چارلی تان، وزیر بازرگانی میانمار، در اظهاراتی که روز یکشنبه دهم سپتامبر (۱۹ شهریور) منتشر شد، به ریانووستی، خبرگزاری دولتی روسیه، گفت که میانمار اولین محموله شامل دو جنگنده سوخو۳۰ روسیه را دریافت کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر بازرگانی میانمار این خبر را در حاشیه مجمع اقتصادی شرق اعلام کرد. این مجمع نشست سالانه روسیه است که با هدف توسعه همکاریهای اقتصادی در منطقه و تشویق سرمایهگذاری خارجی از روز یکشنبه در بندر ولادی وستوک آغاز میشود.
روسیه و میانمار سپتامبر ۲۰۲۲ برای تحویل شش فروند جنگنده سوخو۳۰ قراردادی امضا کردند. این جت جنگنده چندمنظوره برای درگیری با اهداف هوایی دشمن، عملیات شناسایی هوایی و آموزش خلبانها طراحی شده است.
چارلی تان علاوه بر اینکه از دریافت دو جنگنده سوخو۳۰ خبر داد، به خبرگزاری دولتی تاس روسیه هم گفت که میانمار و روسیه در مجمع اقتصادی شرق تعدادی توافقنامه دوجانبه هم امضا خواهند کرد. به گفته او، این توافقنامهها شامل موارد متعددیاند و بهویژه توسعه گردشگری بین دو کشور را در بر میگیرند.
ایالات متحده هشدار داده که حمایت روسیه از حاکمان نظامی میانمار غیرقابل قبول و بیثباتکننده است. به گفته آمریکا، عرضه تسلیحات روسی ممکن است به افزایش درگیریها در میانمار که به یک فاجعه برای این کشور تبدیل شده است، منجر شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با وجود این هشدارها، روسیه و میانمار با یکدیگر روابط نزدیکی دارند. تاکنون مقامهایی از جمله وزیر دفاع و دیپلمات ارشد روسیه از میانمار دیدن کردهاند. در همین حال مین آنگ هلینگ، رئیس حکومت نظامی میانمار از سال ۲۰۲۱، چندین بار به روسیه رفته و دکترای افتخاری نیز از این کشور دریافت کرده است.
ایالات متحده، بریتانیا و کانادا تحریمهایی را علیه ارتش میانمار اعلام کردهاند که فروشندگان اسلحه به میانمار را هدف میگیرد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز ژوئن ۲۰۲۱ در یک اقدام نادر، با صدور قطعنامهای کودتای نظامی در میانمار را محکوم کرد و خواستار تحریم تسلیحاتی آن کشور شد. این قطعنامه با ۱۱۹ رای مثبت، یک رای منفی (بلاروس) و ۳۶ رای ممتنع به تصویب رسید. چین و هند، همسایههای میانمار، و روسیه از جمله کشورهایی بودند که رای ممتنع دادند.
این قطعنامه از کودتاگران خواست گذار میانمار به سمت دموکراسی را ترمیم و اعمال خشونت علیه معترضان را متوقف کنند. همچنین خواستار تحریم تسلیحاتی آن کشور شد.
با این حال، روسیه که به دلیل تهاجم نظامی به خاک اوکراین تحت فشارهای بینالمللی قرار دارد، ارتباطش با میانمار را گسترش داد و اینک تامینکننده اصلی تجهیزات نظامی رژیم کودتا است.