درحالیکه مسئولان دولتی در مورد وضعیت وخیم دریاچه ارومیه سکوت کردهاند و اقدام موثری برای احیای آن انجام نمیدهند، تلاش فعالان محیطزیست برای نجات دریاچه ارومیه ادامه دارد. کنشگران محیطزیست میگویند وخامت فعلی دریاچه ارومیه در ۶۰ سال گذشته بیسابقه است و احتمال خشکی کامل آن در آینده نزدیک وجود دارد.
پایگاه خبری چند ثانیه، روز پنجشنبه ۱۲ مرداد، تصویری از بستر خشک دریاچه ارومیه منتشر کرد که بازتاب وسیعی در رسانههای اجتماعی داشت. این تصویر جدید، وخامت وضعیت دریاچه ارومیه را نشان میداد.
پیش از آن نیز، گروهی از فعالان محیطزیست با گسترانیدن یک بنر ۲۶ متری در بستر خشک دریاچه ارومیه خواستار اقدام برای نجات این دریاچه شدند. روی این بنر به انگلیسی نوشته شده بود: «دریاچه ارومیه را نجات دهید.»
به گزارش خبرآنلاین، مسئولان جمهوری اسلامی طی هفت ماه اخیر بهجز چند جلسه و واکنش جزئی، برای رسیدگی به وضعیت اسفناک دریاچه ارومیه و پیامدهای زیستمحیطی آن اقدامی انجام ندادهاند. این رسانه پیشتر نیز گزارشی درخصوص «حذف ارائه آمار وضعیت دریاچه ارومیه از دستگاههای دولتی» منتشر کرده بود.
برمبنای آخرین گزارشهای دانشگاه صنعتی شریف و ستاد احیای دریاچه ارومیه، تراز این دریاچه از اواسط خردادماه در کمترین میزان خود از سال ۱۳۴۳ تاکنون قرار گرفته است. بدین معنا که وخامت اوضاع آن در نیم قرن اخیر بیسابقه است.
وخامت ادامهدار دریاچه ارومیه در حالی است که مقامهای جمهوری اسلامی ایران در دولتهای پیشین و فعلی همواره وعده احیای این دریاچه را دادهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سال ۱۳۹۰، نادر قاضیپور، نماینده وقت ارومیه در مجلس، هشدار داد درصورتیکه دریاچه ارومیه احیا نشود، «حتما ۱۳ میلیون نفر در پی بارانهای نمک آواره میشوند».
حالا با گذشت حدود ۱۲ سال، سید سلمان ذاکر، نماینده فعلی ارومیه، هشدار داده است که با خشکی دریاچه ارومیه زندگی حدود پنج میلیون نفر درپی بیماریهای تنفسی به خطر میافتد. او نیز مانند نماینده پیشین ارومیه گفت که خشکی دریاچه، تبعات زیادی دارد و کشورهای همسایه، شهرها و استانهای همجوار را هم درگیر میکند.
مرور اخبار مربوط به خشکی دریاچه ارومیه آشکار میکند واکنش مقامهای دولتی و نمایندگان مجلس به خشکی دریاچه ارومیه، به وعده و هشدار خلاصه شده است.
برخی مقامهای حکومتی تنها راه نجات دریاچه را در طرحهای انتقال آب میدانند و برخی دیگر نیز بر این باورند که چنین طرحهایی به احیای دریاچه ارومیه کمکی نمیکند. در پیوند با همین موضوع، سلمان ذاکر بهتازگی به خبرگزاری ایلنا گفت که برای جلوگیری از خشکی کامل دریاچه ارومیه بررسی طرح انتقال آب از رودخانه مرزی ارس در دستورکار مجلس قرار گرفته است، اما علی علیزاده، عضو هیئت تحقیق و تفحص از ستاد احیای دریاچه ارومیه، در مصاحبه با روزنامه اطلاعات، طرحهای انتقالی آب را «تخیلی» دانست و گفت که هیچ ظرفیتی آبی، از انتقال آب تا حذف چاههای آبی در منطقه، برای احیای دریاچه ارومیه وجود ندارد و با این طرحها امیدی به احیای دریاچه ارومیه نیست، مگر اینکه با طرحهای انتقال آب از حوزههای دریای خزر و خلیجفارس بتوان این دریاچه را سیراب کرد.
برخی پژوهشگران پیشبینی کردهاند که دریاچه ارومیه طی یک سال آینده بهطور کامل خشک میشود. عیسی کلانتری، رئیس سابق سازمان حفاظت محیطزیست که مسئولیت ستاد احیای دریاچه ارومیه در دولت حسن روحانی را نیز برعهده داشت، در مصاحبه با روزنامه اعتماد این موضوع را تایید کرد و گفت احتمالا تا پایان امسال دریاچه کاملا از بین میرود و به باتلاق تبدیل میشود. در نتیجه فاجعه زیستمحیطی به بار خواهد آمد و کلانشهرهایی مانند تبریز سکونتناپذیر میشوند.
راضیه لک، رئیس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، نیز برگشتناپذیر بودن شرایط دریاچه ارومیه را تایید کرد، اما گفت آنچه موجب نابودی دریاچه ارومیه شد، «مدیریت ناکارآمد در بخش منابع آب» است.