حکم دادگاه انقلاب برای دو روزنامه‌نگار؛ زندان،‌ منع خروج از کشور و منع فعالیت سیاسی

سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی، هر یک به چهار سال و نیم زندان، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال ممنوعیت عضویت در گروه‌های سیاسی محکوم شدند

دادگاه انقلاب اسلامی دوشنبه، ۹ مرداد (۳۱ ژوئیه)، احکام سعیده شفیعی، نسیم سلطان‌بیگی و مهرنوش زارعی، سه زن روزنامه‌نگار، را که پیش‌تر برای ارائه آخرین دفاع به دادسرای اوین احضار شده بودند، صادر کرد.

بر اساس حکم این دادگاه، مهرنوش زارعی از اتهامات واردشده تبرئه شد، اما سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی هر یک به چهار سال و سه ماه زندان، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال ممنوعیت عضویت در گروه‌های سیاسی محکوم شدند.

حسن همایون، همسر سعیده شفیعی، درباره جزئيات این احکام نوشت: «با رای دادگاه انقلاب، همسرم سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی به سه سال و هفت ماه حبس تعزیری برای اتهام اجتماع و تبانی، هشت ماه حبس برای فعالیت تبلیغی علیه نظام، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال ممنوعیت عضویت در گروه‌ها محکوم شدند. مهرنوش زارعی تبرئه شد.»

احکام سنگین بازداشت و ممنوعیت از خروج از کشور و عضویت در گروه‌های سیاسی، در حالی برای این روزنامه‌نگاران صادر شد که سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی، اتهامات وارده علیه این سه روزنامه‌نگار را محکوم کرده بود.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر، چهارم ژوئیه (۱۳ تیر)، در گزارش خود اتهامات «تبلیغ» و [اقدام علیه] «امنیت ملی» را که علیه این سه روزنامه‌نگار ایرانی مطرح شده بود، مبهم خواند و نوشت که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران باید این اتهامات را رفع کنند و «به آزار و اذیت، تعقیب و مجازات افرادی که از حق آزادی بیان خود استفاده می‌کنند، پایان دهند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ماموران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مهرنوش شفیعی را که روزنامه‌نگار حوزه اقتصاد است، در خانه‌اش در تهران بازداشت کردند و به زندان اوین بردند. او در نهایت با وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. اتهامات سعیده شفیعی به گزارش‌ها و مطالبی مربوط است که او درباره فقر و سهمیه‌بندی دولتی انرژی و نیز منابع عمومی نوشته است.

نسيم سلطان‌بیگی نیز دی‌ گذشته هنگام خروج از ایران، در فرودگاه بازداشت شد. ماموران او را نیز به زندان اوین منتقل کردند و حدود یک ماه بعد، با وثیقه یک میلیارد تومانی آزاد کردند. سلطان‌بیگی پیش‌تر نیز به دلیل فعالیت‌های دانشجویی بازداشت شده بود. 

اتهامات نسيم سلطان‌بیگی نیز بر اساس همکاری‌اش با چند رسانه خارجی، علیه او مطرح شده است. به نوشته دیده‌بان حقوق بشر، مقام‌های جمهوری اسلامی ایران سخت‌ترین مجازات را علیه سلطان‌بیگی در نظر گرفته‌اند، چرا که او در زمان بازجویی حاضر به همکاری نبوده و با حجاب اجباری مخالف است.

مهرنوش زارعی نیز دوم بهمن ۱۴۰۱ به دست نیروهای امنیتی در تهران بازداشت، و سپس به زندان اوین منتقل شد. او نیز اواخر بهمن گذشته با تودیع وثیقه آزاد شد، اما به دلیل نگارش مطالبی درباره قوانین باروری و وضعیت جنگل‌های ملی ایران، به دادگاه فراخوانده شده بود.

در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱، ده‌ها روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای در ایران بازداشت شدند و شماری از آنان نیز احکام سنگین زندان گرفتند. روزنامه‌نگاران دیگری، از جمله الهه محمدی و نیلوفر حامدی، نیز پس از ماه‌ها بازداشت موقت، به‌تازگی جلسات محاکمه خود را پشت سر گذاشته‌اند و در انتظار صدور حکم دادگاه به سر می‌برند.

سازمان گزارشگران بدون مرز در اردیبهشت ۱۴۰۱ با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران از آغاز اعتراض‌های سراسری پس از کشته شدن مهسا امینی حین بازداشت به دست گشت ارشاد، سرکوب روزنامه‌نگاران و خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای را تشدید کرده است، تاکید ورزید که جمهوری اسلامی اینک از بزرگ‌ترین زندان‌های روزنامه‌نگاران در جهان است و از میان ۱۸۰ کشور، به‌لحاظ آزادی بیان، در پایین‌ترین سطح و در رتبه ۱۷۷ قرار دارد.