حدود یک هفته پیش، گروهی از علمای دینی از بریتانیا به کابل رفتند و با شماری از اعضای رهبری طالبان، از جمله امیرخان متقی، وزیر خارجه، و عبدالحکیم حقانی، قاضیالقضات طالبان، دیدار کردند. یک رسانه بریتانیایی روز شنبه ۱۴ مرداد، در گزارشی با بررسی پیشینه کاری این علما در بریتانیا اعلام کرد که شماری از علمایی که به کابل سفر کرده بودند، در سال ۲۰۱۹ به ارسال کمک مالی به شبکه القاعده در سوریه و ترکیه متهم شده بودند.
دو تن از علمای دینی که در این سفر حضور داشتند، سلیمان غنی و هیثم الحداد، از رهبران یک سازمان خیریه بودند که ظاهرا برای یک بیمارستان و یک موسسه مهارتهای حرفهای کمک جمعآوری میکردند. اما تحقیقاتی که کمیسیون نهادهای خیریه در بریتانیا از سال ۲۰۱۳ درباره این نهاد خیریه آغاز کرد و نتایج آن در ۲۰۲۱ فاش شد، نشان داد که این نهاد خیریه دو رابط دیگر در ترکیه و سوریه دارد و وجوه مالی را برای کمک به القاعده به این دو کشور ارسال میکند.
وزارت خارجه طالبان در ۲۹ ژوییه، با انتشار تصویری در توییتر، ملاقات وزیر خارجه این گروه با هیئت علمای بریتانیایی را تایید کرد، اما جزئیات خاصی در این باره ارائه نکرد.
یافتههای رسانه بریتانیایی جی بی نیوز، نشان میدهد که سلیمان غنی، بهعنوان روحانی مسلمان در یکی از بیمارستانهای دانشگاه سنت جورجز کار میکند و تا سال ۲۰۱۹ مسئولیت نهاد خیریه «کمک انسانی» را به عهده داشت که کمک مالی جمعآوری میکرد. او در سخنرانیهایش از سلطه طالبان بر افغانستان ابراز خرسندی کرده و گفته بود که طرد شدن طالبان از طرف جامعه جهانی مایه تاسف است.
پس از تحقیقات کمیسیون نهادهای خیریه بریتانیا، مشخص شد که بنیاد خیریه «کمک انسانی» که سلیمان غنی در راس آن بود، از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹، از طریق دو نهاد غیرانتفاعی دیگر در سوریه و ترکیه، ۲۴۶ هزار پوند برای شبکه تروریستی القاعده ارسال کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از آن زمان به بعد، این نهاد تحت محدودیتهای شدید کمیسیون قرار گرفت و اجازه انتقال وجوه از آن گرفته شد. بعد از آن بود که سلیمان غنی رهبری این نهاد خیریه را واگذار کرد و نام نهاد به «کمک انسانی و دادخواهی» تغییر کرد و هیثم الحداد، یک روحانی تندرو دیگر، در راس آن قرار گرفت.
در سفر به افغانستان و دیدار با امیرخان متقی، هیثم الحداد نیز در تصاویر دیده میشود. او یکی از روحانیون افراطی مسلمان در بریتانیا است که بارها بهدلیل اظهارات افراطگرایانهاش مورد انتقاد قرار گرفته است. الحداد پیش از این از ستیز با همجنسگرایان و یهودیان بهطور آشکار دفاع کرده بود و به همین دلیل، چندین سخنرانیاش در دانشگاههای بریتانیا لغو شدند.
این روحانی مسلمان که ریاست دادگاه شرعی در شرق لندن را نیز بر عهده دارد، پیش از این گفته بود که مرد را به دلیل کتک زدن همسرش نباید مورد بازجویی قرار داد. او همچنان به دفاع از ختنه زنان متهم شد و ادعا کرد که راه «مناسب» برای انجام آن وجود دارد.
این دو روحانی افراطی و متهم به حمایت از تروریسم در بریتانیا، با گروهی از روحانیون دیگر، هفته گذشته از کابل بازدید کردند و با برخی از مقامهای رهبری طالبان ملاقات داشتند. دادگاه عالی طالبان نیز ملاقات این گروه با رئیس دادگاه را تایید کرد و نوشت: «مسلمانان بریتانیا از حاکم شدن امارت اسلامی خرسندند.»
این سفر در حالی اتفاق افتاده است که طالبان بهطور گسترده به حمایت از تروریسم و ارتباط با شبکه القاعده متهماند. هرچند این گروه ارتباط با القاعده و دیگر گروههای تروریستی را رد میکند، اما گزارش ناظران سازمان ملل متحد نشان میدهد که القاعده هماکنون بهطور گسترده در میان طالبان نفوذ دارد و حتی درسنامههای وزارت دفاع طالبان را نیز این گروه تهیه کرده است.
در گزارش سازمان ملل متحد آمده است: «گروههای تروریستی در آنجا از آزادی بیشتری نسبت به هر زمان دیگری در تاریخ معاصر برخوردارند و هیچ نشانهای وجود ندارد که نشان دهد طالبان اقدامهایی را برای محدود کردن فعالیتهای تروریستهای خارجی انجام دادهاند.»