در حالی که نشست سران گروه ۲۰ روز یکشنبه ۱۰ سپتامبر به پایان میرسد، روسیه و آمریکا هر دو بیانیه روز نخست این نشست را تحسین کردند، بیانیهای که در آن از انتقاد مستقیم از مسکو بهدلیل جنگ اوکراین خبری نیست.
به گزارش رویترز، بزرگترین اقتصادهای جهان روز شنبه در دهلی نو بیانیه مشترکی منتشر کردند که روسیه را بهدلیل جنگ اوکراین محکوم نمیکند، اما بر رنج انسانی ناشی از جنگ تاکید میکند و از تمام کشورها میخواهد برای گسترش قلمرو متوسل به زور نشوند.
به گزارش خبرگزاری اینترفکس روسیه، سوتلانا لوکاش، نماینده روسیه در نشست گروه ۲۰، گفت: «همه چیز بهشکلی متعادل انعکاس پیدا کرد. همه اعضای گروه ۲۰ توافق کردند که برای صلح، امنیت و رفع مناقشه در سراسر جهان، یکسان و یکپارچه عمل کنند.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، به خبرنگاران گفت که این بیانیه «در حمایت از این اصل که کشورها برای تصاحب یک منطقه نباید متوسل به زور شوند یا تمامیت ارضی یا حاکمیت یا استقلال سیاسی سایر کشورها را نقض کنند، خیلی خوب عمل کرده است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آلمان و بریتانیا نیز از این قطعنامه تعریف و تمجید کردند، اما اوکراین میگوید «چیزی نیست که جای افتخار داشته باشد».
در هفتههای پیش از نشست، احتمال میرفت که دیدگاههای متضاد در مورد جنگ اوکراین نشست را بر هم بزند؛ کشورهای غربی از اعضای گروه میخواستند از مسکو بهدلیل حمله به اوکراین انتقاد شود و روسیه میگفت جلو هرگونه قطعنامهای که موضعش را منعکس نکند میگیرد.
روز یکشنبه، جو بایدن عازم ویتنام شد و در جلسه آخر نشست غایب خواهد بود. کاخ سفید اعلام کرد اطلاعی ندارد که بایدن با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، یا لی چیانگ، نخستوزیر چین، که رهبری هیئت روسیه و چین را بر عهده داشتند، گفتوگو کرده باشد.
شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در نشست سران گروه ۲۰ شرکت نکردند.
لوکاش، نماینده روسیه، گفت: «این یکی از دشوارترین نشستهای گروه ۲۰ در تاریخ بیست ساله این مجمع بود... تقریبا ۲۰ روز پیش از نشست و پنج روز اینجا در محل طول کشید تا روی بیانیه توافق شود.»
او در ادامه افزود: «این فقط بهدلیل برخی اختلافنظرها در مورد موضوع اوکراین نبود، بلکه بهدلیل اختلاف موضع در مورد تمام مسائل کلیدی بود، بیشتر در مورد مسائل تغییرات اقلیمی و گذار به سیستمهای انرژی کمکربن...»
یک مقام اتحادیه اروپا، که نخواست نامش فاش شود، روز یکشنبه گفت که جنگ اوکراین بحثانگیزترین موضوع گفتوگوها بود.
او در ادامه افزود بدون رهبری هند و مداخله برزیل و آفریقای جنوبی، رفع اختلاف ممکن نبود.