خاورمیانه شاید بیش از هر چیز با نفت شناخته میشود، اما در سالهای اخیر بسیاری از کشورهای این منطقه، بهویژه کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، بهدنبال کاهش اتکا به نفت و حتی تبدیل شدن به قطبهای انرژی پاکاند. آیا عمان میتواند در این زمینه پیشرو باشد؟
عمان نسبت به کشورهای دیگر منطقه منابع نفت کمتری دارد، گرچه همچنان هجدهمین تولیدکننده بزرگ نفت جهان (طبق آمار سال ۲۰۲۰) محسوب میشود.
خبرگزاری فرانسه، روز پنجشنبه، در گزارشی به این اشاره کرد که عمان به همراه دو همسایه خود، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، به سرمایهگذاری روی هیدروژن سبز مشغولاند. مسقط، ابوظبی و ریاض، یک منبع انرژی جایگزین برای نفت و گاز -که مضرات اقلیمی کمتری داشته باشد- جستوجو میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
منظور از هیدروژن سبز، هیدروژنی است که با الکترولیز کردن آب به وسیله انرژیهای تجدیدپذیر به دست میآید. ویژگی هیدروژن سبز این است که آلایش پایینی دارد و میتواند در بسیاری زمینهها استفاده شود. اما در حال حاضر تنها کمتر از ۱ درصد از تولید جهانی را هیدروژن سبز تشکیل میدهد و به همین دلیل هنوز کارایی گسترده تجاری ندارد.
عربستان سعودی قصد دارد بزرگترین کارخانه هیدروژن سبز جهان را در شهر نئوم که در حال ساخته شدن بر کرانه دریای سرخ است برپا کند. این کارخانه ۸.۴ میلیارد دلاری انرژی خورشیدی و بادی را ترکیب میکند و به گفته مقامات، تا پایان سال ۲۰۲۶ میتواند روزی ۶۰۰ تن هیدروژن سبز تولید کند.
اما عمان احتمالا از دو همسایه بزرگ خود نیز در این زمینه پیشی میگیرد. طبق گزارش دو ماه پیش آژانس انرژی بینالمللی، این سلطاننشین تا پایان سال به ششمین صادرکننده بزرگ هیدروژن سبز در جهان و بزرگترین تولیدکننده آن در خاورمیانه تبدیل میشود.
رسانههای ایران نیز به گزارش خبرگزاری فرانسه واکنش نشان دادند. محمدامین سامنی روز پنجشنبه در گزارشی در وبسایت «تجارت نیوز» به احتمال صعود عمان بهعنوان قطب صادرات انرژی پاک پرداخت و آن را «شوک بزرگ برای ایران» و «زنگ خطر جدی برای کشورهای نفتخیز خاورمیانه» خواند.