رئیس سازمان حفاظت محیط زیست جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۱۶ شهریور از رایزنیهای دوجانبه بین مقامهای ایران و عربستان سعودی برای مقابله با کانونهای گردوغبار در صحرای ربعالخالی این کشور به عنوان یکی از اصلیترین منشاهای تولید ریزگرد در خاورمیانه، خبر داد.
علی سلاجقه، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، ضمن اشاره به رایزنیهای صورتگرفته میان مقامهای ایران و عربستان سعودی برای مقابله با طوفانهای گردوغبار، گفت: «با توجه به اینکه در سالهای گذشته روابط بین ما و عربستان سعودی قطع بود، ناچار بودیم برای مذاکرات محیط زیستی با این کشور از طرفهای ثالث کمک بگیریم، اما خوشبختانه اکنون با بازگشایی سفارتخانههای دو کشور، رایزنیهای دوجانبه انجام میشود و مقابله با کانونهای گردوغبار از جمله اولویتها در مذاکرات بین دولت جمهوری اسلامی و عربستان سعودی است.»
با آشتی سیاسی کشورهای ایران و عربستان سعودی در ماههای اخیر که پس از هشت سال توقف کامل روابط دیپلماتیک به علت حمله به سفارتخانه و کنسولگری سعودیها در تهران و مشهد اتفاق افتاد، عبدالله بن سعود العنزی، سفیر جدید عربستان سعودی در ایران، روز سهشنبه وارد تهران شد. علیرضا عنایتی، سفیر جدید جمهوری اسلامی هم در همین روز فعالیتهای دیپلماتیکش در ریاض را بهطور رسمی آغاز کرد.
اکنون علی سلاجقه میگوید: «حدود یک ماه قبل قرار بود یک نشست محیط زیستی در کشور عربستان سعودی برگزار شود که مسئولان این کشور برای حضور در این کنفرانس از ما دعوت کردند و قرار شد ما هم در این نشست شرکت کنیم اما بنا به دلایلی، مسئولان سعودی برگزاری این نشست را به تاخیر انداختند. ولی هر زمان که این نشست برگزار شود، نمایندگان ایران در آن حاضر خواهند شد. در اجلاس بینالمللی مقابله با طوفانهای ماسه و گردوغبار که ۱۸ و ۱۹ شهریور در تهران برگزار میشود نیز از عربستان سعودی دعوت کردهایم و حضور نمایندگان آنها در این اجلاس قطعی شده است.»
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران توضیح داد که بر اساس نقشهای که دانشگاه تهران و سازمان محیط زیست تهیه کردهاند، حدود ۲۷۰ میلیون هکتار از کانونهای گردوغبار در کشورهای همسایه ایران را تحت تاثیر قرار میدهند که یکی از مهمترین این کانونها، صحرای ربعالخالی در عربستان سعودی است. ۹۰ میلیون هکتار از این صحرا جزو منشا ریزگردهایی محسوب میشود که گاه از جنوب غربی وارد ایران میشود و مناطق گستردهای از ایران را درگیر میکنند. اکنون براساس آخرین مذاکرات دوجانبه، قرار است برای مقابله با کانونهای گردوغبار اقدامهای مشترکی در این صحرا انجام شود.
شهرها و استانهای زیادی در ایران هرساله با هجوم گردوغبار و ریزگردها مواجه میشوند. گسترش این پدیده طی سالهای اخیر که با بحران کمآبی و بیآبی در چندین دشت بزرگ ایران همراه بوده است، افزایش اعتراضهای ساکنان این مناطق را در پی داشته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در تازهترین نمونه، روزهای ابتدایی شهریورماه امسال ریزگردها و گردوغبار سنگین شهرهای مختلف ایران از جمله پایتخت را درنوردید و باعث شد شاخص آلودگی هوا تا عدد ۳۵۵ برسد که به معنی قرار گرفتن در سطح خطرناک است.
علی سلاجه در بخش پایانی سخنانش گفت: «در صورت دستیابی به توافق مشترک، برای تثبیت خاک در صحرای ربعالخالی به عنوان یکی از اصلیترین منشاهای تولید ریزگرد در منطقه خاورمیانه، از تجارب علمی طرفین در این زمینه استفاده خواهد شد. زیرا هم در ایران تجارب ارزنده مبتنی بر دانش نوین جهانی در حوزه مقابله با گردوغبار وجود دارد و هم در عربستان سعودی اقدامهایی برای تثبیت کانونهای ریزگرد انجام دادهاند.»
این در حالی است که طی سالهای اخیر، فعالان و کارشناسان حوزه محیط زیست در ایران بارها مقامهای جمهوری اسلامی را به بیعملی و سهلانگاری در مهار کانونهای ریزگرد در داخل کشور متهم و مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست نیز به دفعات از کمبود بودجه برای حل یا مهار این بحران گلایه کردهاند.