درحالیکه خبرگزاریهای دولتی و حکومتی، ازجمله ایران و فارس، انتقال پولهای بلوکه شده ایران به قطر را تایید کردهاند، محمد مرندی، مشاور رسانهای تیم مذاکرهکننده هستهای جمهوری اسلامی، در پستی نوشت که هیچ شرکت قطری در آزادسازی پولهای ایران دخیل نیست.
برخی رسانههای داخلی و بینالمللی طی ساعتهای گذشته به نقل از منابع آگاه نوشتند که جمهوری اسلامی تنها میتواند برای مصارف بشردوستانه از پولهای آزادشده استفاده کند، اما مرندی ضمن تکذیب این خبر در رسانه اجتماعی ایکس (توییتر) نوشت: «این ادعای نادرست، ساخته و پرداخته افراد ناخرسند و عصبانی است و ایران به تمام داراییهایی آزادشده خودش دسترسی کامل و مستقیم دارد.»
پیش از این، روزنامههای نیویورکتایمز و فاینشنال تایمز در گزارشهایی نوشته بودند که شش میلیارد دلار پولهای بلوکهشده ایران از کره جنوبی به قطر منتقل میشود و دولت این کشور، اموال ایران را کنترل میکند.
فاینشنال تایمز نوشت: «ایران صرفا اجازه دارد از پول برای خرید کالاهای بشردوستانه استفاده کند؛ بنابراین، این پولها به حسابی در قطر منتقل میشود تا اطمینان حاصل شود که در اموری که مشمول تحریم نیستند مورد استفاده قرار میگیرد.»
خبرگزاری دولتی ایرنا نیز نوشت پولهای بلوکهشده پس از تبدیل به یورو در یکی از بانکهای سوئیس، به قطر منتقل میشود و تبادل زندانیان پس از حصول اطمینان از در دسترس بودن منابع آزادشده در قطر انجام خواهد شد.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، هم به نقل از منابع آگاه نوشت پولهای ایران در حال انتقال به حسابهایی در قطر است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
درباره نوع دسترسی جمهوری اسلامی به پولهای آزادشده ابهامهایی وجود دارد، از یک سو، رسانههای بینالمللی به نقل از منابع آگاه اعلام کردهاند که جمهوری اسلامی تحت کنترل قطر، فقط میتوانند برای مصارف بشردوستانه از این پولها استفاده کند و از سوی دیگر، رسانهها و مقامهای حکومت ایران ادعای دسترسی کامل به پولها را مطرح کردهاند.
رسانههای حکومتی و دولتی ایران، صبح جمعه ۲۰ مرداد، همچنین ادعای انتقال پولهای بلوکه از کره جنوبی به بانکهای سوئیس را نیز مطرح کردند.
محمد جمشیدی، معاون سیاسی ابراهیم رئیسی، در توییتی نوشت: «بعد از آزاد شدن پولهای ایران در عراق، فرایند آزادسازی کل داراییهای ایران در کره جنوبی نیز آغاز شده است.»
او در ادامه افزود تا زمان انتقال کامل پولها، زندانیان مدنظر آمریکا همچنان در ایران باقی میمانند.
روز جمعه، خبرگزاری رویترز نیز به نقل از وزارت امور خارجه کره جنوبی نوشت که این کشور امیدوار است آزادسازی وجوه مسدودشده به راحتی حل شود.
وزارت امور خارجه کره در بیانیه خود تاکید کرد که هیچ اطلاعاتی در ارتباط با مبادله زندانیان در قبال آزادسازی پولها ندارد و دولت کره جنوبی از نزدیک با کشورهای درگیر مانند ایالاتمتحده و جمهوری اسلامی ایران برای حل موضوع وجوه مسدود شده رایزنی کرده است.
جمهوری اسلامی ایران که همواره از شهروندان دو تابعیتی بهعنوان اهرم فشار برای امتیازگیری از کشورهای غربی استفاده میکند، از مدتها پیش آزادی زندانیان ایرانی_آمریکایی، ازجمله سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی را به آزادسازی پولهای بلوکه در عراق و کره جنوبی گره زده بود.
سرانجام با میانجیگری عمان و قطر، مذاکره مبادله زندانیان بین ایالاتمتحده و جمهوری اسلامی به نتیجه رسید و روز پنجشنبه پنج زندانی آمریکایی محبوس در ایران از زندان خارج و به خانه امن منتقل شدند تا پس از پایان فرایند آزادسازی پولها از کشور خارج شوند.
جمهوری اسلامی پیشتر نیز نازنین زاغری را پس از شش سال حبس، در قبال پرداخت بدهی ۳۹۳.۸ میلیون پوندی دولت بریتانیا آزاد کرد.