در ادامه بازداشت گسترده اعضای خانواده کشتهشدگان خیزش سراسری ۱۴۰۱ و همچنین جانباختگان اعتراضهای آبان۹۸ در روزهای اخیر، چهار عضو خانواده عرفان رضایی در شهریار هم روز ۱۸ شهریورماه به اداره اطلاعات این شهر احضار شدند. تاریخ جلسه محاکمه قضایی خواهر مجید کاظمی نیز اعلام شده است.
از سوی دیگر، ایندیپندنت فارسی مطلع شده است که چندین نفر از اعضای خانواده و نزدیکان غزاله چلابی، دختر جوان مازندرانی که در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در آمل با شلیک نیروهای جمهوری اسلامی کشته شد، تحت فشارهای امنیتی شدیدند و مستقیم تهدید به بازداشت شدهاند تا از ادامه دادخواهی و برگزاری اولین مراسم سالگرد این جوان معترض منصرف شوند.
در ۴۸ ساعت گذشته دهها نفر از فعالان سیاسی و شهروندان فعال در شبکههای اجتماعی نیز به دلیل انتقاد از جمهوری اسلامی، در شهرهای مختلف ایران بازداشت شدهاند.
دستگاههای امنیتی و نظامی در جمهوری اسلامی طی هفتههای اخیر و در آستانه سالگرد خیزش سراسری ایرانیان و کشته شدن شماری زیادی از جوانان معترض به دست نیروهای سرکوبگر، بسیاری از فعالان سیاسی و اعضای خانوادههای دادخواه را بازداشت کردند تا به این طریق مانع از برگزاری مراسم سالگرد و تجمعهای اعتراضی شوند، اما فراخوانهای منتشرشده و دیوارنویسیها نشان میدهد که معترضان به جمهوری اسلامی قصد دارند از روز ۲۵ شهریورماه، همزمان با سالگرد کشته شدن مهسا امینی، اعتراضهای سراسری و ملی، در شهرهای مختلف ایران را از سر بگیرند.
اکنون حسین تاج، وکیل خانواده مجید کاظمی، خبر داده است که سمیه کاظمی، خواهر این معترض اعدامشده در اصفهان، روز دوشنبه هفته جاری در دادگاه شهر برخوار استان اصفهان محاکمه خواهد شد. تاج به روزنامه شرق گفت: «جلسه رسیدگی به اتهام خانم کاظمی قرار است روز دوشنبه هفته جاری ۲۰ شهریور، در دادگاه کیفری ۲ شهرستان برخوار استان اصفهان برگزار شود. سمیه کاظمی یک نوبت بازداشت و سپس با قرار کفالت و تا زمان تشکیل جلسه رسیدگی در دادگاه از زندان آزاد شده بود.»
سمیه و دو برادر مجید کاظمی، یک روز پس از اعدام برادرشان و در جریان فشارهای دستگاههای امنیتی به این خانواده، بازداشت شدند. مجید کاظمی به همراه صالح میرهاشمی و سعید یعقوبی، در ارتباط با کشته شدن دو عضو بسیج و یک سرهنگ یگان ویژه در اعتراضهای شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در محله خانهاصفهان بازداشت و بامداد ۲۹ اردیبهشت، پس از اخذ اعترافات اجباری، بدون دسترسی به دادرسی عادلانه و با وجود مخالفتهای عمومی، اعتراض وکلا، حقوقدانان و نهادهای حقوق بشری، به اتهام محاربه اعدام شدند.
در همین حال فشارها بر سایر خانوادههای دادخواه معترضان کشتهشده در جریان خیزش زن، زندگی، آزادی هم ادامه دارد. یزدان خزایی، برادر عرفان خزایی، معترض کشتهشده در شهریار، در بخش روایتگر (استوری) حساب اینستاگرامش با انتشار تصویری از مشخصات ثبتشده «تماس تلفنی ناشناس» از نیروهای وزارت اطلاعات، تاکید کرد که او، برادرش، همسر برادرش و همچنین پدرش برای روز یکشنبه ۱۹ شهریور به اداره اطلاعات شهریار احضار شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در ادامه نوشت: «خودم میدانم که این حق را دارم که نروم، مگر اینکه احضاریه کتبی ارسال شود اما چون گفتند میخواهیم در مورد موضوع مهمی صحبت کنیم، قبول کردم و امیدوارم قاتل حرامزادهای را که به عرفان شلیک کرد، پیدا کرده باشند.»
عرفان خزایی، جوان معترض و ۳۰ ساله اهل کنگاور استان کرمانشاه و ساکن شهریار، روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در آغازین روزهای خیزش سراسری ایرانیان، همراه با دهها شهروند دیگر، بر اثر شلیک گلوله جنگی نیروهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی به سر و گردنش به قتل رسید.
به گفته احسان خزایی، در جریان تظاهرات مردم شهریار، نیروهای حکومتی با شلیک گلوله جنگی به گردن عرفان آن هم از فاصله کمتر از ۱۰ متری او را کشتند.
تا روز یکشنبه ۱۹ شهریور و تنها در یک ماه اخیر دستکم ۳۰ نفر از دادخواهانی که عضو خانوادههای کشتهشدگان خیزشهای مردمی سالهای اخیرند، در شهرهای مختلف ایران بازداشت شدند که ۱۷ نفر از آنان همچنان در بازداشت به سر میبرند.
صفا عائلی، دایی مهسا امینی، فرزانه بزرهکار، مادر عرفان رضایی، معصومه آذری، مادر و وحید کیا، امیر کیا و هلیا کیا، پدر، همسر و خواهر ۱۶ ساله حنانه کیا، امید قدیمی، برادر فواد قدیمی، فرزاد معظمی گودرزی، از اعضای خانواده رضا معظمی گودرزی، نسرین علیزاده، خواهر و کوروش وزیری همسر شیرین علیزاده، ماشاالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی، مهسا یزدانی، مادر دادخواه محمدجواد زاهدی، رضا ببرنژاد، برادر مهدی ببرنژاد، میثم محمدیان و سعادت مختاری، خواهرزاده و پسرعموی جمشید مختاری، احمد حسنزاده و سولماز حسنزاده، پدر و خواهر دادخواه محمد حسنزاده از جمله اعضای خانوادههای دادخواه بازداشت شدهاند.
در روزهای گذشته همچنین مهسا بصیرتوانا، خواهر دادخواه مهران بصیرتوانا در شهر فومن استان گیلان، فرهاد و رضا زارع، برادران دادخواه میلاد زارع، در شهر بابل، فرامرز آبیل، نوجوان ۱۵ ساله و برادر اسماعیل آبیل (براهویی) از کشتهشدگان جمعه خونین زاهدان، نیز به مدت چند روز بازداشت شدند.
مقامهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی در کنار مقامهای دولت ابراهیم رئیسی، تاکنون از ارائه هرگونه توضیح درباره دلیل بازداشت و وضعیت اعضای خانوادههای دادخواه معترضان کشتهشده امتناع کردهاند.
علاوه بر این، حسن درافتاده و ماردین درافتاده پدر و برادر کومار درافتاده، شرمین حبیبی، همسر فریدون محمودی، عبدالله ابوبکری، پدر زانیار ابوبکری، شهروز حسینپوری، برادر آزاد حسینپوری، نیز از جمله خانوادههای دادخواه معترضان کشتهشدهاند که بنابر گزارش شبکه حقوق بشر کردستان در شهرهای دیواندره، پیرانشهر، سقز، بوکان و مهاباد احضار، تهدید یا بازداشت شدهاند.
در همین حال، وبسایت حقوقبشری هرانا گزارش داد که در ۴۸ ساعت اخیر، حجم بازداشت فعالان سیاسی و شهروندانی که در شبکههای اجتماعی از جمهوری اسلامی انتقاد میکنند، به میزان چشمگیری افزایش یافته است که از آن جمله میتوان به بازداشت یا اجرای حکم مرتضی مغانلو در قم، کیوان نبی در نقده، بهروز ایزدی راد و امین شیرافکن در گرگان، جابر فروغی و سجاد پرویش در دهدشت و مرتضی نورمحمدی در تبریز اشاره کرد.