بحران کمآبی در سراسر ایران فراگیر شده و این بحران گریبان کمآبترین استان تا پرآبترین استان را گرفته است. اکنون نیز بحران کمآبی در روستاهای خراسان جنوبی، شهروندان را با معضلات جدی روبرو کرده است. خبرگزاری مهر روز جمعه اعلام کرد که خراسان جنوبی بهدلیل آنکه دارای آب و هوای گرم و خشک است در فصل تابستان بهدلیل گرمی هوا و از سوی دیگر، افزایش تقاضای مردم در برداشت آب با مشکل کمبود آب روبرو میشود و به همین دلیل، بر تعداد روستاهایی که با تانکر آبرسانی میشوند، افزوده میشود.
بر اساس این گزارش، آبرسانی به ۳۱۶ روستا در این منطقه با تانکر صورت میگیرد که در فصل تابستان ۱۳۲ روستای دیگر با جمعیت ۳۴ هزار نفر نیز به چرخه آبرسانی سیار به وسیله تانکر افزوده میشوند. از سوی دیگر، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی نیز به قطعی آب در این مناطق اعتراف کرد و گفت که در ۱۷ مجتمع روستایی و ۵ شهر استان از جمله بیرجند، طبس، آرین شهر، نهبندان و قاین دچار مشکل شدهاند.
شرکت آب و فاضلاب در این شرایط بحرانی به استفاده از آبهای زیرزمینی روی آورد و بدون توجه به مشکلاتی که ممکن است استفاده بیرویه از این منابع آبی برای محیط زیست این منطقه به وجود آورد، اعلام کرد: «امسال ۱۲ حلقه چاه برای شهرها و ۶ حلقه چاه برای روستای حفر و تجهیز شد تا از این تنش آبی در این برهه سال رهایی یابیم و حفر ۶ حلقه چاه دیگر نیز برای شهرهای استان در نظر داریم و همینطور آبرسانی سیار به روستاهای استان را نیز ادامه خواهیم داد.»
بحران هیرمند و حقآبه ایران از این روخانه نیز به عاملی جدی در بحران آب غربی ایران تبدیل شده است. درحالی که حکومت طالبان هفته گذشته اجازه بازدید هیئت فنی جمهوری اسلامی از سدهای کمال خان و کجکی بر روی رودخانه هیرمند را نداد، حالا مولوی عبدالکبیر، یک مقام سیاسی ارشد طالبان، ادعا کرده است که مسئله حقابه هیرمند با ایران از طریق گفتوگو حل و فصل شده است.
این در حالی است که نماینده زابل در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که مذاکرات بین دو کشور کماکان ادامه دارد. محمد سرگزی در گفتوگو با ایسنا گفت: «طالبان اجازه بازدید تیم بازدیدکننده ایران از سد کجکی را نداده لذا مذاکرات با طالبان برای حضور هیئتی از مجلس و وزارت خارجه برای پیگیری موضوعات مختلف همچون حقآبه هیرمند ادامه دارد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این نماینده مجلس در پایان گفت: «طبق گزارشات واصلشده آبها در بالادست ایستگاه دهراود و پاییندست سد کجکی نیز نیاز به بررسی بیشتر دارد. درخواست بررسی داده شده البته در معاهده چنین چیزی پیشبینی نشده منتهی در معاهده و پروتکل ضمیمه یک اشاره دارد که نباید طرفهای افغان اقداماتی انجام دهند که خللی در دریافت حقآبه ما ایجاد شود؛ باید همه این موارد مورد رسیدگی قرار گیرد.»
طی روزهای گذشته، نیز عنوان شده بود که روستاهای استان پرآب کهگیلویه هم بهدلیل تنش آبی خالی از سکنه شدند. این در حالی است که در تمام نقاط استان رودخانه و چشمهزار وجود دارد، اما مردم در اغلب مناطق و روستاها با تنش آبی مواجهاند.
مدیرعامل آبفای کهگیلویه و بویراحمد نیز در این رابطه گفت که از مجموع ۱۸۹ روستایی که در تعهد بسیج و وزارت نیرو بود به ۹۸ روستا آبرسانی شده است. این بدین معنا است که هنوز بخش بسیاری از روستاهای درگیر با این بحران با کمبود آب و بیآبی مواجهاند.
روزنامه اطلاعات با اشاره به اینکه در ایران هم بحران آب و هم بحران مدیریت آب وجود دارد، به رتبه ۱۳۱ ایران در مدیریت بحران آب در جهان، اشاره کرد و نوشت که ایران هنوز دارای سیاستهای مشخص و برنامهریزیشدهای در زمینه مدیریت آب نیست.
این روزنامه در مطلبی با عنوان «تنها یک قدم تا ورشکستگی آبی فاصله داریم» به اینکه فقط ۱۵ درصد فاضلاب شهری ایران در پروسه باز چرخانی تصفیه میشود اشاره کرد و به صورت موردی به مشکلات مدیریت بحران آب در ایران پرداخت. این روزنامه دیگر عوامل بحرانیتر شدن وضعیت آب در ایران را اینگونه معرفی کرد: «هنوز کشاورزی ما غرقابی و بسیار پرمصرف و کمبازده است. هنوز و هنوز بیحساب و کتاب و در همه جا چاه حفر میشود. در سدسازیها و نیز توسعه کشاورزی، حق آبه محیط زیست در نظر گرفته نمیشود. رودخانهها هنوز معدن شن و ماسه دیده میشوند. صنایع پر آب در مناطق خشک و کمآب هستند. هنوز کمتر کسی از زلزله پنهان و فرونشست که حیات شهرها را تهدید میکند صحبت میکند. دریاچه ارومیه علیرغم تبلیغات دولتها احیاء نشده است. خطر نابودی و خشکیده شدن مرداب انزلی را تهدید میکند. هنوز در نگرش مدیران کشور پتروشیمی از حفظ میانکاله مهمتر است. هنوز قدرت تصمیمگیران و منفعتطلبان بر محیط دوستان میچربد. بحران آب جدی و مهم اما مورد توجه قاطبه مردم و مسئولان نیست. راه حل بلندمدت و علمی دارد، اما کوتاهمدت و مسّکنوار مدیریت میشود.»