خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت بر اساس سندی که مشاهده شده است و دو مقام آمریکایی بهطور جداگانه تایید کردهاند، دولت بایدن برای اولین بار مهمات جنگی جنجالی حاوی اورانیوم ضعیفشده را به اوکراین ارسال میکند.
به گفته مقامهای آمریکایی، ارزش و محتوای بستههایی که قرار است ارسال شوند هنوز در حال نهاییشدن است. یکی از این مقامهای مطلع گفته است بسته کمکی آینده احتمالا بین ۲۴۰ تا ۳۷۵ میلیون دلار ارزش خواهد داشت.
کاخ سفید به درخواست رویترز برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ نداده است. با این حال، با توجه به شواهد موجود به نظر میرسد گلولههای حاوی اورانیوم ضعیفشده که میتواند به نابودی تانکهای روسی کمک کند، بخشی از بسته کمک نظامی جدید برای اوکراین است که هفته آینده رونمایی میشود.
این مهمات را میتوان از تانکهای آبرامز آمریکا شلیک کرد که به گفته یک فرد مطلع، انتظار میرود آنها هم طی هفتههای آینده به اوکراین تحویل داده شوند.
اگرچه بریتانیا در اوایل سال جاری مهمات اورانیوم ضعیفشده را به اوکراین ارسال کرد، اما این اولین محموله از چنین مهماتی از ایالات متحده خواهد بود و احتمالا جنجالبرانگیز میشود.
این تصمیم ایالات متحده برای ارسال چنین مهماتی بهدنبال خواسته قبلی دولت بایدن مبنی بر ارائه مهمات خوشهای به اوکراین، با وجود نگرانی در مورد خطراتی که چنین سلاحهایی برای غیرنظامیان دارد، صورت میگیرد.
درباره استفاده از مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده بهشدت بحث شده است. مخالفانی مانند ائتلاف بینالمللی برای ممنوعیت سلاحهای اورانیومی میگویند این مواد خطرهای بسیار زیادی برای سلامتی دارد و بلع یا استنشاق آنها میتواند به سرطانها و نقایص مادرزادی منجر شود.
این مواد در جنگها مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا چگالی فوقالعاده اورانیوم ضعیفشده به گلولهها این قابلیت را میدهد که به راحتی در پوشش زرهی نفوذ کنند و آنها را در ابری از گردوغبار و فلز قرار دهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مدافعان استفاده از اورانیوم ضعیفشده میگویند این مواد بهطور قابلتوجهی کمخطرتر از اورانیوم طبیعیاند. با این حال، محققان میگویند اثر ذرات آن میتوانند برای مدت زیادی باقی بمانند.
ایالات متحده در جنگهای ۱۹۹۰ و ۲۰۰۳ خلیج فارس و بمباران یوگسلاوی در سال ۱۹۹۹، از مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده در مقادیر انبوه استفاده کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ناظر هستهای سازمان ملل، میگوید که مطالعات در یوگسلاوی سابق، کویت، عراق و لبنان نشان میدهد که وجود بقایای اورانیوم ضعیفشده پراکنده در محیط، خطر رادیولوژیکی برای جمعیت مناطق آسیبدیده ایجاد نمیکند. با این حال، مواد رادیواکتیو میتواند به چالش عظیم پاکسازی پس از جنگ بیفزاید.
این چالش بهویژه اکنون برای اوکراین که بخشهایی از آن در حال حاضر پر از مهمات منفجرنشده از بمبهای خوشهای و صدها هزار مین است، جدی خواهد بود.
پیش از این، وال استریت ژورنال در اواسط ژوئن گزارش داده بود که ایالات متحده در حال بررسی ارسال گلولههای حاوی اورانیوم ضعیفشده به اوکراین است.
از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، دستکم ۴۳ میلیارد دلار کمک نظامی-امنیتی در اختیار اوکراین قرار داده است. او بار دیگر از نمایندگان کنگره آمریکا خواسته که اختصاص منابع مالی ۱۳ میلیارد دلاری کمک نظامی جدید را تایید کنند.
همزمان با تداوم حملههای هوایی روسیه به شهرهای مختلف اوکراین، دولت آمریکا، دوشنبه ۱۴ اوت (۲۳ مرداد)، اعلام کرد که ۲۰۰ میلیون دلار دیگر تجهیزات نظامی در اختیار اوکراین قرار میدهد تا توان نظامی این کشور را در برابر حملههای مستمر روسیه افزایش دهد.
یافتههای خبرگزاری فرانسه نشان میدهد که هرچند بیشتر قانونگذاران آمریکا، از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، همچنان از تداوم کمکهای مالی ایالات متحده به اوکراین حمایت میکنند، اما بر اساس نتایج نظرسنجیها، این حمایتها در جامعه آمریکا کاهش یافته است.