلار وارد کانال‌های بالاتر می‌شود‌ـ - ATTA KENARE/ AFP

حذف ارز ترجیحی پیش از به اتمام رسیدن اولین سال ریاست ابراهیم رئیسی بر دولت کلید خورده بود، اقدامی که اعلام شد با هدف تک‌نرخی شدن دلار انجام می‌شود. این اقدام رئیسی از همان ابتدا افزایش نجومی قیمت‌ها را در پی داشت. امروز، از بازار ارز مشخص است که تک‌نرخی شدن دلار، که اصلی‌ترین هدف دولت رئیسی از حذف ارز ترجیحی بود، نیز رخ نداده است. دبیرکل کانون صرافان اعلام کرد که دلار این روزها نه تنها تک‌نرخی نشده، بلکه هفت نرخی شده است.

کامران سلطانی‌زاده در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «در حال حاضر، با نرخ تالار اول و سنا، نرخ تالار دوم و نرخ نیما، نرخ اسکناس بازار متشکل، نرخ ای‌تی‌اس بانک مرکزی، نرخ بانک ملی، نرخ مداخله و نرخ بازار آزاد مواجه هستیم، در حالی که قراربود ارز تک نرخی شود.»

سلطانی‌زاده عامل این پدیده را قیمت‌گذاری دستوری دانست و گفت: «نتیجه نرخ‌گذاری دستوری افزایش فاصله نرخ ارز بازار آزاد با نرخ سنا و نیما و... است، در حالی که در مقطعی در سال گذشته با ایجاد بازار توافقی این اختلاف و فاصله قیمتی به حداقل رسیده بود. فراموش نکنیم که در ابتدای سال ۱۴۰۱ اختلاف نرخ نیمایی با بازار آزاد کمتر از سه تا پنج درصد بوده و در بازار توافقی اواخر سال ۱۴۰۱ بازار آزاد و صرافی‌های رسمی عملا نزدیک به هم بودند.»

نرخ دلار این روزها در سایت‌های خبری مختلف نیز متفاوت است. با وجود تعطیلی بازار به‌علت تعطیلی‌های محرم، نرخ دلار به کانال ۴۹ هزار تومان هم رسید و روز پنجشنبه را در همین کانال به پایان رساند. کانال تلگرامی مربوط به فروش لحظه‌ای دلار آخرین نرخ آن را در روز جمعه ۴۸ هزار و ۱۲۰ تومان اعلام کرد. با این حال، رسانه‌های نزدیک به حاکمیت نرخ‌های متفاوت‌تری را در مورد دلار اعلام می‌کنند که با نرخ بازار تفاوت قابل‌ملاحظه‌ای دارد.

تسنیم روز چهارشنبه ۴ مرداد، آخرین نرخ دلار در هفته گذشته را ۴۱ هزار و ۲۷۸ تومان برای اسکناس و ۳۷ هزار و ۵۲۵ تومان برای حواله اعلام کرد. روز جمعه ۶ مرداد نیز اقتصاد آنلاین مدعی شد که «قیمت هر اسکناس دلار ۴۱ هزار و ۲۷۸ تومان و قیمت حواله دلار ۳۷ هزار و ۵۲۵ تومان اعلام شده است». یا به اعتقاد این رسانه‌ها نرخ دلار در روزهای گذشته هیچ تغییری نداشته است و یا متن خبر مربوط به نرخ دلار عینا از روزهای قبل بازنویسی شده است.

این در حالی‌ است که دبیرکل کانون صرافان درباره ادعای کاهش نرخ دلار در روز‌های گذشته گفت: «در این مدت، در بازار دلار ۴۷ هزار تومانی را ندیدیم و در این مدت کمترین قیمت دلار ۴۸ هزار و ۳۰۰ تومان بود.»

اقتصاد نیوز هم با اشاره به اینکه نرخ دلار در یک قدمی کانال ۴۹ هزار تومان است، نوشت در شرایط فعلی عده‌ای از معامله‌گران باور دارند که روند صعودی دلار به‌آرامی شروع شده است. به گفته این گروه، فقط در صورت عبور قیمت دلار از سطح مقاومتی مهم ۴۹ هزار و ۹۰۰ تومان می‌شود گفت بازار به روند صعودی برگشته است. بر این اساس، اگر قیمت دلار مرز ۴۹ هزار تومان را بشکند، خیز دلار آغاز خواهد شد و در غیر این صورت، تا مدتی در حوالی ۴۸ هزار تومان باقی خواهد ماند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تجارت‌نیوز نیز در گزارشی با اشاره به اینکه بازار تا روز دوشنبه بازگشایی نخواهد شد، پیش‌بینی کرده است که معاملات دلار با بازگشایی بازار، احتمالا در همان محدوده ۴۸ یا ۴۹ هزار تومانی آغاز می‌‌شود، مگر اینکه معامله‌گران سیگنال‌های قوی‌تری دریافت کنند. بر اساس این گزارش، روز شنبه ۷ مرداد بازار تعطیل است و احتمالا نباید منتظر نوسان چندانی در قیمت دلار بود؛ هرچند که هفته گذشته نیز بازار در روزهای تعطیل شاهد افزایش قیمت بود.

جزئیات جدید پرونده رابرت مالی، تاکید دوباره آمریکا بر همراهی جمهوری اسلامی با روسیه در جنگ اوکراین، بی‌نتیجه ماندن سفر وزیر خارجه قطر به ایران، همگی بخشی از دلایلی‌ است که ممکن است واکنش بازار ارز را در پی داشته باشد و دلار را بار دیگر تا کانال ۵۰ هزار تومان و بالاتر برساند.

تجارت‌نیوز در گفت‌وگو با کارشناسان به این نتیجه رسیده است که اگر قیمت دلار محدوده مقاومتی ۴۹ هزار و ۹۰۰ تومانی را بشکند، وارد روند صعودی می‌شود و اگر منطقه حمایتی ۴۷ هزار و ۹۰۰ تومانی را بشکند در روند نزولی قرار خواهد گرفت. اما تحلیلگران بازار ارز می‌گویند در میان‌مدت و محدوده زمانی شش ماهه، قیمت دلار وارد کانال‌های بالاتر می‌شود.

سلطانی‌زاده، دبیرکل کانون صرافان، با اشاره به دیدار مقام‌های جمهوری اسلامی و قطر و شایعه آزادسازی منابع ارزی بلوکه‌شده ایران، گفت: «پیش از این هم هر بخشی از دارایی‌های ایران که آزاد می‌شد، به‌طور رسمی در این باره اطلاع‌رسانی انجام می‌شد؛ اما در حال حاضر تمام اخبار درباره آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده غیررسمی هستند.»

او همچنین می‌گوید که به یاد ندارد که در دولت رئیسی پولی آزاد شده باشد. در حالی که در این مدت آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده در کره جنوبی و عراق به‌صورت جدی مطرح شد، هنوز اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است. همچنین گزارش‌هایی مبنی بر اینکه پول‌های بلوکه‌شده ایران به‌عنوان کالای اساسی به ایران بازگردانده خواهد شد نیز شنیده می‌شود.