یان اگلند، رئیس موسسه شورای پناهندگان نروژ (NRC)، گفت بهدلیل کاهش کمکهای جهانی به مردم افغانستان، بحران گرسنگی و مرگهای دستهجمعی انتظار آنان را میکشد. یان اگلند در رشته توییتهایش نوشت که کشورهای کمککننده به افغانستان، سطح کمکها به مردم این کشور را که برای سال ۲۰۲۳ در حدود ۴.۷ میلیارد دلار محاسبه شده بود، به ۳.۲ میلیارد دلار کاهش دادند. با این حال، از این مقدار کمک هم تا به حال تنها ۲۵ درصد از کمکها در دسترس سازمانهای بینالمللی امدادرسان در افغانستان قرار گرفته است. اگلند دراین رشته توییتها به گزارش تازه دفتر هماهنگ امور بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) اشاره کرد که روز جمعه منتشر شد.
بر اساس این گزارش، به نظر میرسد عملیات کمکرسانی برخی از سازمانهای امدادرسان در افغانستان، بهدلیل نبود بودجه لازم برای تداوم کمک به مردم، با شکست روبرو شده است. در این گزارش آمده است که تنها ۲۵ درصد کمکها به دست سازمانهای امدادرسان رسیده است و آنها با این مقدار بودجه مجبورند تا برای ۲۱ میلیون نفر در افغانستان امکانات اولیه زندگی را میسر کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سازمان ملل متحد میگوید که کشورهای کمککننده باید قبل از آغاز زمستان، بودجه مورد نیاز را در دسترس سازمانهای امدادرسان در افغانستان قرار بدهند و زمان زیادی هم به زمستان نمانده است. یان اگلند در توییتهایش نوشت وحشتناکترین مسئله این است که امدادگران مجبور شوند به زنان بیوه بگویند که دیگر پولی وجود ندارد و فرزنان آنان باید گرسنگی بکشند و حتی در آینده کمکها از آنچه اکنون است هم کمتر خواهد شد. او میگوید: «من تعجب میکنم که چرا توجه بیشتری به چنین بلایای پیشبینیشدهای در مقیاس بزرگ صورت نمیگیرد.» به باور اگلند، جنگ اوکراین توجهها را به سوی این منطقه سوق داده است و کشورهای اروپایی دیگر به افغانستان توجه نمیکنند. او میگوید: «به نظر میرسد دنیا به هیچ چیز دیگری اهمیت نمیدهد و تمام توجهات معطوف به جنگ در اوکراین و سیاست داخلی آمریکا است.»
رئیس شورای پناهندگان نروژ از ناتو نیز انتقاد کرد که زمانی در افغانستان میلیاردها دلار را هزینه کردند. اما حالا که این کشور با بحران گرسنگی دست و پنجه نرم میکند، از ارائه کمکهای ناچیز هم امتناع میکنند. او میگوید کشورهای غربی فکر میکنند که امدادرسانی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان دشوارتر از آنچه دیده میشود، است. به همین دلیل، از مجموع ۱۰ کشور بزرگ کمککننده جهان، چهار کشور ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، آلمان و سوئد، همگی بودجه خود را برای کمک به افغانستان کاهش دادهاند.
سازمان ملل متحد از چند ماه پیش به این سو هشدار داده است که کاهش کمکهای جهانی به افغانستان باعث تشدید بحران انسانی در این کشور شده است و حتی احتمال فاجعه انسانی نیز دور از تصور نیست. زیرا حدود ۳۰ میلیون تن از شهروندان افغانستان وابسته به کمکهای بشردوستانهاند. با این حال، کشورهای بزرگ کمککننده به افغانستان میگویند بهدلیل سیاستهای ضدبشری طالبان و اجرا نکردن خواستههای مشروع کشورهای جهان از این گروه و مهمتر از همه سوءاستفاده طالبان از کمکهای بشردوستانه به نفع خود، آنها کمک به افغانستان را کاهش دادهاند. طالبان نیز هشدار دادند که سازمانهای بشردوستانه یا باید مطابق با دستورهای این گروه فعالیتهای بشردوستانه خود را تنظیم کنند یا اینکه فعالیتها آنها متوقف خواهد شد.