چین به قدرت رسیدن طالبان را یک «دستاورد تاریخی» برای افغانستان خواند

سخنگوی وزارت خارجه چین از بحران‌های اقتصادی در افغانستان، تروریسم و رعایت نشدن حقوق بشر در افغانستان به‌سادگی گذشت

سخنگوی وزارت خارجه چین می‌گوید انتقال قدرت در افغانستان به ثبات رسیده است‌ــ NOEL CELIS / AFP

در دومین سالروز خروج آمریکا از افغانستان و به قدرت رسیدن طالبان در این کشور، وزارت خارجه چین دستاوردهای دو سال حاکمیت طالبان در افغانستان را برشمرد و سلطه این گروه را تضمین‌کننده ثبات این کشور خواند.

وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین، روز سه‌شنبه ۲۴ مرداد، هم‌زمان با سالروز سقوط کابل به دست طالبان، در یک نشست خبری گفت: «افغانستان اکنون در دستان ملتش قرار گرفته است.» او به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان را هم «یک دستاورد تاریخی» توصیف کرد.

سخنگوی وزارت خارجه چین سقوط یک‌باره دولت جمهوریت و بازگشت افغانستان به یک نظام سیاسی بسته و امارتی را «انتقال باثبات قدرت» نامید و افزود: «پس از دو سال، انتقال [قدرت] در افغانستان به طور کلی باثبات بوده و [اداره] آینده این کشور به دست مردم آن بازگشته است.»

وانگ ونبین حضور نظامی ۲۰ سال گذشته آمریکا در افغانستان را که با هدف جنگ با تروریسم آغاز شد، «مداخله نظامی و سیاسی» خواند و گفت: «با سقوط کابل، آمریکا که تلاش داشت دموکراسی را بر افغانستان تحمیل کند، به لحاظ سیاسی و نظامی شکست خورد.» او ادعا کرد که آمریکا با تحمیل دموکراسی بر افغانستان تنها «آشفتگی و فاجعه» به بار آورد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اظهارات سخنگوی وزارت خارجه چین در حالی مطرح می‌شوند که طالبان در دو سال گذشته نه تنها مظاهر دموکراسی را در افغانستان نابود کرده‌اند که با نقض گسترده حقوق بشر، آزادی بیان و حقوق زنان، انتقام‌جویی از کارکنان نظامی و غیرنظامی دولت پیشین و برگزاری دادگاه‌های صحرایی و مجازات اعدام، در صف مرتکبان جنایت علیه بشریت قرار گرفته‌اند.

با این حال چین که خود دارای یکی از نظام‌های سیاسی و اجتماعی بسته در جهان است و یکی از رقبای سرسخت آمریکا به شمار می‌رود، بلافاصله پس از خروج آمریکا از افغانستان با طالبان روابط گسترده‌ای را آغاز کرد و در زمینه‌های اقتصادی و تجاری فعالیت‌های متعددی را در دستور کار قرار داد.

اکنون در دومین سالروز به قدرت رسیدن طالبان، بیانیه وزارت خارجه چین که وانگ ونبین آن را ایراد کرد، بیشتر در وصف طالبان و عملکرد این گروه بود و به نیاز به ایجاد حکومت فراگیر و تامین حقوق زنان و اقلیت‌های قومی نیز اشاره کوچکی داشت.

وانگ ونبین در این سخنرانی دو ادعای بدون مدرک مطرح کرد. یکی اینکه طالبان توانسته‌اند اقتصاد افغانستان را سروسامان دهند. ادعای دوم نیز در مورد کاهش کشت و تولید مواد مخدر بود و وانگ ونبین گفت طالبان موفق شده‌اند کشت و تولید مواد مخدر را مهار کنند.

این در حالی است که به گزارش سازمان ملل متحد در حال حاضر ۲۹.۲ میلیون نفر یعنی بیش از دوسوم جمعیت افغانستان در شرایط نامساعدی قرار دارند و نیازمند کمک‌های بشردوستانه‌اند و از طرفی ادعای کاهش کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان تنها بر اساس برخی تصاویر ماهواره‌ای مطرح شده‌ است و منابع محلی این اطلاعات را تایید نمی‌کنند.

بیشتر از جهان