آمریکا و بحرین توافقنامه راهبردی امنیتی و اقتصادی امضا می‌کنند

بحرین، ایران را که در فاصله کمتر از ۱۶۰ کیلومتری در آن سوی خلیج فارس واقع است، تهدیدی علیه موجودیت و امنیت خود تلقی می‌کند

وب‌سایت آکسیوس دوشنبه، ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور) به نقل از سه منبع مطلع خبر داد که ایالات متحده آمریکا و بحرین در هفته جاری یک توافقنامه راهبردی امنیتی و اقتصادی امضا خواهند کرد که تعهد امنیتی ایالات متحده را به پادشاهی بحرین ارتقا می‌دهد.

بحرین شریک کلیدی ایالات متحده در خلیج فارس است. ناوگاه پنجم نیروی دریایی آمریکا در یک پایگاه بزرگ دریایی ایالات متحده دربحرین مستقر است و در ۲۰۰۲، این پادشاهی به یکی از متحدان اصلی ایالات متحده که عضو ناتو نیست، تبدیل شد. با این حال، این مناسبات تاکنون شامل هیچ گونه تعهد امنیتی نبوده است.

به نوشته آکسیوس، بحرین، ایران را که در فاصله کمتر از ۱۶۰ کیلومتری در آن سوی خلیج فارس واقع است، تهدیدی علیه موجودیت و امنیت خود تلقی می‌کند و تهران را به دامن زدن به ناآرامی‌ها در میان جمعیت شیعه خود متهم کرده است.

آکسیوس به نقل از منابع خود نوشته است که سلمان بن حمد آل خلیفه، ولیعهد و نخست‌وزیر بحرین، قرار است این توافقنامه را در سفر هفته جاری خود به واشنگتن امضا کند.

به گفته یکی از منابع، او همچنین قرار است با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، لوید آستین، وزیر دفاع، و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده دیدار کند.

برت مک‌گورک، مشاور ارشد رئیس ‌جمهوری ایالات متحده در امور خاورمیانه، هفته گذشته در سفری به بحرین، با ولیعهد و دیگر مقام‌های بحرینی دیدار کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آکسیوس با اشاره به جزئیات توافق مزبور، نوشته است که شامل تعهد به مشورت و ارائه کمک در صورت مواجهه بحرین با تهدید امنیتی قریب‌الوقوع است. منبع دیگری نیز گفته است که این توافق از نظر قانونی الزام‌آور است و گذشته از تعهد امنیتی، همچنین شامل شراکت اقتصادی بین دو کشور و همکاری در زمینه بهترین فناوری‌های موجود خواهد بود.

با این حال، این توافق شامل تعهد ماده ۵ به سبک ناتو نیست که ایالات متحده را ملزم بدارد که هر گونه حمله به بحرین را حمله به آمریکا تلقی کند.

به نوشته آکسیوس، کاخ سفید و سفارت بحرین در ایالات متحده از اظهارنظر درباره این توافق خودداری کردند.

به گفته منابع مطلع، کار بر روی توافق راهبردی ایالات متحده و بحرین، از بیش از یک سال پیش در حال انجام بوده است. این منابع گفتند که دولت بایدن می‌خواست از این توافق به‌ مثابه چارچوبی برای توافق‌های مشابه با سایر کشورهای منطقه استفاده کند.

مک‌گورک در سفر هفته گذشته خود به منامه، درباره جزئیات نهایی این توافق با مقام‌های بحرین گفت‌وگو کرده است. توافق با بحرین، بخشی از تلاش گسترده دولت بایدن برای تقویت روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس است.

شنبه، ۹ سپتامبر (۱۸ شهریور)، بایدن همراه با رهبران عربستان سعودی، امارات متحده عربی و هند، ساخت یک پروژه زیرساخت بین‌المللی بزرگ را برای اتصال هند، خاورمیانه و اروپا با شبکه راه‌آهن و خطوط کشتیرانی، اعلام کردند.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در سخنرانی خود گفت که پادشاهی عربستان سعودی ۲۰ میلیارد دلار در این پروژه سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

از سوی دیگر، دولت بایدن در تلاش عادی‌سازی مناسبات بین اسرائیل و عربستان سعودی است. با ورود هئیتی از وزارت خارجه اسرائیل و سازمان آثار باستانی این کشور در آخرهفته گذشته برای شرکت در نشست کمیته میراث جهانی یونسکو به ریاض، این تلاش‌ها تشدید شده است. این نخستین بار بود که یک هیئت دولتی اسرائیل، رسمی و علنی از عربستان سعودی بازدید می‌کند.

به نوشته آکسیوس، دولت بایدن در حال مذاکره با عربستان سعودی در مورد یک معامله بزرگ است که می‌تواند شامل معاهده‌ای دفاعی بین واشنگتن و ریاض نیز باشد.

بر اساس گزارش پیشین آکسیوس، مقام‌های سعودی می‌خواهند توافق قوی‌تر باشد و آمریکا تعهدات بیشتری در آن بر عهده گیرد، اما این امر احتمالا به تایید سنای ایالات متحده نیاز خواهد داشت.

بیشتر از جهان