کمیته حفاظت از خبرنگاران: طالبان باید به سرکوب رسانه‌ها در افغانستان خاتمه دهند

وضعیت رسانه‌ها در افغانستان در دو سال سلطه طالبان وخیم‌تر شده است

برخلاف وعده‌های اولیه طالبان، این گروه سرکوب را شدت بخشیده و شماری از رسانه را بسته است- Wakil KOHSAR / AFP

کمیته حفاظت از خبرنگاران که مقر آن در شهر کوالالامپور مالزی است، از طالبان خواست به تهدید و ارعاب رسانه‌ها که در دو سال گذشته پیوسته وجود داشته است، خاتمه دهد و به وعده‌ای که در زمینه حمایت از خبرنگاران و رسانه‌ها دادند، پایبند بمانند. 

این کمیته روز یکشنبه با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که وضعیت رسانه‌ها در افغانستان در دو سال گذشته وخیم‌تر شده و این به توقف فعالیت تعدادی از رسانه‌ها منجر شده است. 
 

هماهنگ‌کننده بخش آسیایی کمیته حفاظت از خبرنگاران، می‌گوید: دو سال پس از تسلط طالبان بر افغانستان، از رسانه‌های آزاد و پرجنب‌وجوش این کشور فقط شبحی باقی مانده است و طالبان با افزایش سرکوب رسانه‌ها، افغانستان را به یک کشور منزوی تبدیل کرده‌اند.

لی تاکید کرد: «در زمانی که افغانستان با یکی از بدترین شرایط اضطراری بشردوستانه دست‌وپنجه نرم می‌کند، دسترسی به اطلاعات موثق و قابل‌اعتماد می‌تواند به نجات جان انسان‌های گرفتار در این بحران کمک کند، اما سرکوب رسانه‌ها در حکومت طالبان برعکس عمل کرده و نگذاشته است رنج واقعی مردم انعکاس داده شود.» 
 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس این اطلاعیه، طالبان بر خلاف وعده‌های اولیه مبنی بر حفاظت از خبرنگاران و حمایت از رسانه‌ها، سرکوب را شدت بخشیدند و ده‌ها رسانه را تعطیل کردند. آن‌ها فعالیت‌ها و پخش برنامه‌های برخی رسانه‌های بین‌المللی در افغانستان را هم متوقف کردند و به خبرنگاران خارجی هم اجازه نمی‌دهند به این کشور بروند.

کمیته حفاظت از خبرنگاران اوت ۲۰۲۲ در مورد سرکوب رسانه‌ها در افغانستان گزارش ویژه‌ای تهیه کرد و موارد متعدد سانسور، ضرب‌وشتم، بازداشت‌های خودسرانه و ایجاد محدودیت برای خبرنگاران زن را مستند کرد. این گزارش نشان داد که اداره استخبارات طالبان مسئول اصلی ایجاد محدودیت و سرکوب رسانه‌ها بوده است.

بررسی‌های این کمیته درباره خبرنگاران در بازداشت در سراسر جهان که نتایج آن دسامبر ۲۰۲۲ اعلام شد، آشکار کرد که در افغانستان نیز برای اولین بار خبرنگاران به زندان افتاده‌اند و در آن زمان سه خبرنگار در زندان طالبان حبس بودند.

به گزارش کمیته حفاظت از خبرنگاران، در دو سال گذشته صدها خبرنگار افغان به کشورهای همسایه مانند پاکستان و ایران گریخته‌اند و بسیاری از آن‌ها اکنون در بلاتکلیفی و بدون چشم‌اندازی روشن برای اسکان مجدد در کشور ثالث، در این کشورها گیر کرده‌اند. از سال ۲۰۲۱ خبرنگاران افغان یکی از بزرگ‌ترین جمعیت روزنامه‌نگاران در تبعید را شکل داده‌اند. 

با وجود تعهد طالبان به حمایت از رسانه‌ها، این گروه از همان روزهای نخست سلطه بر افغانستان رسانه‌ها را سرکوب کرد. بر اساس گزارش اتحادیه روزنامه نگاران افغانستان، تا ژانویه ۲۰۲۳ حدود ۷۰ درصد رسانه‌ها در افغانستان فعالیتشان را متوقف کردند. ۸۰ درصد خبرنگاران زن هم کارشان را از دست دادند و بیکار شدند.

بر اساس آمار سازمان خبرنگاران بدون مرز، تا پیش از سلطه طالبان بر افغانستان حدود ۱۲ هزار کارمند رسانه‌ در این کشور فعالیت داشتند اما در پایان سال ۲۰۲۲ تنها نزدیک به پنج هزار تن هنوز فعالیت رسانه‌ای داشتند. همچنین در افغانستان پیش از سقوط دولت جمهوریت حدود ۵۵۰ رسانه فعالیت داشتند اما این تعداد در سال ۲۰۲۳ به کمتر از ۲۰۰ رسانه کاهش پیدا کرد. 

بیشتر از جهان