جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز یکشنبه، دهم سپتامبر (۱۹ شهریور)، با هدف تعمیق همکاریها به ویتنام سفر کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سفر رئیسجمهوری ایالات متحده به ویتنام در سایه نگرانی از افزایش حضور چین در منطقه اتفاق میافتد و انتظار میرود مذاکراتی در زمینه تراشههای نیمهرسانا و مواد معدنی کمیاب از محورهای اصلی این گفتوگوها باشد.
جو بایدن که پس از حضور در نشست سران گروه ۲۰ در دهلی نو، عازم ویتنام شده است، با نگوین فو ترونگ، رهبر حزب کمونیست حاکم این کشور، دیدار کرد تا طرح «مشارکت استراتژیک جامع» را که بالاترین سطح روابط دیپلماتیک هانوی است، امضا کند.
جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، درباره سفر جو بایدن به ویتنام به خبرنگاران گفت که انتظار میرود دو طرف همکاری جدیدی در زمینه نیمهرساناها اعلام کنند.
او تاکید کرد که آنها درباره مواد معدنی کمیاب مورداستفاده در ساخت دستگاههای با فناوری بالا مانند گوشیهای هوشمند و باتری ماشینهای الکتریکی نیز گفتوگوهای مفصلی خواهند داشت.
ایالات متحده میگوید ویتنام با دارا بودن دومین ذخایر بزرگ معدنی کمیاب در جهان پس از چین، نقش کلیدی در جهان ایفا میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این دیدار پس از آن انجام میشود که ماه گذشته جو بایدن درباره محدودیت سرمایهگذاری ایالات متحده در فناوری چینی در زمینههای حساس از جمله نیمهرساناها، محاسبات کوانتومی و هوش مصنوعی اقدام کرد.
برای ویتنام نیز ارتقای روابط دیپلماتیک قابلتوجه است؛ زیرا این کشور تنها با روسیه، هند، کره جنوبی و چین روابط سطح بالایی دارد.
اگرچه ویتنام مراقب است بین واشنگتن و پکن طرف هیچکدام را نگیرد، در نگرانیهای ایالات متحده در مورد گسترش نقش همسایهاش در دریای موردمناقشه جنوب چین شریک است.
نشریه نیویورکتایمز درست پیش از سفر جو بایدن گزارش داد که ویتنام علیرغم تحریمهای ایالات متحده، مخفیانه در حال تدارک خرید تسلیحات از روسیه است. در این گزارش به سند وزارت دارایی ویتنام اشاره شده است که برنامههایی را برای تامین مالی خرید تسلیحات از کرملین از طریق یک پروژه مشترک نفت و گاز در سیبری بیان میکند.
جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که واشنگتن روابط نظامی با سابقه چندین دهه ویتنام با روسیه را تایید میکند.
او در همین حال به «ناراحتی فزایندهای ویتنامیها از این رابطه» اشاره و تاکید کرد: «شراکت جدید به هانوی کمک میکند از شراکتهای قبلی دور شود و به ویتنام اجازه میدهد منابعش را از ایالات متحده و متحدان آمریکا تامین کند.»
سفر جو بایدن به ویتنام با برخی از انتقادهای دیگر نیز مواجه شده است زیرا این کشور آسیای جنوب شرقی سابقه بدی در زمینه حقوق بشر دارد. به گزارش دیدهبان حقوق بشر، منتقدان دولت در ویتنام پس از محاکمات ناعادلانه با ارعاب، آزار و احکام زندان مواجه میشوند و از شکنجه پلیس برای گرفتن اعتراف هم گزارشهایی وجود دارد.
در حالی که بایدن اغلب از سوابق حقوق بشری چین انتقاد میکند، در مورد ویتنام تا حد زیادی سکوت اختیار کرده است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، پیش از سفر بایدن گفت که او مسائل مربوط به «آزادی بیان، آزادی مذهب و دیگر حقوق اساسی بشر» را هم با ویتنام مطرح خواهد کرد.