با کاهش کمک‌ به افغانستان، بخشی از «برنامه‌های نجات‌بخش» سازمان ملل متوقف شدند

سازمان ملل در افغانستان با کمبود شدید بودجه مواجه است

دانیل اندریس، هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان، روز پنجشنبه ۱۷ اوت، در بیانیه‌ای گفت قطع شدن گسترده کمک‌های بشردوستانه به افغانستان باعث شده است تا این سازمان «برنامه‌های نجات‌بخش را به‌طور هشداردهنده‌ای» متوقف کند.

در این بیانیه که به مناسبت روز جهانی حقوق بشر(‌۱۹ اوت) و همچنین برای تقدیر از کارکنان سازمان ملل در افغانستان منتشر شد، آمده است تعداد افراد نیازمند در افغانستان که از کمک‌های بشردوستانه استفاده می‌‎کنند، از ۱۳ میلیون نفر به ۹ میلیون در ماه مارس و به پنج میلیون نفر در ماه مه کاهش یافته است.

در این بیانیه همچنین آمده است که به‌دلیل قطع ارسال کمک‌های بشردوستانه، بیش از ۲۶۰ مرکز که در زمینه ارائه کمک‌های بهداشتی به حدود دو میلیون نفر فعالیت می‌کردند، تعطیل شدند.

دانیل اندریس با ابراز نگرانی از روند کاهش کمک‌‌های بشردوستانه به افغانستان، گفت: «بسیاری از فعالیت‌های دیگر نیز از این روند متاثر شده است و در صورتی که حمایت مالی اضافی دریافت نشود، تعلیق و بستن برنامه‌های بیشتر ناگزیر خواهد بود.»

براساس ارقامی که در این بیانیه اعلام شده است، حدود ۲۹.۲ میلیون نفر در افغانستان (‌دو‌سوم جمعیت این کشور) در سال ۲۰۲۳، به دریافت کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند، اما با کاهش ارسال کمک‌ها به این کشور، چشم‌انداز بدی در انتظار خانواده‌های افغان است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دانیل اندریس گفت که شمار افزاد نیازمند به کمک‌های بشردوستانه در افغانستان نسبت به پنج سال پیش، ۴۸۰ درصد افزایش یافته است. اندریس افزود که از برنامه واکنش بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان در سال ۲۰۲۳، حمایت اندکی صورت گرفت و این سازمان با «کمبود شدید بودجه» مواجه است.

سازمان ملل متحد در اوایل سال جاری از حمایت‌کنندگان عملیات کمک‌رسانی در افغانستان خواست که ۴.۶ میلیارد دلار برای این سازمان فراهم کنند تا به نیازمندان در سراسر افغانستان رسیدگی شود. هرچند گزارش‌های مستندی از دستبرد گسترده طالبان به کمک‌های بشردوستانه وجود دارد، اما مقام‌های سازمان ملل متحد تا‌کنون در‌این‌باره سخن نگفته‌اند.

به گفته دانیل اندریس، کمبود بودجه و کاهش روزافزون کمک‌های بشردوستانه به افغانستان، «باعث می‌شود تا خانواده‌های آسیب‌پذیر افغان با نزدیک شدن زمستان چیزی جز گرسنگی، بیماری و حتی مرگ نداشته باشند.»

دانیل اندریس از جامعه جهانی خواست که مردم افغانستان را که به‌دلیل جنگ طولانی در این کشور «‌در شوک به سر می‌برند» کمک کنند و با ارائه کمک‌های بشردوستانه از فاجعه انسانی جلوگیری کنند.

در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان، دولت آمریکا در صدر فهرست کمک‌کنندگان به این کشور قرار دارد. براساس گزارش بازرس ویژه ایالات متحده آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سی‌گار)، دولت آمریکا در دو سال گذشته حدود ۲.۳ میلیارد دلار به افغانستان کمک کرده است.

شماری از نمایندگان مجلس سنا و منتقدان دولت بایدن می‌گویند که پول مالیات‌دهندگان آمریکایی به جیب طالبان می‌رود و این کمک‌ها باید تا زمان شکل‌گیری یک دولت فراگیر و پاسخگو در افغانستان متوقف شوند.

هرچند مقام‌های رسمی دولت بایدن تا‌کنون تایید نکرده‌اند که طالبان به کمک‌های بشردوستانه دسترسی دارند، اما جان ساپکو، بازرس ویژه دولت آمریکا در امور بازسازی افغانستان، در چند مصاحبه و سخنرانی از‌جمله در مجلس سنا تایید کرد که طالبان به کمک‌های بشردوستانه دسترسی دارند و از این کمک‌ها بهره می‌برند.

با این حال، هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان بدون اشاره به نگرانی‌های گسترده در مورد دستبرد طالبان به کمک‌های بشردوستانه، از جهان خواست که به ارائه کمک به افغانستان ادامه دهد.

همچنین در بخش دیگری از بیانیه دانیل اندریس آمده است که همکاران زن در دفاتر سازمان ملل متحد در افغانستان، «به‌طور روزافزون از شرکت در عملیات‌های امدادرسانی منع می‌شوند».

طالبان در اوایل آوریل فعالیت زنان در دفاتر سازمان ملل متحد را ممنوع کردند. پیش‌تر، وزارت اقتصاد طالبان فرمانی صادر کرد که فعالیت زنان افغان را در دفاتر سازمان‌های دولتی و غیر‌دولتی ممنوع کرده بود.

سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های فعال در زمینه کمک‌رسانی در افغانستان، خواهان لغو این فرمان‌ها شدند، اما تا‌کنون هیچ تغییری در موضع طالبان در این زمینه ایجاد نشده است.

با این حال، زنان در برخی از استان‌ها از‌جمله کابل اجازه یافتند که تنها در بخش‌های آموزش و بهداشت کار کنند، اما در دیگر شهرها محدودیت‌ها همچنان پابرجا مانده‌اند.