قربانیان طالبان در دوسال گذشته؛ مسئولیت ۳۱ درصد این قتل‌ها بر دوش جبهه‌های ضدطالبان است

۳۷ درصد از فرماندهان کلیدی طالبان در حملات مشکوک و اختلافات درون‌گروهی کشته شدند

کاخ ریاست جمهوری افغانستان؛ شامگاه پانزدهم اوت ۲۰۲۱. حمدالله مخلص، از فرمانده‌هان مطرح طالبان، پشت میزی که تا چهار - پنچ ساعت قبل، به محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان، متعلق بود.

حمدالله با شماری از نیروهای تحت امرش، نخستین اعضای گروه طالبان بودند که پس از فرار اشرف غنی، وارد ارگ ریاست جمهوری شدند. به او لقب «فاتح ارگ» داده شد.

اما حدود دو ماه و دو هفته‌ پس از هلهله‌ این فتح، پنج نفر مسلح به بیمارستان نظامی محمد داوودخان در کابل حمله کردند. در آن ‌زمان حمدالله مخلص فرمانده هنگ سپاه طالبان در کابل شده بود. او به مکان حمله رفت و در آنجا کشته شد. او نخستین فرمانده و چهره مهم طالبان بود که پس از حاکمیت دوباره‌ این گروه بر افغانستان کشته می‌شد. 
 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در دوسال حکومت طالبان در افغانستان، بیش از ۱۵ عضو ارشد و فرماند‌ه‌ کلیدی این گروه در حمله‌های گروه داعش، جبهه‌های مسلح ضدطالبان، و نیز در رویدادهای مشکوک و اختلافات درون‌گروهی کشته شده‌اند. در کشتن این اعضای ارشد طالبان، ۳۱ درصد گروه داعش، ۳۱ درصد جبهه‌های مسلح ضدطالبان، از جمله جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی، و ۳۷ درصد دیگر هم رویدادهای مشکوک و اختلافات درون‌گروهی نقش داشته است.

با این حال، از مجموع ۱۶ مورد قتل این فرماندهان و اعضای کلیدی طالبان، در پنج مورد گروه داعش و در پنج مورد دیگر جبهه‌های مسلح ضدطالبان مسئولیت پذیرفته‌اند، اما  در شش مورد دیگر هیچ گروهی مسئولیت بر عهده نگرفته است، زیرا اکثر آن‌ها به دلیل اختلافات درون‌گروهی رخ داده است. 

دومین قربانی طالبان در ماه‌های اول سلطه این گروه در افغانستان، سید عبدالفغار، معروف به ملا پیرآغا، بنیانگذار قطعه سرخ طالبان بود. او فردی خطرناک و فرمانده‌ نیرومندی بود که در تصادف جاده‌ای مشکوکی در شهر غزنی کشته شد. از او با عنوان «ظالم‌ترین» فرمانده طالبان یاد می‌شد که به «قصاب داعش» نیز معروف بود. او عصر دوشنبه، سوم مرداد ۱۴۰۱ خورشیدی در حالیکه از زیارت حج بازگشته بود، در راه خانه‌اش به سوی قندهار در اثر تصادف خودرو حاملش در شهر غزنی کشته شد.

اما ترور وحشتناک داوود مزمل، استاندار طالبان در بلخ و از اعضای ارشد طالبان که به رهبری این گروه نزدیک بود، طالبان را تکان داد. مسئولیت حمله به این والی قدرتمند طالبان را گروه داعش بر عهده گرفت.

پس از آن، قتل‌های پی‌در‌پی فرماندهان ارشد طالبان غیرپشتون در شمال افغانستان افزایش یافت.

مولوی عبدالحق ابوعمر، فرمانده پلیس طالبان در بدخشان، که اصالتا از شهرستان خاش و تاجیک‌تبار بود، اوایل دی‌ سال گذشته در نتیجه انفجار یک بمب در دفتر کارش کشته شد. گروه داعش خراسان با انتشار ویدیوی از جریان انفجار بمب، مسئولیت قتل فرمانده پلیس طالبان را در بدخشان برعهده گرفت.

پس از آن یک خودرو بمب‌گذاری‌شده در خرداد امسال مقابل ورودی دادگستری طالبان در مرکز شهر فیض‌آباد منفجر شد که بر اثر آن مولوی نثاراحمد احمدی، معاون و سرپرست استانداری طالبان در بدخشان، با شماری از همراهانش کشته شد.

روز بعد از آن حادثه در مراسم ترحیم این عضو طالبان، مولوی صفی‌الله صمیم، از دوستان نزدیک مولوی نثاراحمد احمدی و از فرماندهان ارشد طالبان غیرپشتون، هدف قرار گرفت و کشته شد.

پیش از آن نیز مولوی عبدالفتاح، مسئول امور معادن بدخشان و از فرماندهان تاجیک‌تبار طالبان، اوایل اردیبهشت درنتیجه انفجار یک مین کشته شده بود.

قتل مولوی عبدالحق ابوعمر، مولوی نثاراحمد احمدی و مولوی صفی‌الله صمیم را گروه داعش برعهده گرفت، اما قتل مولوی عبدالفتاح را هیچ گروه یا فردی برعهده نگرفته است.
 

در کنار این قتل‌های پی‌در‌پی طالبان غیرپشتون، شماری از مبلغان عمده طالبان نیز هدفمند به قتل رسیدند. مولوی رحیم‌الله حقانی و مولوی مجیب‌الرحمان انصاری، دو مبلغ تندرو طالبان بودند که با تندترین الفاظ به مخالفان طالبان حمله می‌کردند و خواهان گردن زدن آن‌ها بودند. اما دیری از دستیابی طالبان به حکومت نگذشت که گردن خود آن‌ها زده شد. قتل این مبلغان طالبان را هیچ شخص یا گروهی به عهده نگرفت و طالبان نیز هیچ تلاشی برای پیگرد عاملان آن نکردند.

در کنار این دو مورد، رویداد کشته شدن ملا پیرآغا، بنیانگذار قطعه سرخ طالبان، قتل مولوی عبدالفتاح، مسئول امور معادن این گروه در بدخشان، قتل ملا طلحه، فرمانده پایگاه مشترک وزارتخانه‌های کشور و دفاع طالبان در قندهار، و نیز کشته شدن مولوی نصیراحمد حق‌پرست، مدیر استخبارات طالبان در شهرستان سیغان بامیان، و برادرش، از جمله رویدادهای مشکوکی است که اختلافات درون‌گروهی این گروه را بر ملا می‌کند.
 

در این میان، پنج تن از فرماندهان و اعضای کلیدی طالبان نیز در حمله جبهه‌های مسلح طالبان، از جمله جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی، کشته شدند. 

ملاظریف، عضو اداره امر به معروف طالبان، مولوی صدیق قندهاری، معاون هنگ مرکزی این گروه، مولوی یعقوب، مسئول استخبارات هنگ ۲۱۷ عمری قندوز، مختار گجر، از فرماندهان ارشد طالبان در اندراب، و مولوی عزت‌الله قندهاری، فرمانده نیروهای قطعه منصوری طالبان، از جمله پنج فرمانده ارشد طالبان‌اند که در دو سال گذشته در حمله‌های جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی کشته شده‌اند.