وزارت خارجه پاکستان روز پنجشنبه اعلام کرد سه مهاجم انتحاری که ۱۲ ژوییه یک قرارگاه نیروهای امنیتی این کشور در منطقه ژوب در ایالت پیشاور را هدف قرار دادند، شهروند افغان و اهل قندهار بودند.
ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در بیانیهای گفت که اجساد تروریستهای افغان که باعث کشته شدن ۹ نظامی و مجروح شدن ۵ تن دیگر شدند، به سفارت افغانستان در اسلامآباد که در کنترل طالبان است، تحویل داده شد.
زهرا بلوچ در ادامه حضور گروههای تروریستی در افغانستان و استفاده از خاک این کشور علیه منافع و امنیت پاکستان را از نگرانیهای جدی دولت پاکستان برشمرد.
هنوز مشخص نیست مهاجمان انتحاری افغان عضو طالبان افغانستان بودند یا به عضویت تحریک طالبان پاکستانی و دیگر سازمانهای تروریستی فعال در پاکستان درآمده بودند.
مسئولیت حمله مرگبار ۱۲ ژوییه در منطقه ژوب پیشاور پاکستان را یک گروه شبهنظامی به نام تحریک جهاد پاکستان که از گروههای متحد با تحریک طالبان پاکستانی است، برعهده گرفت. در این حمله هفت شبهنظامی شرکت داشتند که همه آنان پس از چند ساعت درگیری با نظامیان پاکستانی، کشته شدند. وزارت خارجه و نهادهای امنیتی پاکستان تاکنون هویت سایر مهاجمان را اعلام نکردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تحریک جهاد پاکستان که مسئولیت این حمله را برعهده گرفت، یک سازمان شبهنظامی جدید است که خود را متحد تحریک طالبان پاکستان میداند. پس از حمله مرگبار به منطقه ژوب، اسد آفریدی، فرمانده تحریک طالبان پاکستان، در توییتی اعلام کرد که این حمله کار اعضای تحریک طالبان پاکستان بوده است. ساعاتی بعد و پس از آنکه تحریک جهاد پاکستان مسئولیت این حمله را برعهده گرفت، شورای مرکزی تحریک طالبان پاکستان در اطلاعیهای اعلام کرد که با حمله یادشده ارتباطی ندارد و اسد آفریدی هم از سمتش به عنوان «مسئول ولایت دی خان» در پاکستان عزل شد.
این نخستینبار است که دولت پاکستان رسما از حضور مهاجمان انتحاری افغان در حملات تروریستی به این کشور خبر میدهند. پیش از این نیز گزارشهایی وجود داشت که اعضای طالبان افغانستان در حملات تروریستی داخل پاکستان دست دارند اما نهادهای دولتی پاکستان در این مورد سکوت کرده بودند.
حضور شبهنظامیان پاکستانی در خاک افغانستان و حمایت طالبان افغان از این گروهها باعث شده است تا روابط رژیم طالبان و دولت پاکستان نسبت به اوایل بازگشت این گروه به قدرت، خدشهدار شود. با افزایش حملات تروریستی مرگبار در داخل پاکستان، مقامهای پاکستانی از طالبان افغان خواستند اجازه ندهند دشمنان پاکستان از خاک افغانستان به عنوان پناهگاه استفاده کنند.
در ملاقاتهای اخیر آصف درانی، فرستاده ویژه دولت پاکستان در امور افغانستان، با مقامهای طالبان در کابل، سران طالبان به دولت پاکستان پیشنهاد کردند با مخالفانشان مذاکره کنند. در اواخر سال ۲۰۲۱، چندین دور مذاکرات میان نهادهای امنیتی پاکستان و تحریک طالبان پاکستان با پادرمیانی شبکه حقانی در افغانستان انجام شد، اما به جز آتشبسی موقت و شکننده، دستاورد دیگری نداشت.
پارلمان پاکستان و بیشتر احزاب سیاسی در این کشور با مذاکره با تحریک طالبان پاکستان مخالفاند و بیشتر بر سرکوب این گروه از طریق تهاجم نظامی تاکید دارند. با این حال، حمایت رژیم طالبان افغانستان از طالبان پاکستانی که از متحدان دیرینه همدیگرند، به چالشی بزرگ برای دولت پاکستان تبدیل شده است.
حنا ربانی کهر، معاون وزیر خارجه پاکستان، روز چهارشنبه در گفتوگو با آج نیوز، یک رسانه پاکستانی، تصریح کرد که شهروندان افغان در حملات تروریستی داخل پاکستان دست دارند و اسناد لازم در این زمینه در اختیار رژیم حاکم در کابل قرار داده شده است.
مقامها و سخنگویان رژیم طالبان در افغانستان تاکنون به شناسایی شدن سه مهاجم انتحاری با اصالت قندهاری در حمله تروریستی پاکستان و همچنین سخنان حنا ربانی کهر واکنش نشان ندادهاند.