مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان هرمزگان اعلام کرد که تعداد جانباختگان سیلاب رودخانه فصلی سیخوران، از توابع شهر بندرعباس در آن استان، به سه نفر رسیده است.
روز سوم مهر سال گذشته، بهدلیل ورود گروهی از شهروندان به بستر رودخانه سیخوران در منطقه سیاهو و سپس وقوع سیلاب، ۳ دختر نوجوان ۱۲ تا ۱۶ ساله مفقود شدند. اکنون خبر فوت هر سه نفر آنها منتشر شده است.
مقامات محلی در استان هرمزگان درباره اینکه چرا احتمال وقوع سیل را به شهروندان اعلام نکردند و مانع از ورود افراد به بستر این رودخانه نشدند توضیحی ندادهاند.
مختار سلحشور، مدیرعامل هلال احمر هرمزگان، اضافه کرد که تا کنون جسد دو نوجوان پیدا شده است و تلاش برای یافتن پیکر نفر سوم همچنان ادامه دارد.
پس از وقوع سیل و مرگ سه نوجوان، سازمان هواشناسی ایران در روز پنجم مرداد برای مناطق جنوب و جنوب شرق ایران هشدار نارنجی صادر کرد و از احتمال طغیان رودخانههای فصلی و سیلابی شدن مسیلها خبر داد.
بر اساس اعلام سازمان هواشناسی ایران، از روز جمعه تا دوشنبه هفته آینده، در نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان، شمال و شرق هرمزگان، جنوب کرمان، و مناطق شرقی و جنوبی استان فارس «رشد ابرهای همرفتی، رگبار، رعد و برق، وزش باد شدید موقتی، و در برخی مناطق، خیزش گرد و خاک» روی خواهد داد.
سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ایران نیز برای شش استان ایران هشدار سطح نارنجی صادر کرد و از امدادگران و شهروندان خواست که برای مقابله با این سیل آماده باشند.
بابک محمودی گفت در روز جمعه ششم مرداد، در مناطق جنوب کرمان و شمال هرمزگان و جنوب شرق فارس «احتمال بارش شدید و رگباری باران و وزش شدید باد» وجود دارد. او گفت این وضع در روز پنجشنبه، در مناطق جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان، شمال و شرق هرمزگان، خراسان شمالی، و شمال خراسان رضوی و جنوب شرق فارس وجود داشت.
همزمان، عبدالله حسینی، نماینده شهرهای غربی هرمزگان در مجلس شورای اسلامی، روز ششم مرداد در گفتوگو با ایلنا گفت: «کیفیت آبشیرینکنها در این مناطق اصلا مناسب نیست. مثلا در شهرستان سیریک، آبی که از محل آبشیرینکن استحصال میشود کیفیت لازم را برای شرب ندارد و بیشتر در موارد بهداشتی به مصرف میرسد. این آب هم به لحاظ رنگ و هم طعم فرق دارد و حتی باعث خوردگی شبکههای داخلی منازل میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او افزود: «متاسفانه در برخی نقاط استان مشکلات عدیدهای در بخش تولید و خطوط انتقال و توزیع آب داریم. در حال حاضر، مردم میناب و رودان و برخی مناطق بخش مرکزی دچار مشکلاتی هستند. در بخش بشاگرد، دو خط انتقال، یکی از سد جگین به مرکز شهرستان و یک خط انتقال از سد سهران به سمت گوهران، انجام شده، اما روی خطوط آنتنی که باید آب را به شبکههای روستایی منتقل کند، هنوز کاری انجام نشده و در واقع آب، جز در مناطق محدودی، در اختیار مردم قرار نگرفته است. مردم غرب شهرستان جاسک نیز واقعا با کمبود و تنش جدی مواجهاند و حتی مدتهای طولانی آبی در شبکه موجود نیست.»
کارشناسان حوزه آب در ایران معتقدند که مدیران وزارت نیرو در جمهوری اسلامی ایران در دهههای اخیر اقدام موثری برای هدایت صحیح آبهای شیرین سطحی نکردهاند. در حالی که میتوانستند سیلابها را در فصول سال به سمت دریاچهها، سدها، یا منابع زیرزمینی هدایت کنند، با تشخیص اشتباه و ساخت سدهایی کارشناسینشده، علاوه بر تخریب منازل شهروندان، باعث هدررفت این آبها شدهاند.
وضع آب آشامیدنی در ایران اکنون در هیچ استانی ایدهآل نیست. قطعیهای پیاپی آب در چهارفصل سال در تمام مناطق کشور وجود دارد. کارشناسان در سالهای اخیر بحران کمبود آب آشامیدنی را بزرگترین بحران سرزمینی در ایران دانستهاند.
کمبود آب، خشکسالی، فرونشست زمین، فرسایش خاک، و خطر وقوع سیلابهای فصلی در سالهای اخیر بیشتر شهرهای ایران را در وضع فرابحرانی قرار داده است. آمارها نیز از تنش آبی و فرونشست زمین در بیش از ۳۰۰ شهر ایران حکایت دارد. طبق اعلام سازمان منابع طبیعی، خطر وقوع سیلاب بیش از ۵۰۰ شهر ایران را تهدید میکند.
پیش از این نیز حسن وحید، معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی ایران، در اردیبهشت سال جاری اعلام کرده بود که دستکم ۵۴۰ شهر ایران با خطر وقوع سیل مواجهاند و میزان فرسایش خاک در ایران سهبرابر متوسط دنیا است. بهرغم اینکه فرسایش خاک و فرونشست زمین و بحران آب تا حدود زیادی به شرایط اقلیمی کشور و خشکسالی سالهای اخیر ارتباط دارد، کارشناسان یکصدا بر این باورند که از راه مدیریت کارآمد منابع میتوان خسارتهای بحران آب را کاهش داد.