بنا بر اعلام کرملین، ولادیمیر پوتین بهقدری «مشغله دارد» که نمیتواند ماه آینده در نشست سران گروه ۲۰ در هند شرکت کند.
وزارت امور خارجه هند خبر داد که رئیسجمهوری روسیه با نارندرا مودی، نخستوزیر هند، تلفنی صحبت کرده و مودی گفته است «درک میکند» که رئیسجمهوری روسیه به هند سفر نخواهد کرد تا در کنار مقامهایی مانند ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، و جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در نشست سران شرکت کند.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه هند، در نشست سران گروه ۲۰ که در ۹ و ۱۰ سپتامبر برگزار میشود، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، به نمایندگی از این کشور شرکت خواهد کرد.
در بیانیه وزارت امور خارجه هند آمده است: «نخستوزیر (مودی) با بیان اینکه تصمیم روسیه را درک میکند، از پرزیدنت پوتین بابت حمایت مداومش از تمام طرحهای ابتکاری در دوره ریاست هند بر گروه ۲۰ تشکر کرد.»
به گزارش سرویس خبری اینترفکس، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به خبرنگاران گفت پوتین «برنامه پرمشغلهای» دارد و در حال حاضر، تمرکز اصلیاش بر عملیات نظامی روسیه در اوکراین است.
روز سهشنبه، کرملین اعلام کرد پوتین و مودی در مورد روابط دوجانبه که «با نیت همکاری راهبردی ممتاز ویژه، رو به پیشرفت و گسترش است» صحبت کردند.
با وجود این، در متن طرف هندی از کلمات گرم و صمیمانه در مورد وضعیت همکاری دو کشور اثری نبود، و فقط گفته است رهبران دو کشور «پیشرفت در زمینه شماری از مسائل همکاری دوجانبه را بررسی کردند».
این خبر که پوتین [در نشست] حضور نخواهد داشت در بحبوحه مراحل نهایی تدارکات دهلینو برای میزبانی رویدادی منتشر میشود که هند میگوید بزرگترین گردهمایی نمایندگان کشورهای عضو گروه ۲۰ خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تهاجم روسیه به اوکراین یکی از پردردسرترین موارد دوره ریاست یک ساله هند بر گروه ۲۰ بود، که انتظار میرفت رهبران کشورهای غربی از جمله بایدن و جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، خواستار قاطعانهترین محکومسازی اقدامهای پوتین در اوکراین باشند.
از زمان آغاز تهاجم [روسیه به اوکراین]، هند توانسته است روابط نزدیکش با روسیه و آمریکا را حفظ کند و به چند قطعنامه سازمان ملل متحد برای محکومسازی این جنگ رای ممتنع بدهد، و از پیوستن به تحریمهای غرب [علیه روسیه] نیز اجتناب کند. این کشور همچنین از مقادیر فراوان واردات انرژی و تدارکات تسلیحاتی ارزان از مسکو حداکثر استفاده را کرده است.
ترودو هفته پیش گفت از اینکه هند برای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، دعوتنامه نفرستاده است تا بهعنوان کشور مهمان در نشست سران گروه ۲۰ شرکت کند «متاسف» است، و گفت این مسئله را با کشور میزبان مطرح خواهد کرد.
ترودو در گفتوگوی تلفنی با زلنسکی بهمناسبت روز استقلال این کشور اروپای شرقی، گفت: «متاسفم که [این نشست] شامل شما نخواهد بود.»
ترودو افزود: «همانطور که میدانید، قاطعانه در دفاع از شما صحبت خواهیم کرد، و همچنان تلاش خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم جهان در کنار اوکراین میایستد.»
سوبرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه هند، پیشتر تایید کرده بود که بهرغم درخواست زلنسکی از مودی، دعوتنامه اختیاری برای رئیسجمهوری اوکراین ارسال نشد.
هند در عوض از ۹ کشور دیگر که عضو گروه ۲۰ نبودند دعوت کرد در نشست شرکت کنند، که عبارتاند از اسپانیا، بنگلادش، نیجریه، موریس، مصر، هلند، عمان، سنگاپور، و امارات متحده عربی.
این اقدام به چشم تلاش هند در راستای ممانعت از مداخله مسائل تفرقهانگیز ژئوپلتیک دیده میشود تا فرصتهای دستیابی به اجماع در این مجمع اقتصادی از بین نرود.
آمیتاب کانت، نماینده هند در گروه ۲۰، ماه گذشته گفت جنگ اوکراین در فهرست اولویتهای هند برای گروه ۲۰ قرار ندارد.
کرملین هنوز تایید نکرده است که پوتین از طریق ارتباط ویدیویی امکان شرکت در نشست سران گروه ۲۰ را خواهد داشت یا خیر.
از آغاز جنگ اوکراین به اینسو، پوتین بهندرت پایش را از روسیه بیرون گذاشته است، و هفته گذشته نیز از سفر به ژوهانسبورگ و شرکت در نشست بریکس اجتناب کرد. تا حد زیادی تصور بر این بود تصمیم او به حضور در گفتوگوها از طریق ارتباط ویدیویی در نتیجه حکم بازداشتی باشد که دیوان کیفری بینالمللی صادر کرده، و آفریقای جنوبی یکی از امضاکنندگان آن است.
روسیه سال آینده میزبان نشست بریکس خواهد بود، که این گروه دایره عضویتش را گسترش خواهد داد و شامل شش کشور دیگر نیز خواهد بود.
روز سهشنبه، پوتین بار دیگر بابت موفقیت برنامه اکتشاف ماه هند به مودی تبریک گفت. هند در جریان برنامه چاندرایان ۳ اولین کشوری بود که توانست در نزدیکی قطب جنوب اکتشافنشده ماه فرودی نرم داشته باشد.
بنا بر اعلام کرملین، «ولادیمیر پوتین و نارندرا مودی اظهار داشتند که همکاری تجاری و اقتصادی دو کشور نشاندهنده پویایی مثبت است و از قصد مشترک دو کشور برای تداوم اجرای پروژههای کلان انرژی و همکاری برای گسترش ترابری بینالمللی و زیرساخت لجستیکی خبر دادند».
کرملین در ادامه افزود آنها در مورد اهمیت گسترش گروه بریکس گفتوگو کردند «که بیتردید به افزایش نفوذ این گروه در امور بینالملل کمک خواهد کرد».
© The Independent