محمود احمدی بیغش، نماینده شازند، روز سهشنبه ۱۷ مرداد، در جریان سوال از امینحسین رحیمی، وزیر دادگستری، در صحن علنی مجلس گفت ۳۰ درصد مردم شهرستان شازند مبتلا به سرطاناند. هنوز مشخص نیست که آیا منظور این نماینده مجلس ۳۰ درصد از کل بیماران این شهرستان است یا همه جمعیت این شهر. خبرگزاری ایلنا هم که اظهارات این نماینده مجلس را منعکس کرده، توضیحی در مورد جزئیات این آمار ادعایی ارائه نکرده است. این نماینده مجلس همچنین شازند را آلودهترین شهر ایران خواند و مدعی شد علت غالب مرگومیر در این شهرستان ابتلا به سرطان است.
او با بیان اینکه مخالف صنعت نیست اما شازند دیگر تحمل صنعت جدید را ندارد، گفت افرادی که جز پولشویی کار دیگری نمیکنند، میخواهند با احداث صنعت جدید، مردم شازند را «بدبختتر از قبل» کنند.
احمدی بیغش وزیر دادگستری را به حمایت از افراد خاص متهم کرد و گفت فردی که صاحب دو کارخانه در ملایر است ۲۰ هکتار از یک پالایشگاه دولتی را «غصب» کرده است.
احمدی بیغش در جریان طرح سوال از وزیر دادگستری، گفت این مقام دولت رئیسی ضمانت فردی به نام محمد مهاجر را کرده است که در دادگاه انقلاب به «پرداخت رشوه، معاونت در شروع قتل عمد و جرح عمدی» محکوم شده و در سوءقصد به جان مهدی برادران، معاون وزیر صمت، نقش داشته است.
نماینده شازند در ادامه وزیر دادگستری را خطاب قرار داد و ضمن اشاره به حقوق چند ده میلیونی او، گفت: «شما نمیتوانید بهجای مردم شازند باشید، آنها برای تامین پول شیمیدرمانی بیماران تحت تکفل خود هزینههای بسیار میکنند و برای تهیه یک آمپول شیمیدرمانی، ۱۱ میلیون تومان پول میدهند.»
او همچنین در پاسخ به وزیر دادگستری که ادعای مجوز داشتن صنایع جدید را مطرح کرد، گفت: «مگر متروپل آبادان مجوز نداشت، اگر داشت چرا پس از آن جنایت، دستگاه قضایی به دنبال پیدا کردن مجرم بود؟»
احمدی بیغش به وزیر دادگستری توصیه کرد جنایت متروپل را تکرار نکند و دست از حمایت مجموعهای که «از درون خالی است» بردارد. به گفته این نماینده مجلس، در حالیکه احداث صنعت جدید در حریم ۳۰ کیلومتری اراک ممنوع است، دولت مجوز راهاندازی این شرکت را صادر کرده است، آن هم پس از اینکه تمام ساختوسازها انجام شده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او با انتقاد از اینکه این افراد با رانت چنین مجوزهایی گرفتهاند، گفت این موارد را به ابراهیم رئیسی نیز گفته است اما او «گوش شنوا» ندارد.
وزیر دادگستری در ارتباط با دخالت در پروندههای قضایی که مغایر با اصل ۱۶۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است، به مجلس فراخوانده شده بود، اما نمایندگان مجلس از پاسخ امینحسین رحیمی قانع نشدند و نهمین کارت زرد را به او دادند.
احمدی بیغش پیشتر نیز گفته بود که بهدلیل آلایندههای زیستمحیطی، ۲۵ درصد خانوادهها در شازند دستکم یک بیمار سرطانی دارند. این نماینده مجلس بهمنماه گذشته نیز در جمع خبرنگاران استان مرکزی، ادعا کرد افزایش بیماری سرطان در منطقه فاجعهبار و نگرانکننده است.
به گفته او، شهرستان شازند درگیر آب، هوا و خاک آلوده است، در حالیکه نیروگاه، پتروشیمی و پالایشگاه در مرغوبترین اراضی این شهرستان واقع هستند و همه این اراضی را تحت تاثیر قرار دادهاند.
وزارت بهداشت و دیگر نهادهای رسمی آماری که این نماینده مجلس از شیوع سرطان در شهرستان شازند ارائه کرده است تایید نکردهاند.
شهرستان شازند، واقع در استان مرکزی، در ۳۵ کیلومتری اراک، صنایع مهمی از جمله پالایشگاه، پتروشیمی، نیروگاه برق و تعدادی کارخانه را در خود جای داده است. این شهرستان در مجموع ۲۲۰ روستا دارد و جمعیت آن طبق آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۹۵ انجام شد، ۱۳۲ هزار نفر است.
پیشتر، علی قنبری مطلق، رئیس اداره سرطان دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، به خبرگزاری ایسنا گفته بود که سالانه نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا میشوند و شیوع سالانه سرطان در ایران بهنسبت جمعیت حدود ۵ درصد است.
این مقام وزارت بهداشت در عین حال تایید کرد که متوسط افزایش ابتلا سرطان در ایران بیش از سایر کشورها است و این رقم در دو دهه آینده افزایش پیدا میکند.
پژوهشها نشان میدهد آلایندههای صنایع پتروشیمی از طریق تنفس، خوردن، آشامیدن یا جذب از پوست، وارد بدن میشوند و اقامت در مناطق مسکونی مجاور این صنایع خطر ابتلا به سرطانهای کبد، ریه، مغز و خون را بالا میبرد. همچنین، میتواند عوارضی مانند ناباروری و تولد نوزادان دارای نقص ژنتیکی را در پی داشته باشد.