خطر صدور حکم اعدام برای چهار شهروند معترض

هرانا از یک ‌سال بی‌خبری از وضع شهروندان بازداشت‌شده در «صومای برادوست» در ارومیه خبر داد

کیوان زند کریمی، سردار شاهمرادی، آرام آزاد، و هوشنگ چهار گرگه، چهار شهروند بازداشت‌‌شده در خیزش «زن، زندگی، آزادی» در سنندج، به محاربه متهم شدند. سازمان حقوق بشری هه‌نگاو خبر داد که با انتساب چنین اتهامی به این شهروندان محبوس در زندان مرکزی سنندج، که ممکن است به صدور حکم اعدام منجر شود، جان آن‌ها در خطر جدی است.

پرونده مجزای سردار شاهمرادی، دانشجوی دکتری پزشکی، کیوان زند کریمی، مغازه‌دار، هوشنگ چهار گرگه و آرام آزاد به اتهام محاربه در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی سعیدی در دست بررسی است. در گزارش هه‌نگاو آمده است که این چهار شهروند، که در هشتمین ماه بازداشت به سر می‌برند، بارها در بازداشتگاه شهرام‌فر سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در سنندج برای اعتراف‌گیری اجباری و پرونده‌سازی مورد شکنجه شدید جسمی و روانی قرار گرفته‌اند و همه آن‌ها زیر شکنجه ناچار به اعتراف علیه خود شده‌اند.

پیش‌تر اعلام شده بود که نهادهای امنیتی آرام آزاد را به «بازسازی صحنه جرم» وادار کرده‌اند و او در مدت بازداشت از حق دسترسی به وکیل و برخورداری از حقوق حداقلی‌اش محروم بوده است.

این چهار شهروند را نهادهای حکومتی در دی ماه پارسال بازداشت کردند. کیوان زند‌ کریمی اردیبهشت‌ امسال با وثیقه ۳ میلیارد تومانی موقتا آزاد شد. اما چند روز پس از آزادی و بر اثر فشار سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، در حالی که برای پیگیری وضعیت پرونده‌اش به دادگاه رفته بود، روز یکشنبه ۱۷ اردیبهشت‌، پنج روز پس از آزادی موقت، دوباره بازداشت و به زندان مرکزی سنندج منتقل شد.

این شهروندان به کشتن یک نیروی حکومتی در ۲۶ آبان سال گذشته متهم شده‌اند. پیش از آن، رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران با انتشار گزارش‌هایی مدعی شدند که این چهار معترض در سنندج در ارتباط با کشته شدن یک نیروی مسلح حکومت به نام حسن یوسفی بازداشت شده‌اند.

روز ۲۵ آبان ۱۴۰۱، حین بازگشت معترضان از برگزاری مراسم چهلم جان‌باختگان سنندج، آرام حبیبی و شاهو بهمنی و امید حسنی کشته شدند. همچنین، در همان روز، شهروند ۱۸ ساله دیگری به نام آریان خوش‌گوار مورد ضرب‌ و جرح نیروهای حکومتی قرار گرفت و پس از چهار ماه بستری شدن، در ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ در بیمارستان کوثر سنندج جان باخت.

بنا بر ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، اتهام محاربه ممکن است با مجازات‌هایی از جمله «اعدام، صلب [به صلیب کشیدن]، قطع دست راست و پای چپ، و نفی بلد [تبعید]» همراه باشد. انتخاب هر یک از این مجازات‌ها «متناسب با جرم ارتکابی» بر عهده قاضی گذاشته شده است. با انتساب این اتهام به بازداشت‌شدگان، و از آنجا که سپاه پاسداران شاکی پرونده آن‌ها است، جان کیوان زند کریمی، سردار شاهمرادی، آرام آزاد و هوشنگ چهار گرگه در خطر قرار دارد.

هرانا نیز در گزارشی خبر از این داد که به‌رغم گذشت یک سال، همچنان از سرنوشت بازداشت‌شدگان منطقه صومای برادوست در ارومیه خبری در دست نیست. محسن مظلوم، پژمان فاتحی، وفا آذربار، و هژیر فرامرزی، چهار عضو یکی از حزب‌های اپوزیسیون کردستان‌اند که به‌رغم گذشت بیش از یک سال از دستگیری در منطقه صومای برادوست در شهر ارومیه، همچنان در یکی از بازداشتگاه‌های امنیتی به سر می‌برند. بی‌خبری از وضع این زندانیان سیاسی به نگرانی‌های خانواده‌های آن‌ها دامن زده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هرانا به‌نقل از یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این افراد اعلام کرد که اعضای خانواده این شهروندان در یک سال اخیر که فرزندانشان در بازداشت نهادهای امنیتی بوده‌اند، به ده‌ها مرجع امنیتی و قضایی مراجعه کرده‌اند. بر اساس این گزارش، تنها دستاورد این مراجعه‌ها، روبه‌رو شدن خانواده‌ها با بی‌احترامی و پاسخگو نبودن مسئولان بوده است. این خانواده‌ها همچنین از محل یا شهر محل نگهداری فرزندانشان اطلاعی ندارند.

محسن مظلوم (معروفی) ۲۸ ساله اهل مهاباد، پژمان فاتحی ۲۸ ساله‌ اهل کامیاران، وفا آذربار ۲۹ ساله‌ اهل بوکان، و هژیر فرامرزی ۲۹ ساله‌ اهل دهگلان در روز اول مرداد سال گذشته به دست ماموران سازمان اطلاعات فراجا در منطقه صومای برادوست در شهر ارومیه بازداشت شدند.

هم‌زمان با بازداشت این شهروندان، خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران ضمن اعلام خبر بازداشت این افراد مدعی شد که «شبکه‌‌‌ای از عوامل سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی توسط سربازان گمنام امام زمان شناسایی و کلیه عناصر عملیاتی بازداشت شدند.»

از سوی دیگر، حکم اولیه مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال‌آبادی، از اعضای سابق مدیران جامعه بهائی ایران موسوم به «یاران ایران»، نیز در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. بر این اساس، این دو شهروند بهائی، همان‌طور که پیش‌تر در دادگاه انقلاب تهران به آن‌ها اعلام شده بود، هر کدام به تحمل ده سال حبس و دیگر مجازات‌های تکمیلی محکوم شدند.

به گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در پی دادخواست تجدیدنظرخواهی، پرونده این شهروندان در بهمن سال گذشته به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران فرستاده شد، اما پس از مدتی، برای رفع نقص به شعبه صادرکننده رای در دادگاه انقلاب بازگردانده شد. در نهایت، حکم اولیه در دادگاه تجدیدنظر تایید و اخیرا به این شهروندان ابلاغ شد.

هرانا به‌نقل از یک منبع نزدیک به مهوش ثابت نوشت که او حدود ۷۰ سال دارد و مبتلا به بیماری‌های گوناگونی است که تحمل دوران حبس را برایش سخت‌تر کرده است. این شهروند بهائی در ماه‌های گذشته چند مرتبه به بیمارستان خارج از زندان اعزام شده است.